Träning v30

by Joakim Backman 31. juli 2011 21:49

Den senaste veckan har det inte blivit mycket träning över huvudtaget, istället har huset fått ny färg och massa annat blivit gjort. Jag får väl se det som en vilovecka.

Måndag    
Tisdag    
Onsdag Styrka Triceps & biceps
Torsdag    
Fredag    
Lördag    
Söndag    

Total löpsträckasträcka: 0.00 km

Tags:

Träningsvecka

Gymtillbehör

by Joakim Backman 27. juli 2011 23:33

Igår blev det ett gympass i sig att få ner kabelstället till källaren, det gick faktiskt smidigare än vad jag förväntade mig.

Innan idag var jag och hämtade ut beställningen av ett draghantag, två enkla tricepsrep och en fotmanschett från BodyPowerEquipment och givetvis var jag ju tvungen att testa de nya tillbehören så att allt fungerade och kändes rätt.

De blev biceps och triceps som fick det första passet hemma med den nya utrustningen. Det känns riktigt bra att ha möjligheten att kunna köra ett pass hemma vid behov, speciellt med utrustning som inte riskerar att falla isär vid lite högre belastning.

Jag har kollat lite var som skulle kunna vara nästa steg i hemmagymsplanerna och antingen blir det ett hävräcke för montering i taket eller ett par byggbara hantlar. Hantlarna kostar ju lite mer än hävräcket men ger stor möjlighet till många övningar, dock är hävräcket också bra då man kan köra bra ryggövningar. Utöver dessa så vore ju en bänk riktigt bra. Jag får hålla lite koll på vad som kommer ut på begagnatmarknaden så får man hoppas att det dyker upp något till bra pris.

Tags: , , , , ,

Styrketräning | Utrustning

Träning v29

by Joakim Backman 24. juli 2011 22:00

Började veckan med ett gympass för nästan hela överkroppen för att komma igång efter en period med ingen styrketräning alls. På tisdagen blev det första intervallpasset i Fivefingers. På Torsdagen blev det första gympasset med den nya utrustningen hemma.

Måndag Gym Bröst, rygg, mage, biceps & triceps
Tisdag Löpning 4.39km HIIT barforta på 0:20:09 (4.35min/km) @ 169bpm 
Onsdag    
Torsdag

Gym
Hemma

Bröst & rygg
Triceps & biceps
Fredag Löpning 8.76km på 0:39:59 (4:33min/km) @ 175bpm 
Lördag    
Söndag Löpning 12.90km på 0:59:03 (4:34min/km) @ 167 bpm 

Total löpsträckasträcka: 26.05 km

Tags:

Träningsvecka

Leverans från Gymgrossisten

by Joakim Backman 22. juli 2011 18:04

Jag gjorde en ny beställning från Gymgrossisten för några dagar sedan och var och hämtade ut paketet igår. Jag beställde ett gäng Goodlife, några enstaka SweBar i olika smaker för att testa samt BCAA-kapslar.

Det är första gången som jag provar att äta BCAA-kapslar och det var när jag läste boken Forma kroppen som författarna tog upp att det var ett bra komplement till den vardagliga kosten. Just leverantören BCAA Mega Caps från Olimp valde jag för att denna innehåller just extra stora kapslar vilket jag föredara framför flera små. Tanken är väl att jag ska äta några av dessa istället för att skaka ihop en proteindrink i samband med gympassen.

För första gången så var leveransen inte komplett utan det saknades en produkt även om den var markerad på packlistan. Det saknades en av de tre lådor med Goodlife bars. Dock var det inte några problem, utan trevliga Matilda på Gymgrossistens kundtjänst löste det direkt och den kommer på posten inom ett par dagar. Känns som att man fortsätter att vara kund när problem löses enkelt och snabbt!

Tags: , , , , ,

Kosttillskott

Tungt löppass

by Joakim Backman 22. juli 2011 13:04

Jag känner att vaderna inte är fullt återhämtade sedan förra intervallpasset, körde två gympass igår samt att det blev lite halvtaskig sömn pga åska inatt.

Effekten av detta blev att dagens löppass blev tufft, jag hade inte den normala spänsten och energin utan jag fick kämpa på rätt bra mot slutet för att hålla mig inom det tänkta tempo-intervallet 4:20 - 4:40min/km. De 6 första kilometrarna gick enligt plan och jag låg på runt 4:25-4:35min/km, men sedan sjönk tempot ytterligare till ca 4:40-4:45min/km och pulsen steg, att det dessutom var ganska varm (25°C) och kvavt gjorde det hela riktigt svettigt.

Efterår känns det dock lika bra som vanligt, sen att det dessutom är fredag väger upp.

Tags:

Löpning

Första gympasset hemma

by Joakim Backman 21. juli 2011 21:54

Idag var det tänkt att jag skulle sprungit en runda på lunchen, men då jag har lite träningsvärk i vaderna så blev det en runda till gymmet istället.

Körde ett tungt bröst/rygg-pass på lunchen som resulterade i att jag var helt slut efteråt även om det var ett ganska kort pass.

Jag var och inhandlade lite tillbehör till kabelställningen här om dagen, några kabinhakar, plastad vajer samt vajerlås. Idag fixade jag till så att jag kan både använda drag ovanifrån samt nerifrån. För att fira att utrustningen nu är redo för att användas så körde jag ett biceps/triceps-pass hemma i garaget för första gången. Det kändes lite lyxigt att ha den möjligheten.

Jag har dessutom beställt ett enhands draghandtag, två enkla tricepsrep samt en vristmanschett från BodyPowerEquipment. När dessa kommer blir det fler valmöjligheter av övningar.

Tags: , ,

Styrketräning

Träningsutrustning hemma

by Joakim Backman 20. juli 2011 19:02

Förra veckan satt jag och suftade lite på Blocket och råkad på en annons för en kabelställning, latsdrag eller vad nu denna träningsutrustning kallas för. För 500:- var det inte mycket att vänta på, så jag köpte den. Det var en otymplig pjäs att få hem men med släp och säckkärra så gick det smidigt.

Tanken är att jag ska få ner den i källaren och använda den när det blir för tight med tid för att komma iväg till gymmet. Om jag kompletterar med ett enhandshandtag och ett rep så kan ett antal övningar utföras. Viktmagasinet rymmer 75kg i 5kg-steg så fungerar bra för till exempel armar men för ryggrelaterade övningar blir det för lite vikt.

Jag har funderingar på att se om det går att flytta kabelfästet från nuvarande position överst mot taket så att vajern fästs i viktmagasinet istället. Det skulle innebära att det blir inte någon utväxling och dragvikten i kabeln kommer att bli den dubbla jämfört med nu.

Tags: , , , ,

Utrustning

Första HIIT-passet med Fivefingers

by Joakim Backman 19. juli 2011 18:00

Idag tog jag ett HIIT-pass på lunchen och dessutom för första gången i mina nästan nya Vibram Fivefinger Speed. Det blev ett varmt och svettigt men lyckat pass.

Jag har hittills sprungit cirka 14km i Fivefingers och jag kan redan säga att jag tenderar att springa fortare i dem än vanliga skor. Jag får hela tiden tänka på att sänka farten och inte rusa iväg snabbare än planerat och det märktes tydligt under passet idag. Förra gången jag körde ett HIIT-pass både höjde jag tempot och förlängde tiden för det snabba intervallet, trots detta varnade pulsklockan flera gånger under varje snabbt intervall att jag låg på ett för högt tempo.

Vaderna var riktigt stela och trötta efter passet, betydligt mer än vanligt. Det är dock att vänta när man börjar springa barfota eller i Fivefingerskor i och med att man använder vaderna som stötdämpare.

Det är klart en fördel att köra kortare intervallpass samtigt som jag lär mig att springa utan dämpade skor, då detta inte ska utföras i för långa pass till att börja med, det blir liksom två flugor på en smäll.

Tags: , ,

Löpning

Träning v28

by Joakim Backman 18. juli 2011 18:53

Körde sista omgången av kontroller för Naturpasset 2011, lite tråkigt då jag tycker att det är riktigt roligt att springa i skogen. Det blev fortsatt försiktig introduktion av barfotalöpning och ett lugnt lite längre löppass.

Måndag    
Tisdag    
Onsdag Löpning 6.2km orientering på 0:42:51 (6:55min/km) @ 159 bpm
Torsdag    
Fredag Löpning 3.83km barfota på 0:17:03 (4:27min/km) @ 168 bpm 
Lördag    
Söndag Löpning 13.00km på 1:08:13 (5:14min/km) @ 151 bpm 

Total löpsträckasträcka: 23.03 km

Tags:

Träningsvecka

Polar OwnZone

by Joakim Backman 18. juli 2011 06:37

I och med att jag har börjat introducera barfotalöpning (åtminstonde med Vibram Fivefingers) så har det blivit en försiktig löpvecka med korta pass. Anledningen till detta är att löptekniken skiljer sig så pass att bland annat vaderna belastas i en helt annan omfattning.

Polar RS200

Dock känner jag att konditionsträningen inte fått den träning som kanske behövs så igår gav jag mig ut för att springa runt Södra Bergundasjön (ca 12km). Min pulsklocka (Polar RS200SD) har en funktions som heter OwnZone vilken ska anpassaträningen till dagsformen. Jag har endast provat denna funktion ett par gånger innan, så jag testade den igår igen. Efter test-fasen så kom klockan fram till att jag skulle hålla ett pulsintervall mellan 127-166 bpm vilket är betydligt lägre än vanligt för mina pass som brukar ligga på ett snitt runt 170 bpm.

Det låga pulsintervallet gjorde att det mer kändes som en joggingrunda än ett löppass, men det gav tillfälle att öva på hållning, avslappning och löpteknik under låg ansträning. Passet blev givetvis lugnt och hade jag haft mer tid för träningspasset kanske jag hade sprungit en längre runda.

Jag måste erkänna att det är inte lika kul att springa så långsamt och att jag inte kunde hålla mig riktigt och sprintade de sista 500m för att få löpkänslan tillfredställd.

Tags: , , , ,

Löpning

Naturpasset del 4

by Joakim Backman 13. juli 2011 22:07

Då var de sista 8 kontrollerna uppletade för i år gällande Naturpasset 2011. Det blev en bra runda i hyfsat tempo, i alla fall den snabbaste rundan av de fyra omgångarna i år (6:55 min/km i snitt) inklusive en liten kisse-paus.

Även att jag försöker att springa då jag läser kartan så blir det ändå några stopp, denna gången stod jag still hela 8 minuter av de 43 minuter som jag sprang. Det känns som mycket, men står man still 20-40 sek vid varje kontroll så blir det några minuter.

Nu blir det inte någon mer orientering förrän till hösten då det blir lite Motionsorientering igen, ser redan fram emot det.

Tags: , ,

Löpning

Träning v27

by Joakim Backman 10. juli 2011 21:58

Började veckan med lite styrketräning hemma med hjälp av TRX. Blev även en orienteringsrunda och en första runda med mina nya barfotaskor.

Måndag Styrka TRX - helkropp
Tisdag    
Onsdag Löpning 7.0km orientering på 0:55:18 (7:54min/km) @ 158 bpm
Torsdag    
Fredag    
Lördag Löpning 1.95km barfota på 0:08:40 (4:26min/km) @ 139 bpm
Söndag Löpning 3.85km barfota på 0:17:38 (4:34min/km) @ 161 bpm 

Total löpsträckasträcka: 12.80 km

Tags:

Träningsvecka

Barfota går framåt

by Joakim Backman 10. juli 2011 21:40

I och med att första rundan med barfotaskorna gick bra samt att den var kort, så tog jag en runda till för att öva lite mer på löptekniken. Första rundan på 2km gick ju bra så denna gången dubblade jag sträckan till nästan 4km som också gick utan problem. Jag kände dock att vaderna var lite stela.

Jag har märkt att i och med att man springer med tåisättning så blir det mer aggressivare löpsteg när man är van vid ett längre steg och hälisättning. Effkten av detta för mig är att det är svårt att hålla nere tempot. Tanken var en lugn runda för att öva på tekniken, men ändå blev det ganska bra fart (4:34min/km i snitt).

Tags: , ,

Löpning

Vibram Fivefingers Speed

by Joakim Backman 9. juli 2011 22:27

Jag köpte ett par Vibram Fivefingers KSO via Tradera för ett tag sedan, vilka visade sig vara en storlek för små. Det är väl den chansningen man får ta om man handlar skor på nätet utan att ha någon referens att prova, dock gav jag inte mer än en femtedel mot vad de kostade i butik. Hur som helst så sålde jag dessa och innan i veckan gick jag till en butik och provade ut ett par nya svarta Vibram Fivefingers Speed

Jag började att prova att gå en runda med dem först för att övertyga mig att det kändes så bra som jag trodde. Idag var jag ute på första rundan i löpspåret, det blev en kortare runda på 2km för att ge fötterna och vaderna en försiktig introduktion.

Det kommer nog att ta ett tag för att jag ska lära mig att sätta ner foten rätt, även om jag försöker så kommer hälen i ändå ibland. Men man ska ju inte vänta sig att man har en fullfjädrad teknik efter ett par kilometer kanske...

Nu ett par timmar efter känd det fortfarande bra så jag har goda förhoppningar att detta ska bli ett bra inslag i min löpning framöver. Jag har kollat på några oika introduktionsfilmer om barfotalöpning för att jag ska lära mig en så korrekt teknik som möjligt redan från början.

Tags: , , , ,

Löpning | Utrustning

TRX Suspension Trainer

by Joakim Backman 7. juli 2011 10:44

Jag impulsköpte den för tillfället populära träningsutrustningen från TRX för ett tag sedan på Tradera. Dock provade jag endast precis när jag fick hem den och efter det så har det inte blivit av.

Nu under sommaren öppnar gymmet inte förrän vid 12 samt att jag har semester då blir det inte att jag kommer iväg. I måndags tog jag fram TRX igen som ett litet substitut för gymmet. Det är ju långt ifrån samma sak som gymmet men en viss träning får man, och det är ganska mycket upp till dig själv att bestämma hur tungt det ska vara.

Jag ska försöka att köra någon gång i veckan en tid framöver så att man får in lite vana och teknik, sen får jag se vad jag tycker om den.

Tags:

Styrketräning | Utrustning

Naturpasset del 3

by Joakim Backman 6. juli 2011 23:31

Idag var jag ute på en runda i Fyllerydsskrogen och letade vidare efter de 30 kontrollerna somär utsatta för Naturpasset 2011.

Efter en varm dag var det skönt att komma ut lite i skogen precis innan det blir mörkt och temperaturen börjat att gå ner lite. Det var 21°C när jag började och 19°C när jag var klar. Denna omgången gick orienteringen riktigt bra och jag hade inte problem med någon kontroll eller orientieringen där emellan. Jag börjar få upp lite självförtroende och litar mer och mer på den kompassriktning som jag tagit ut. Dock är det lite fusk att orientera i Fyllerydsskogen som både är full av stigar samt att jag har ganska bra lokalkännedom i området.

Jag tog 8 kontroller på strax under en timme och det blev cirka 7km löpsträcka. Av de 55 min så stod jag totalt still i 8 min för att läsa kartan, det är ju klart att denna tiden kanske jag ska försöka att minimera. Nu har jag bara 7 kontroller kvar att leta upp så det blir bara en omgång till.

Tags: , ,

Löpning

Träning v26

by Joakim Backman 3. juli 2011 23:00

Denna veckan blev det inte så mycket träning på grund av lite semester med familjen. Jag kom i alla fall ut en löparrunda i början av veckan och en i slutet.

Måndag Löpning 8.4km orientering på 1:01:07 (7:17min/km) @ 160 bpm
Tisdag    
Onsdag    
Torsdag    
Fredag    
Lördag    
Söndag Löpning 12.77km på 1:01:55 (4:50min/km) @ 149bpm

Total löpsträckasträcka: 21.17 km

Tags:

Träningsvecka

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman