Träning v21

by Joakim Backman 29. maj 2011 21:15

Denna veckan körde jag styrketräningspassen med högrepetetions-set, dvs 3x15-16 repetitioner per övning istället för 5x5 som jag kört de senaste månaderna. Ändringen i antalet repetitioner ger en förvånadsvärd effekt, i alla fall på mig. Rejält utmattad samt bra med träningsvärk!

På grund av att det blev lite för mycket på planeringsschemat samt lite dålig framförhållning så blev det inte något löppass i helgen, vilket är lite dåligt.

Måndag Gym Bröst, biceps och underarmar
Tisdag Löpning  10.93km på 1:22:18 (7:31min/km) @ 140 bpm 
Onsdag    
Torsdag Löpning  8.01km HIIT på 0:38:00 (4:45min/km) @ 165 bpm 
Fredag Gym Rygg, axlar & triceps
Lördag    
Söndag    

Total löpsträckasträcka: 18.94 km

Tags:

Träningsvecka

Målgång Göteborgsvarvet 2011

by Joakim Backman 26. maj 2011 21:25

Klart att jag ska lägga upp min målgång från Göteborgsvarvet 2011! Jag dyker upp i bild ca 10 sek in i klippet.

 

Tags: ,

Löpning

Längre HIIT-pass

by Joakim Backman 26. maj 2011 19:32

Är inne i en riktigt trevlig träningsperiod just nu, allt flyter på bättre än väntat och jag känner mig i bra form. Idag bestämde jag mig för att kör HIIT på lunchen. Innan när jag kört HIIT så har jag sprungit lite kortare sträcka (runt Växjösjön, ca 4.5km) för att orka med alla intervallerna, men i och med att det gick så bra förra gången så sprang jag samma runda som jag normalt brukar springa på luncherna (Växjösjön+Trummen, ca 8km). Det kändes mycket bra när jag orkade hålla farten i de snabba intervallerna, till och med lite snabbare än tänkt vissa sträckor.

Jag hade samma intervaller som förra gången:
7:00-5:00min/km @ 90sek
4:20-3:30min/km @ 45sek

Idag kunde jag hålla ca 3:40-3:50min/km under de flesta snabba intervallerna, samt runt 5:20-5:30min/km under återhämtningsfaserna. Rundan på 8.01km tog 38:10 (4:45min/km) och jag hade en snittpuls på 165 bpm. Som mest hade jag ett tempo på 3:14min/km och en puls på 185 bpm.

Tags:

Löpning

Träning inför Salomon Trail Tour 2011

by Joakim Backman 24. maj 2011 21:15

Idag var det sista träningstillfället som anordnas inför Salomon Trail Tour 2011 i Växjö. Eftersom jag missade de två andra tillfällerna så var jag glad att jag lyckades få in dagens tillfälle i kalendern. Det blev kanske inte något riktigt träningspass konditionsmässigt sett utan mer en genomgång av banan och lite socialt umgänge med andra löpare.

Peter Lönn som är en de som engagerat sig i denna tävling höll i genomgången av banan, vi joggade lätt runt första varvet på 5km och stannade ett par gånger. Det var bra att få banan visad för att uppmärkningen är endast provisorisk än så länge och det var ganska svårt att hitta rätt bland alla stigar. Efter att Smålandsposten fotograferat lite så sprang jag och några andra ett varv till för att få upp pulsen lite mer samt för att testa banan på egen hand.


Visa Salomon Trail Tour 2011 - Växjö på en större karta

Jag har som mål att komma ut och springa rundan en gång till i eget tempo en gång innan tävlingen som går på nationaldagen den 6 Juni.

Tags: , , ,

Löpning | Löparrunda

Aktiv Träning

by Joakim Backman 24. maj 2011 07:16

Fick sista numret av Aktiv Träning igår. Jag avslutade den prenumeration som jag har haft sedan sommaren/hösten förra året.  Jag började att läsa ett par nummer precis då den var ny på marknaden, och började prenumerera när det kom ett erbjudanade om två nummer tillsammans med en GPS-logger.

Tidningen är väl helt OK, men tycker inte att den är så pass bra att jag vill forsätta att läsa den regelbundet. Jag tycker att den är lite för allmän och går inte in i artiklarna djupt nog.

Sedan att deras försäljningsavdelning ringde och försökte packa på mig en helt orelevant systertidning påverkar definitivt mitt beslut att upphöra med prenumerationen.

Tags: , , ,

Allmänt

Träning v20

by Joakim Backman 22. maj 2011 22:45

Hoppade över gymmet helt denna veckan för att fokusera på löpningen inför Göteborgsvarvet. Började veckan med att springa 22km på måndagen för att känna av formen och för att få inspiration och motivation. Ett par dagars vila för att sedan ta en lite lugnare runda på torsdagen för att hålla igång.

Lördagen blev givetvis veckans höjdpunkt med deltagande i Göteborgsvarvet 2011.

Dessutom blev det nog ett personligt rekord med löpsträcka på över 5 mil på en vecka.

Måndag Löpning 21.95km på 1:50:49 (5:02min/km) @ 167bpm
Tisdag    
Onsdag    
Torsdag Löpning 8.06km på 0:39:07 (4:51min/km) @ 168bpm
Fredag    
Lördag Löpning 21.10km på 1:41:36 (4:49min/km) @ 173 bpm
Söndag    

Total löpsträckasträcka: 51.11 km

Tags:

Träningsvecka

Göteborgsvarvet 2011

by Joakim Backman 22. maj 2011 22:23

Innan start Göteborgsvarvet 2011

Vackert vädet med lagom temperatur (17-18ºC) och en seedad start gav bra förutsättningar inför årets halvmara.

Jag tyckte själv att jag inte var lika förberedd i år som jag var 2010, men det visade sig att jag underskattade mig själv lite. Jag bestämde mig för att hålla ett tempo inom intervallet 4:40 till 5:00min/km vilket jag också gjorde. Bitvis var det lite trångt så att det inte gick att hålla önskat tempo men annars var det betydligt mindre trängsel i år när jag startade i grupp 3 jämfört med år 2010 då jag startade i grupp 17.

Under senare delen av loppet väntade jag på att det skulle börja bli riktigt jobbigt, men det blev det aldrig. Jag kunde hålla mittt tänkta tempo utan större problem och sista km ökade jag till och med en del.

 

Nu i efterhand hade jag kunnat ta i lite mer under loppet, till och med så pass att jag kanske hade kunnat komma ner under 1:40:00. Jag var inte mer trött efter loppet än vad jag bruka vara efter ett träningspass på samma sträcka vilket är lite fegt och tråkigt. Men jag trodde faktiskt inte att jag var i så pass bra form!

Dock fick jag faktiskt en sämre placering i år än vad jag fick efter förra året, det kanske kan bero på antalet deltagare eller nåt.

Tags: , ,

Löpning

Ett löppass för att hålla igång

by Joakim Backman 19. maj 2011 21:15

På lördag är det dags för Göteborgsvarvet 2011, jag har väl kanske inte tränat inför denna sträcka så pass mycket som jag hade tänkt men det ska nog gå ganska bra ändå. Idag var jag ute på min vanliga lunchrunda, runt Växjösjön och Trummen, på ca 8km. Jag höll mig inom det tempo-intervall som jag tänkt att jag ska försöka hålla under loppet och det kändes riktigt bra. Rundan på 8.06km gick på 39:07 (4:51min/km). 

Jag var lite stel innan i veckan efter träningspasset i måndags, men detta hade helt försvunnit idag. I och för sig så är 8km i 21km-tempo ingen jätteansträngning men det är motivationshöjande att det kändes så pass bra. Det kändes också bra att får springa lite i det tänkta tempot så att jag får in det steget lite bättre, normalt sett brukar jag springa samma runda i högre tempo och då även med ett längre och aggressivare steg.

Tags:

Löpning

Forma kroppen

by Joakim Backman 17. maj 2011 21:05

Jag tycker om att läsa de artiklar som skrivs av Jacob Gudiol och Nicklas Neuman på bloggen Träningslära som enligt mig seriösa, mycket duktiga och erfarna. Jag såg att författarna hade släppt en bok inom samma ämne blev jag intresserad, dessutom kostar den bara 149SEK var det inte mycket att vänta på. Boken heter "Forma kroppen och maximera din prestation" (ISBN: 9789163339936) kan köpas direkt från deras blogg: http://traningslara.se/boken-ar-klar/

Jag beställde boken 3 Maj, men på grund av förseningar i leveransen fick jag inte boken förrän igår. Jag började givetvis att läsa lite med en gång men får återkomma mer om var jag tycker om boken när jag hunnit att läsa den.

Tags: , , , , ,

Allmänt

Sista långpasset inför Göteborgsvarvet

by Joakim Backman 17. maj 2011 17:33

Jag kände att jag var tvungen att springa en halvmara nu innan Göteborgsvaret som infaller på lördag. Anledningen var både för att slipa till självförtroendet pga att det inte gick så bra sist men även för att känna av i vilken form jag befinner mig i och där med vet lite mer vilket tempo jag ska sikta in mig på under loppet.

Det gick faktiskt riktigt bra, som vanligt känns de första 15-16km som mer eller mindre ren transportssträcka och det är därefter som själva utmaningen ligger för min del. Jag sprang 22km-rundan på 1:50:49 vilket blir ett snitt-tempo på 5:02min/km och det är nästa det tempot som jag har planerat att hålla på lördag.

Denna gången hade jag dessutom med mig min lilla löparryggsäck med vätskepåsen påfylld med vatten och kolhydrat-tillskott (Carbo Flex Pure från Gymgrossisten) vilket gör stor skillnad de sista 5km.

Jag har märkt att jag har en mental svacka runt 18-20km någonstans som gör att jag tror att jag är tröttare än vad jag faktiskt är och där med sänker jag tempot något. Nu när jag har kommit på detta så kan jag ignorera detta och öka till det tänkta tempot utan att det egentligen blir mycket mer ansträngande även att vaderna känns som tegelstenar.

Tags: , ,

Löpning

Träning v19

by Joakim Backman 16. maj 2011 06:59

Började veckan med ett bra gympass som resulterade i lagom med träningsvärk dagen efter. Det blev ett varmt löppass på tisdagen, speciellt för Ceasar.

Ett morgonpass löpning till jobbet på torsdagen följt av ett gympass poå fredagen.

Måndag Gym Bröst & biceps
Tisdag Löpning 5km på 23:22 (4:40min/km) @ 167bpm
Onsdag    
Torsdag Löpning 5.35km på 0:25:07 (4:41min/km) @167bpm
Fredag Gym Rygg, triceps & axlar
Lördag    
Söndag    

Total löpsträckasträcka: 11.35 km

Tags:

Träningsvecka

Bussen till jobbet suger

by Joakim Backman 13. maj 2011 09:05

Tvekade lite men tog bussen idag då jag hade en skruvdragare som skulle med tillbaka till jobbet, jag tyckte att det skulle bli lite mycket i ryggsäcken med den i utöver träningskläder m.m. Givetvis så blev bussen sen samt att rutten tog längre tid än vad den skulle göra enligt tidtabellen.

Jag kom till jobbet 5 minuter försent, hade jag tagit cykeln hade jag fått lite motion samt kommit 10 minuter innan min arbetstid börjat. Nästa gång jag tvekar ska jag definitivt ta cykeln, speciellt när vädret ändå är bra.

Tags: , ,

Allmänt

Morgonlöpning

by Joakim Backman 12. maj 2011 21:17

Det blev en löparrunda till jobbet idag, men tycker fortfarande att det är lite motigt och har svårt att få flyt i löpningen på morgonen. För mig går det helt enkelt trögt och tungt att springa på morgonen.

Skönt väder denna morgon med 11ºC och sol samt att det är riktigt skönt efteråt vilket gör det lite mer motiverande, men jag måste försöka att prova något för att komma igång snabbare. Funderar på att trycka i mig lite druvsocker och/eller ta en kort powerwalk med hunden innan.

Det kändes inte helt OK med den nya ryggsäcken första morgonpasset, men jag justerade lite bättre denna gången och det blev betydligt bättre men inte 100%-igt. Det är kanske så att man inte kan förvänta sig att det ska vara helt bekvämt att springa med en så pass stor ryggsäck heller.

Sträckan idag blev 5.35km som jag sprang på 0:25:05 (4:41min/km) vilket är varken snabbet eller speciellt långsamt och pulsen håller med. Jag hade en snittpuls på 167bpm vilket till och med är lite lägre än ett normalt träningspass.

Tags: , , ,

Löpning | Utrustning

Cykla till jobbet

by Joakim Backman 11. maj 2011 20:55

Tog cykeln till jobbet idag vilket jag har inte gjort sedan jag flyttade till hus i oktober förra året, utan det har blivit bussen istället. Jag har alltid gått/cyklat till jobbet tidigare men pga flytten, mycket snö i vintras och en cykel som håller på att kasta in handuken så har det inte blivit så det senaste halvåret.

I och med att jag har cirka 5km till jobbet och att jag ska hem på lunchen vissa dagar så kommer det nog att bli lite buss ibland ändå. Jag ser ändå att det blir lite vardagsmotion att cykla till/från jobbet några dagar i veckan och det är ju inte fel.

Det gick kanske lite väl fort idag bara för att jag skulle mäta hur lång tid sträckan tog, så jag blev lite svettig när jag stannade på jobbet vilket kanske inte är att önska. Jag kom i alla fall fram till att de cirka 5km tog ungefär 15 minuter vilket innbär att jag kunde hålla ett snitt på 20km/h, men jag får nog sänka farten lite nästa gång.

Tags: ,

Allmänt

För varmt för Ceasar

by Joakim Backman 10. maj 2011 21:43

Gav mig ut som vanligt på lunchrundan, idag tillsammans med Ceasar som var med på jobbet. Riktigt sommarväder med 26-27ºC och endast lite svag vind gjorde att det var varmt.  Höll ett tempo på 4:40min/km de första 5 kilometrarna men sen blev det för varmt för Ceasar som ville sänka tempot. Jag vill ju inte ha ihjäl min älskade hund så vi sänkte tempot till runt 4:50min/km och han fick tillfälle att springa lite i strandkanten utmed Trummen en bit.

Efter ca 6km tyckte jag att det var onödigt att pressa honom mer då han fortfarande flåsade ganska mycket. Vi slutade att springa och stannade vid Växjösjön där fick han ett uppskattat bad i det svala vattnet, sedan joggade vi lätt resten av rundan.

Det är ju klart att det är mycket jobbigare för en hund med päls som endast kan svettas genom mun och trampdynorna jämfört med oss människor som kan svettas (i mitt fall rikligt) över hela kroppen. Det blev rejält med vatten och en bra sovstund i det klimatkontrollerade kontoret för Ceasar under eftermiddagen.

Generellt så går alltid rundorna tillsammans med Ceasar lite långsammare, men det beror inte på att Ceasar har sämre kondition än jag. Det beror snarare på att han ska stanna och skita 2-3 gånger varje runda samt ett antal "kisse-pauser". Jag har märkt att på 8km-rundan så kan jag ungefär lägga på 1-2minuter när jag har Ceasar med.

Tags: , , ,

Löpning

Träning v18

by Joakim Backman 8. maj 2011 21:10

Började veckan med ett misslyckat försök att springa halvmaran, men det blev ändå ett OK resultat och ett bra träningspass. Torsdagens löppass blev det första morgonpasset på länge, jag sprang till jobbet. Jag tyckte att torsdagspasset inte blev tillräckligt utan la in en lunchrunda på fredagslunchen.

Hoppade över all träning på gymmet till fördel för löpningen denna veckan, dock blev det en hel del "träning" hemma i trädgården på helgen.

Måndag Löpning 19.2km på 1:35:17 (4:58min/km) @ 156bpm
Tisdag    
Onsdag    
Torsdag Löpning 5.17km på 0:24:20 (4:42min/km) @ 170bpm
Fredag Löpning 8.83km på 0:39:40 (4:29min/km) @ 171bpm 
Lördag    
Söndag    

Total löpsträckasträcka: 33.2km

Tags:

Träningsvecka

Extra lunchrunda

by Joakim Backman 6. maj 2011 17:48

Tyckte att gårdagens pass inte kändes riktigt fullständigt utan blev lite kort så jag tog en runda idag på lunchen också.

Jag avvek från min normala lunchrunda på 8km och sprang två varv runt Växjösjön istället, och rundan blev 8.83km (typ 800m längre). Det har äntligen blivit bra väder (sol och 18-20ºC) vilket påverkar motivationen.

Jag höll ett bra tempo hela rundan men hade ändå en del kvar att ge på slutet och hamnade på en slutid på 39:40min (4:29min/km). Jag är motiverad och det kändes så pass bra att nästa liknande pass ska jag nog ge mig på milstolpen att springa milen på under 45min.

Tags:

Löpning

Första morgonlöpningen

by Joakim Backman 5. maj 2011 18:43

Det var ett flera år sedan jag sprang på morgonen och jag har alltid haft lite svårt fram energi för morgonträning överlag. Idag hoppade jag över att bussen till jobbet och drog på löparutstyrseln istället med den nya ryggsäcken på ryggen fylld med dagens kläder och skor.

Först tänkte jag dra en lite längre runda runt Södra Bergundasjön (12km) när det ändå var fint väder samt att jag hade tid, men kom på att det kanske skulle vara dumt om den nya ryggsäcken skulle vara obekväm eller skava. Istället blev det en lite kortare runda (ca 5km), nästan direkt till jobbet och det visade sig vara ett smart drag.

Morgonens reflektioner

- Det var jobbigare att springa pga min låga energinivå på morgonen men även då jag hade extra vikt på ryggen (ca 3kg).
+ Att springa med en packad ryggsäck var inte så illa som jag faktiskt hade förväntat mig.
- Det var en del av ryggsäcken som började skava lite i svanken på höger sida. Jag få se om det är en justeringssak eller om jag blir tvungen att antingen ta bort aluminiumramen eller komplettera med något mjukt.
+ Helt underbart att komma ut i lite skog och natur tidigt på morgonen med dimman fortfarande lätt över sjöarna och en skön morgonsol i ansiktet.
- Det var lite kallt med 0°C vid start men temperaturen hann stiga till nästan 6°C när jag var framme vid jobbet, så det fick bli att ta fram understället igen.
+ Riktigt skönt att ha löpträningen avklarad redan innan jobbet, ingen risk att passet ställs in av oförutsedda händelse under dagen.
+ Kostar gratis att springa till jobbet istället för att ta bussen.
+ Jag har mer tid att avvara på morgonen, vilket innebär att jag skulle kunna springa längre rundor än vad jag kan göra på mina lunchpass.

Slutsats

Det blev ett bra dock lite kort löppass denna gången men jag kommer definitivt att springa till jobbet igen även om det är lite jobbigare, men man kanske vänjer sig. Jag sprang de 5.17km på 24:20 (4:42min/km) och hade en snittpuls på 170bpm.

Tags: , ,

Löpning | Utrustning

Haglöfs AirBac 30

by Joakim Backman 4. maj 2011 21:42

Jag har införskaffat en ny, lite större ryggsäck. Det är en Haglöfs AirBac 30 och som namnet tyder på så rymmer den ca 30 liter.

Den är lite större än min andra ryggsäck som är en Haglöfs Corker på ca 20 liters volym. Det blir lite ont om plats i Corker ibland, speciellt när man ska ha med sig löparkläder vintertid och med lite annat så som matlåda eller liknande.

 

Haglöfs AirBac 30 Haglöfs Corker
Haglöfs AirBac 30 Haglöfs Corker

Nu hoppas jag på att AirBac ska räcka till men även att den inte är för stor utan att jag dessutom ska kunna springa med den. Viktmässigt skiljer det ca 250g mellan de två modellerna (ca 800g resp 1050g) vilket inte är så farligt med tanke på att AirBac rymmer 50% mer.

AirBac är konstuerad så att det sitter en tunn och lätt aluminiumram formad så att det blir ett luftlager mellan ryggen och själva säcken, det borde göra så att ryggen får lite luft och det inte blir för svettigt när man använder den under löpning eller i varmt väder.

Tags: , , ,

Utrustning

Träningsångerst inför Göteborgvarvet 2011

by Joakim Backman 3. maj 2011 22:02

Snart infaller årets upplaga av Göteborgsvarvet och jag fick hem mitt startbevis här om dagen. Min tid förra året på 1:47:36 resulterade i att jag har blivit placerad i startgrupp 3 i år med startnummer 8678.

Förra året startade jag i grupp 17 då jag var oseedad inför det loppet och fick således springa i en grupp med mycket blandade nivåer av löpare. Det blev en hel del trängsel och många att springa förbi. I och med att jag kommer att springa med andra som springer i liknande tempo som jag i år, är min förhoppning att tempot ska bli mer jämnt och fler man kan hänga efter.

Jag har dock lite ångerst för att jag inte har tränat så mycket långdistans på den senare tiden och loppet kommer snart. Därav tog jag mig i kragen och gav mig ut och sprang igår. Tänkte att jag skulle ta halvmaran i ett lugnt men ändå bra tempo och bestämde mig för ett tempo mellan 4:40 och 5:00min/km.

Det gick helt utmärkt... tills ca 17km. Inte för att jag var tröttare än väntat men vaderna bara stelnade och jag fick stappla mig över 19km och gå/småjogga sista biten hem. Dessutom hade temperaturen sjunkit rejält de senaste timmarna till 3-4°C så det blev lite kallt att ta sig hem svettig och fuktig.

Det är ju klart att det är en liten besvikelse att inte kunna fullfölja ett planerat pass, men jag hade kanske lite höga förväntningar på mig själv. Resultet blev ändå helt OK då jag sprang 19.2km på 1:35:17 vilket blev 4:58min/km i snitttempo, vilket jag tycker var helt OK med tanke på att den sista kilometern gick ganska långsamt.

Tags: , ,

Löpning

Träning v17

by Joakim Backman 1. maj 2011 21:10

Ledig dag på måndagen så det blev inte något träningspass utan lite fysisk aktivitet hemma i trädgården istället.

Tisdagens och fredagens löppass gick riktigt bra, vilket är motiverande. Gympasset på torsdagen gick också bra och gav lite lagom träningsvärk. Det blev tyvärr inte fler träningspass denna veckan.

Måndag    
Tisdag    
Onsdag Löpning 7.97km på 0:37:27 (4:41min/km) @ 173bpm
Torsdag Gym Bröst & biceps 
Fredag Löpning 8.01km på 0:35:45 (4:27min/km) @ 172 bpm
Lördag    
Söndag    

Total löpsträckasträcka: 15.98 km

Tags:

Träningsvecka

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman