Träning v38

by Joakim Backman 26. september 2010 20:24

Började veckan med ett bra pass på gymmet; bröst och mage samt en övning lår. Blev inte så mycket mer träning pga tjänsteresa.

Måndag Gym Bröst, mage & lår
Tisdag Löpning 8.84km på 45:50 (5:02min/km)
Onsdag    
Torsdag    
Fredag    
Lördag    
Söndag    

 Total löpsträckasträcka: 8.84 km

Tags:

Träningsvecka

Hantelpress på golvet

by Joakim Backman 20. september 2010 22:24

Idag provade jag hantelpress på golvet, som är en ny övning för mig, på rekommendation av Lasse på Hälsostudion.

Övningen fungerar precis så som man kan tro; istället för att ligga på en bänk så ligger man på golvet. Det innebär att man inte kan utföra hela rörelsen som när man ligger på en bänk, armarna tar i golvet. Dock ska man vända precis innan golvet för att få en stabil vändpunkt och för att förhindra eventulla skador.

Fördelar:
- man kan köra med tyngre vikter => större belastning av musklerna
- lättare att komma igång och avsluta övningen då det är nära till golvet (speciellt när man har tunga hantlar)
- övningen stretchar inte bröstmuskeln i yttersta läget och belastar inte axlarna i samma utsträckning
- i och med att man inte ska nå golvet, blir det inte något viloläge under rörelsen och således är det belastning på musklerna hela tiden.

Nackdelar:
- hela muskeln blir inte belastad

En bra övning, nästa gång blir det kanske att prova att utföra den med skivstång.

Tags: , ,

Styrketräning

Träningsvärk

by Joakim Backman 19. september 2010 21:16

Jag har tränat både löpning och styrketräning från och till under ganska många år, dock inte parallellt som jag gjort det senaste året. Det är en kombination som har fungerat mycket bra för mig och jag tycker att det har gett båda "sidorna" ett mervärde både utvecklingsmässigt och motivationsmässigt, DOCK har jag upptäck något som jag inte varit medveten om innan - träningsvärken. Jag brukar träna ganska hårt och intensivt under mina pass vilket leder till träningsvärk ganska regelbundet, detta är inte något problem i sig utan går att leva med och kan ses som ett tecken på att man har gjort ett bra pass.

Den träningsvärken som jag får i benen efter ett gympass kommer dock som ett brev på posten. Nu mera (när jag tränar löpning parallellt med styrketräningen) så får jag intensiv och långvarig träningsvärk i benmusklerna efter varje benpass på gymmet. Jag upplever det som att löpningen gör musklerna känsligare för styrketräningen, jag behöver inte ens köra något intensivt benpass för att få en rejäl träningsvärk.

Det kan tyckas att det inte är något stort problem och det är det väl inte direkt heller, men att ge sig ut dagen/dagarna efter för att springa när vaderna är som vidbrända pianosträngar är ju inte någon motivationshöjare direkt.

I skrivande stund sitter jag med en kraftig träningsvärk i vaderna efter att endast ha kört en övning vader i fredags, det var inte aktuellt att ge mig ut och springa idag som tänkt.

Tags: , , ,

Träning | Löpning | Styrketräning

Träning v37

by Joakim Backman 19. september 2010 21:15

Det blev inte många kilometer avverkade denna veckan, dock ett par lyckade gympass.

Måndag    
Tisdag Gym Bröst, axlar & lår
Onsdag Löpning 8.03km på 0:39:21 (4.54min/km)
Torsdag    
Fredag Gym Rygg, triceps & vader
Lördag    
Söndag    

 Total löpsträckasträcka: 8.03 km

Tags:

Träningsvecka

Träning v36

by Joakim Backman 9. september 2010 22:45

Det blev en halv träningsvecka denna veckan då andra hälften blev ett besök i Barcelona istället och där blev det inte någon träning.

Måndag Gym Bröst, axlar & mage
Tisdag    
Onsdag Löpning Orientering 6.38km på 0:44:00 (7.50min/km)
Torsdag    
Fredag    
Lördag    
Söndag    

 Total löpsträckasträcka: 6.38 km

Tags:

Träningsvecka

Motions-5 dagars, etapp 4

by Joakim Backman 8. september 2010 20:37

Idag sprang jag den fjärde och näst sista etappen av 5-dagars motionsorientering, även denna etapp anordnades av Växjö OK. Etappen ägde rum i bokhultet som, för mig, är känt område vilket underlättade kartläsningen en del. Även denna gången valde jag den fjärde banan som skulle vara cirka 5.4km. Om det berodde på banan eller på att jag hade viss lokalkännedom vet jag inte men det gick bra att hitta kontrollerna med undantag av den näst sista (nr 10) som tog lite tid. Det blev i alla fall ingen bom denna gången och jag var noga med att verifiera numret på varje kontroll (man lär sig av misstagen).


Visa 5Dagars, etapp4 på en större karta

Jag sprang, enligt GPS:en, totalt 6.38km på 00:44:10 dock upptäckte jag att det var lite dålig satellitmottagning under vissa sträckor. Terrängen i bokhultet är till största del lättsprungen med lite undervegetation men vissa områden är mycket snåriga och täta.

Nu efter några rundor med motionsorienteringen, då jag använt karta och kompass (försökt i alla fall) så har jag börjat få lite mer förtroende för kompassen. Kompassen faktiskt är bra att använda i vissa situationer men mindre bra i andra. Jag föröker att ta ut riktning minst en gång per kontroll, om inte annat för att öva mig lite. Sen är det kanske inte alltid som jag behöver de uttagna riktningen för att hitta kontrollen.

 

Tags: , , , ,

Löpning

Snabba ryck av Polar

by Joakim Backman 5. september 2010 20:40

Jag har haft lite problem med min pulsklocka, en Polar RS200, som jag lämnat in för service/reperation. Jag fick då beskedet att det skulle ta 3-4 veckor innan jag skulle få tillbaka den, vilket inte var speciellt kul då jag använder den flera gånger i veckan. Dock visade det sig att hela processen gick mycket snabbare och idag var jag och hämtade klockan som hade fått elektroniska delar utbytta. Det tog inte två veckor ens, bra jobbat!

Lite tråkigt att mata in alla inställningarna igen, men det får man väl leva med bara den fungerar som den ska. Givetvis finns det ju bara ett korrekt sätt att testa på; ut och spring. Först trodde jag dock att inte allt hade gått rikktigt korrekt till med lagningen då den visade att jag hade en puls på 195-210 slag per minut under uppvärmingen. Efter en stund så hade den tydligen kalibrerat sig och visade normla, förväntade värden. Löprundan gick bra och klockan fungerade oklanderligt under hela passet.

Jag sprang 12km, runt södra Bergundasjön, i ett ganska lugnt temp som jag enbart baserade på pulsen denna gången (80-89% av maxpuls). Resultatet blev mycket bra, jag sänkte givetvis hastigheten och tempot något men graden av ansträngning sänktes rejält. Innan på samma runda har jag hållt ett tempo på ca 4:30-4:45min/km och idag blev snittet 4:46min/km, men jag var ju knappt ansträngd efteråt! Hade inte min underbara fru väntat med middag hemma så hade jag sprungit ett varv till, så bra kändes det. Det kommer nog bli fler pass i det tempot.

Tags: , ,

Löpning | Utrustning

Träning v35

by Joakim Backman 5. september 2010 20:29

 Denna träningsveckan blev lite bättre än förra, två gympass med bra intensitet samt ett par löppass.

Måndag    
Tisdag Gym Bröst, biceps & mage
Onsdag Löpning Orientering 5.9km på 1:01:37 (10.03min/km)
Torsdag    
Fredag Gym Rygg, axlar & triceps 
Lördag    
Söndag Löpning 12km på 0:57:00 (4:46min/km)

 Total löpsträckasträcka: 17.9 km

Tags:

Träningsvecka

Gröt v2.1

by Joakim Backman 2. september 2010 20:39

Jag var på affären för att införskaffa ingredienser till min dagliga morgongröt, när jag hittade den påse kruskakli jag använder så såg jag krossade vetegroddar som stod jämte. Skillanden är att det är lite mindre fibrer i vetegroddarna men betydligt mer protein så jag provade att byta ut kruskakli mot vetegroddar. Smakmässigt blev det inte mycket skillnad utan det blev mest innehållet som fick betydelse. Jag tog även bort torkade frukten från receptet då jag ändå får i mig kolhydrater nog och tycker inte om att gröten blir sötare än nödvändigt samt att jag ökat mängden linfrö från 1 till 2msk.

Mängd Ingrediens
1.5 dl Fiberhavregryn
2 msk Krossade linfrö
1 msk Psylliumfrö
1 msk Korssade vetegroddar
1 msk Torkade gojibär
1 krm Salt
3dl Vatten

Jag blandar ihop allt på kvällen innan så att det hinner stå och dra riktigt under natten, sen är det bara att värma upp så är det ätklart! Om gröten är för fast på morgonen så är det bara att tillsätta lite mer vatten.

Hur den smakar? Tja, den smakar helt ok, men det är definitivt inte smaken som har varit den viktigaste delen i receptet.

Tags: , , , ,

Kost

Motions-5 dagars, etapp 3

by Joakim Backman 1. september 2010 20:43

Idag var det dags för etapp3 av 5-dagars motionsorienteringen som Alvesta SOK anordnar. Jag vald även denna gång bana 4 efter som jag vill ha lite längre sträcka att springa (4.8km), dock kanske det inte var så smart med tanke på att jag inte är så bra på att orientera. :-) Jag avverkade rundan på 1:01:18 och sprang cirka 5.9km vilket inte blir något speciellt bra tempo, men terrängen var lite slitsam, det var pågående avverkning inom vissa delar av sträckan samt att jag inte vald de bästa vägvalen (rakt igenom snårskog). Dock innebar min avsaknad av orienteringserfarenhet att jag missade en kontroll, även att jag försöker att kolla nummer på alla kontroller så missade jag att göra det denna gången :-(


Visa 5Dagars, etapp3 på en större karta

De största misstagen (förutom att stämpla fel på 2:a kontrollen) var missarna på 5:e och 7:e kontrollerna vilka kostade mig mycket tid. Förutom dessa missar gick övriga kontroller helt OK tycker jag.

Dock blev rundan ett bra träningspass som kändes gott i benen efteråt, samt att jag fick tillfälle att testa mina nyinköpta terrängskorSalomon Speedcross 2. Det var inte så många blöta partier på sträckan, men de få som fanns räckte till att blöta ner skorna ändå samt att regnet som kommer efter halva rundan blötte ner terrängen.

Skornas grepp och kontakt med underlaget är mycket bra och även att de blev blöta fungerade de bra att springa med. Dock gör deras konstruktion att de känns mycket annorlunda på foten än ett par vanliga löparskor; smalare sula, mindre dämpning gör att man inte få samma stöd av skon jämfört med vanliga. Den grov mönstring och den tighta passformen (påminner om sockerplast rund foten) gör att skon känns väldigt aggressiv och smidig. Slutsats: Är du ute i skogen och springer är det definitivt värt att lägga 1200:- på ett par extra löparskor anpassade för riktig terräng.

Tags: , , , ,

Löpning

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman