Terrängskor

by Joakim Backman 31. augusti 2010 18:58

Jag brukar försöka komma ut och springa i skog och mark någon gång ibland och på senaste tiden har det även blivit att jag orienterat lite (Naturpasset, 5-dagar motionsorientering). Detta har inneburit att jag känner att jag är i behov av ett par skor som är anpassade till löpning i terräng.

Efter att ha hört mig lite omkring samt sökt information/recensioner på nätet så har jag kommit fram till att bl a Salomon och Asics har några bra alternativ som skulle passa min nivå. Det finns en hel uppsjö av terrängskor med massa olika egenskaper; vattentäta, snabbtorkande, med dubbar m.m. Ett problem med att köpa terrängskor är att det inte går att provspringa: ett löpband är inte samma sak som skogen och provspringa i skogen för att eventuellt lämna tillbaka ett par smutsiga, nerdränkta skor är nog inte heller ett alternativ. Så det blir att gå på känslan hur de sitter på foten och hur andra upplever skon.

Klicka för större bild

Efter lite provande fram och tillbaka på RunnersStore så blev det ett par gröna Salomon Speedcross 2 för 1200:-. Hur bra de är att springa i får morgondagen utvisa då tredje etappen av 5-dagars motionsorientering går av stapeln.

Tags: , , , , ,

Löpning | Utrustning

Träning v34

by Joakim Backman 29. augusti 2010 20:23

 Det blev ännu en mycket lugn vecka, åtminstonde träningsmässigt.

Måndag Gym Rygg, axlar & triceps
Tisdag    
Onsdag Löpning Orientering 7.1km på 64:30 (9:05min/km)
Torsdag    
Fredag    
Lördag    
Söndag    

 Total löpsträckasträcka: 7.1km

Tags:

Träningsvecka

Resultatet av orientering

by Joakim Backman 27. augusti 2010 12:50

Jag har som vana att springa inte bara på plant och hårt underlag utan även en på stigar hyfsat regelbundet, ändå varje gång som jag har gett mig ut i skogen på riktigt har det resulterat i samma effekt.

För mig kommer den efter 20-30h, den underbara träningsvärken som sitter i muskler som tydligen inte används under normal, enkel löpning. Denna gången var det Växjö OK som bjöd upp till motionsorientering och mycket riktigt så kom träningsvärken, på utsidan av vaderna, fram högt upp på skenbenet och nere vid anklarna men inte något i de större vadmusklerna, låren eller rumpan... hur som helst så känns gött!

Tags: , ,

Löpning

Motions-5 dagars, etapp 2

by Joakim Backman 26. augusti 2010 20:42

Jag hade tänkt att delta på etapp 1 av Motions-5 dagarsorientering som anordnas av Växjö Orienteringsklubb förra veckan, dock fick jag förhinder och kunde inte delta. Etapp 2 gick igår och den missade jag inte. Etappen startade från badstranden vid Toftasjön i Sandsbro, de flesta kontrollerna låg i Fyllerydsskogen. Jag valde bana 4 som var ca 5.8km.

I och med att det var första gången som jag provat denna aktivitet så var det bra att få lite instruktioner/hjälp av Gunilla som är aktiv medlem i Växjö OK. Det är inte självklart hur man ska använda SportIdentbrickan med tömning, testning m.m.

Det regnade mesta dels men vad spelar det för roll när jag ändå svettades och sprang ner till knäna i ett träsk redan efter tredje kontrollen. Det var flera sträckor som blev ganska blöta och terrängen över hyggen och genom träsk var bitvis riktigt jobbig.

Hur som helst så lyckades jag i alla fall ta alla kontrollerna och dessutom i rätt ordning (även om vissa tog lite längre tid) på tiden 64:46. Löpningen var inte några större problem utan det var mina kunskaper/erfarenheter av orienteringen som brast lite ibland, men det kanske kommer efter lite övning.


Visa 5Dagars, etapp2 på en större karta

Jag har försökt att placera in kontrollerna på ett ungefär för att man kan se hur jag faktiskt har sprungit när jag letat efter kontrollerna. Den totala sträckan som jag sprang för att nå alla kontrollerna enligt GPS:en blev 7.09km vilket är lite längre än banans längd.

Tags: , , ,

Löpning

Vilopuls

by Joakim Backman 25. augusti 2010 21:54

Slappade lite framför TVn en stund igår och passade på att kontrollera min vilopuls när jag ändå ställde in min gamla pulsklocka (den andra är ju hos Polar). Det var ett tag sedan jag gjorde en mätning så jag har inte full koll på hur det har sett ut under det senaste halvåret, men sist jag mätte låg den på 42 slag per minut och igår blev resultatet 40 slag per minut. Vilken vilopuls man har är i någon form ett mått på hur bra kondition man har och således kan man dra slutsatsen att jag är i bättre form än sist. Jag har alltid haft en låg vilopuls dock kan man läsa lite vilka värden som är normala för olika kategorier av människor här (http://www.xtraining.se/dokument/blogg/vilopuls.pdf).

Tags:

Löpning

Cykelservice

by Joakim Backman 25. augusti 2010 20:00

Har haft min gamla trotjänare (Trek 8000 R, årsmodell 2000) inne på service och var och hämtade den idag. Det var endast en ny växelvajer och lite justeringar som behövdes, dock är hela drevpacket mycket slitet och detta var givetvis reperatören snabb att påpeka. Där emot fick jag en konstig upplevelse när jag kom för att hämta cykeln. Jag inser ju givetvis att så småningom behövs antingen ett antal delar bytas ut eller hela cykeln så jag började höra efter lite vilka alternativen var och vad det skulle kosta - då jag inser att snubben verkar helt ointresserad av att sälja något till mig. Hehe, första gången i mitt liv då jag visat intresse för att köpa en produkt och inte får något gensvar från säljaren, det får nog bli en annan butik för mitt nästa inköp...

Tags: , , , ,

Utrustning

Pulsklockan inlämnad

by Joakim Backman 24. augusti 2010 20:51

Var inne på Intersport och lämnade min Polar pulsklocka för service/uppdatering/what ever för att den har hängt sig några gånger. Den har "fryst" några gånger och enda sättet att få igång den igen är att göra en reset, vilket innebär att vissa inställningar försvinner och behöver matas in igen.

Polar RS200 Polar XTrainer Plus

Givetvis blir det alltid något som inte går som planerat, jag fick veta att Polar håller på att göra någon typ av omstrukturering i hanteringen av servicen så det kommer troligen att minst ta två och upp till fyra veckor innan jag tillbaka klockan.

 

Tur är ju att jag fortfarande har min gamla pulsklocka kvar, en Polar XTrainer Plus, som dessutom är fullt fungerande. Den kommer väl till pass tills jag får tillbaka RS200 igen, även om det saknas en del funktionalitet.

Tags: , , , ,

Utrustning

Träning v33

by Joakim Backman 22. augusti 2010 20:07

 Det blev inte så träningspass som planerat denna veckan pga diverse orsaker, men det blir inte alltid som man tänkt sig.

Måndag Gym Bröst & biceps
Tisdag    
Onsdag    
Torsdag    
Fredag Löpning 8.23km på 0:37:10 (4:31min/km)
Lördag    
Söndag Löpning 9.71km på 0:44:30 (4:35min/km)

 Total löpsträckasträcka: 17.94 km

Tags:

Träningsvecka

Run For Life 2010

by Joakim Backman 22. augusti 2010 20:05

Efter ett löppass brukar det oftas kännas mycket bra när man har fått kämpa och endorfiner har pumpats ut i kroppen, jag kan berätta att det känns ännu bättre när man vet att man har bidragit till ett välgörande ändamål på samma gång. Idag deltog jag i den lokala välgörenhetstävlingen Run For Life 2010, loppet var anordnat för att ge bidrag till InsamlingsStiftelsen för MuskelDystrofiForskning. Det var mycket bra uppslutning till evenemanget som utspelade sig i Tävelsås söder om Växjö som anordnades av Martin Stengård och hans familj.  Hans syfte med loppet är givetvis för att få in bidrag till forskning för att ge bättre förutsättningar för hans sjuka son Sigge Stengård.

Man kunde välja olika sträckor efter sina egna förutsättningar (springa 5/10km eller gå 5km). Jag valde att springa 10km (två varv runt Tävelsåssjön) och tog mig runt på 44:30. Stäckan var flack och hälften var asfalt och hälften var på grus/skogsväg. Temperaturen låg strax över 20° C även om det blåste lite. Jag startade lite för optimistiskt och höll en takt på ca 4:20min/km första varvet vilket var lite för bra, speciellt på den mjuka sträckan på skogsvägen som sög bra i benen. Andra varvet fick gå lite långsammare och totalt sett så blev snitttempot 4:35min/km.

Det var en kul och trevlig tillställning som jag gärna ser att den upprepas nästa år!

Tags: , , ,

Löpning

Löpning med hund i värme

by Joakim Backman 20. augusti 2010 18:08

Idag var jag ute på en ~8km runda på lunchen tillsammans med min hund Ceasar (en Curly Coated Retreiver). De senaste gångerna som vi har varit ute och sprungit tillsammans har han inte varit på hugget vilket är lite tråkigt då man få mana på honom för att han inte ska hamna efter. Det är betydligt trevligare att spring med hund om hunden ligger framför hela tiden då man får lite pykologisk hjälp.

Nu tror jag att jag har kommit på varför han inte har varit lika på som innan, för idag var han med hela tiden utan problem och vi hade ett ganska bra tempo (4:31min/km i snitt i 8.36km). Det som skiljde dagens runda mot de sista som vi sprungit var temperaturen, idag var det bara 20° C. Det har varit betydligt högre temperaturer och mycket hög luftfuktighet vid de andra tillfällerna. I och med att hundar bara kan få bort överskottsvärmen genom mun/andning och trampdynorna då påverkas de troligen i mycket större grad av temperaturen än vi människor.

Det känns skönt att komma på en anledning till att han inte hängde med riktigt på rundorna, man kan ju lätt tro att han inte är helt frisk annars.

Tags: , , ,

Löpning

Mer skrivstång

by Joakim Backman 16. augusti 2010 20:25

Upptäckte idag på gymmet att jag har valt hantlar i större utsträckning än skivstång, speciellt i träningen av bröstmuskler. Detta har tydligen resulterat till att jag har införskaffat mig en betydligt bättre teknik med hantlarna eller kanske snarare brist på teknik när det gäller skivstången.

Jag vet egentligen inte hur mycket skillnaden är rent praktiskt, men jag har kommit fram till följande skillnader:
- hantlar kräver mer stöd av kringliggande muskler.
- skivstången ger möjlighet att lyfta tyngre och därmed belasta bröstmusklerna mer.
- med hantlar kan man få en större/djupare rörelse.
- hantlarnar kräver lite omständigare procedur vid start och slut av övningen.

Hur som helst så har jag som avsikt att öka träningen med skivstång, för variationen om inte annat!

Tags: , , ,

Styrketräning

Trailtracking i Notteryd

by Joakim Backman 14. augusti 2010 20:29

Hade planerat in ett löppass imorgon egentligen men det blev idag istället. Tog med mig hunden ut till naturreservatet i Notteryd utanför Växjö, där det finns en slinga utmärkt med blåa markeringar (ca 8km). Jag har sprungit den flera gånger innan och gillar den skapt, främst på grund av att den är så svårsprungen.

Idag var vädret mycket kvavt och åskan lurade hela tiden utan att komma till skott och temperaturen låg på 28°C vilket gjorde rundan extra tung. Jag var lite förutseende i alla fall och tog med mig min löparryggsäck med vätskepåse, vilket normal inte brukar behövas för så pass korta rundor. Det visade sig vara ett bra drag, jag var helt genomblöt redan efter 1km och totalt drack jag ca 600ml under rundan.

Dock tyckte hunden inte att det var lika roligt, det var lite väl varmt och tufft så han som brukar ligga framför hela tiden taggade ner en hel del idag trots två bad under rundan.

Men som alltid är det lika skönt efter rundan, och även att det var varmt på en tuff slinga samt lite träningsverk i rygg och baksida lår (stöt) så var det ett riktigt bra träningspass. Det blir en bra förberedelse inför nästa helgs välgörenhetstävling Run For Life - 2010.

Tags: , , ,

Löpning

Träning v32

by Joakim Backman 14. augusti 2010 19:56

 

Måndag Gym Bröst & biceps
Tisdag Löpning 4.5km intervall
Onsdag    
Torsdag Löpning 8,76km på 0;40:35 (4:38min/km)
Fredag Gym Rygg & axlar
Lördag Löpning 8.36km trail på 0:52:42 (6:18min/km)
Söndag    

 Total löpsträckasträcka: 21.62 km

Tags:

Träningsvecka

Stöt

by Joakim Backman 13. augusti 2010 20:32

Gav mig på att försöka lära mig att en av diciplinerna i den olympiska grenen tyngdlyftning; stöt (clean and jerk). Ja, just det - lära mig... övningen är inte så lätt att utföra och tekniken lär ta ett tag innan den åtminstone blir hyfsad.

Jag tog mig lite tid för att läsa om hur själva utförandet ska gå till samt kollat på några filmklipp, så att man ska ha någon chans att lyckas med ett utförande utan att skada sig.
- ExRx har en hel avdelning för bland annat de olympiska diciplinerna (här).
- CrossFit har en hel del filmklipp på olika övningar (här).

Hur gick det då? Tja, jag märkte att det är ganska många muskler inblandade... ben, hela ryggen, axlar samt triceps. Efter att först ha "lekt" med tom stång (20kg) för att få in lite känsla för rörelserna i de olika stegen så la jag på lite vikter (30kg). Det gick förvånandsvärt bra! Efter att ha kört ett antal gånger, ökat vikten i små steg (10kg per gång) så hamnade jag på totalt 80kg och då började det bli tungt. Det är svårt att koncentrera sig på tekniken när det är tungt. Resultatet blev att speciellt axlarna började ta slut, så då var det dax att gå vidare med övriga träningen för passet.

Hur som helst så var det kul att prova och jag kommer definitivt att använda mig av denna övning i mina framtida gympass, dessutom så blir det ju att testa den andra diciplinen; ryck.

Tags: , , , ,

Styrketräning

Polar personal trainer

by Joakim Backman 12. augusti 2010 20:34

Tänkte att jag skulle testa Polars webbplats för träning. Jag kanske inte är så förväntansfull men det kanske kan ge något. Jag registerade ett konto och tankade upp de träningsfiler som jag hade i min pulsklocka.

Efter att ha kollat runt lite på sidan så tror jag att jag har ganska bra koll på vad som erbjuds på sidan. Troligen blir det att jag testar att använda träningsdagboken för mina löppass och kanske något träningsprogram, i övrgit vet jag inte om det är något som jag ser som speciellt användbart.

Tags: ,

Löpning

Pulsklockan hängde sig

by Joakim Backman 10. augusti 2010 18:41

Dagens löparrunda skulle blir ett kontrollerat pass intervallträning. Då det kommer mycket väl till pass med en klocka som håller reda på intervallerna samt vilket tempo som jag ska hålla i de olika faserna.

Det blev inte riktigt som jag hade planerat då min Polar RS200SD helt enkelt frös mitt under passet. Det har hänt några gånger tidigare men då när jag har gjort inställningar på klockan. Jaja, det är väl inte hela världen att detta händ, men när man betalar för en produkt just för ett så specifikt syfte då ska den f*n fungera.

Ringde upp min bekant på Intersport och vi kom överens om att skicka klockan till Polar för att se om de kan uppdatera/fixa till den på något sätt, fortsättning följer...

Tags: , , ,

Löpning | Utrustning

Träning v31

by Joakim Backman 8. augusti 2010 18:33

 Nu är semestern slut och det är dax att dra igång med träningen på allvar igen! På gymsidan så har träningen legat nere helt i några veckor så en mjukstart är smart. Dock har jag varit ute några gånger och sprungit under semestern så det är bara att köra på, även om det märks att träningsfrekvensen inte har varit så hög.

Måndag    
Tisdag Löpning 8.91km på 0:41:16 (4:37min/km)
Onsdag Gym Mjukstart för hela kroppen 
Torsdag Löpning 4.42km intervall på 0:20:40 (4:40min/km)
Fredag Gym Hela överkroppen 
Lördag    
Söndag Löpning 11.26km på 0:54:31 (4:50min/km) 

 Total löpsträckasträcka: 24.59 km

Tags:

Träningsvecka

Träning v30

by Joakim Backman 1. augusti 2010 08:30

 

Måndag    
Tisdag    
Onsdag    
Torsdag Löpning 8.16km trailtracking på 0:47:10 (5:46min/km)
Fredag    
Lördag    
Söndag Löpning 4:37km på 0:20:20 (4:39min/km) 

 Total löpsträckasträcka: 12.53 km

Tags:

Träningsvecka

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman