Träning v43

by Joakim Backman 30. oktober 2011 22:04

Veckan började bra. Passen gick bra och jag hade dygnsfasta på tisdagen. På onsdagen lyckades jag dock äta något som inte var bra för min mage så den eftermiddagen tillbringades hemma i sängen. Efter torsdagens kurs så påbörjade jag en vilovecka.

Måndag Styrka Bröst & axlar Hälsostudion
Tisdag Simning Träning 30min Medley
Onsdag Löpning 8.01km på 36:20 (4:32min/km) @ ?bpm Växjösjön/Trummen
Torsdag Simning Crawlkurs, del7 Medley 
Fredag Vila    
Lördag Vila    
Söndag Vila    

Total löpsträckasträcka: 8.01 km

Tags:

Träningsvecka

En vecka vila

by Joakim Backman 27. oktober 2011 17:39

Efter några timmars vila igår så ordnade mage till sig igen och imorse var jag på crawlkursen. Jag hade funderingar på att hoppa över den, men kände mig pigg och glad på morgonen så det kunde jag inte.

Det gick bra på kursen och det känns att det går framåt i alla fall, men troligen kommer det att behövas mycket träning innan jag kommer känna att jag behärska tekniken bra. Det kommer en forsättningskurs på våren som jag skarpt fundera på att deltag på.

Dock ska jag vila en vecka nu, tills torsdag och nästa kurstillfället på crawlkursen. Det passar bra då jag ändå har en veckas semester inplanerat så förhoppningsvis blir det rikligt med vila på alla sätt och vis!

Tags:

Allmänt

Seg och magont

by Joakim Backman 26. oktober 2011 18:20

Hade dygnsfasta (Intermittent fasting) igår som gick bra, dock funderar jag på om jag verkligen ska köra det en gång varje vecka. Idag kände jag mig lite seg på förmiddagen och jag vet inte om det berodde på gårdagens fasta eller inte.

Jag sprang 8km på lunchen i ganska hyfsat tempo (4:32min/km) men jag fick kämpa på rätt bra och det var tufft. På eftermiddagen fick jag problem med magen, så pass att jag fick gå hem från jobbet och vila. Om det var så att ansträngen samt gårdagens fasta i kombination som var en del av anledningen så ska jag definitivt inte fasta mer, men jag tror inte att det var den egentliga anledningen. Mest troligen var det något som jag ätit som inte min mage gillade, efter ett par timmars vila kände jag mig riktigt bra igen.

Jag hade tänkt att ha en vilovecka nästa vecka men funderar på om jag ska börja redan nu och låta kroppen vila ut riktigt efter dagens omgång. Enda nackdelen med detta är att jag skulle missa morgondagens tillfälle av CrawlkursenMedley.

Tags: , ,

Löpning

Träning v42

by Joakim Backman 23. oktober 2011 22:26

En bra träningsvecka med bra variation av olika träningskategorier. Simningen gick sådär denna veckan, men i övrigt har det gått bra tycker jag. Jag dygnsfastade i fredags igen, denna gången var jag lite mer förberedd på hur det skulle vara och tycker inte att det varken är någon stor uppoffring eller speciellt jobbigt.

Måndag Styrka Bröst & mage Hälsostudion
Tisdag Simning Träning 20min Medley 
Onsdag Löpning 8.94km på 41:29 (4:38min/km) @ 179bpm Växjösjön/Trummen
Torsdag Simning
Styrka
Crawlkurs, del6
Biceps & triceps
Medley
Hemma
Fredag Styrka Rygg, underarmar + vader  Hälsostudion
Lördag      
Söndag Löpning 7.41km terräng på 42.52 (5:47min/km) @ 168bmp Notteryd 

Total löpsträckasträcka: 16.44 km

Tags:

Träningsvecka

Notteryd runt

by Joakim Backman 23. oktober 2011 16:34

Underbart höstväder även denna söndag och då är det svårt att hålla sig borta från skogen. Det blev nästan samma terrängrunda i Notteryd som förra söndagen dock utan älg.

Notteryd är ett naturreservat sedan 2009 och det finns en led utmarkerad med blåa markeringar som kallas Notteryd runt. Leden är ca 7km långoch är främst tänkt för vandring men fungerar utmärkt att springa på om man inte är rädd för grymt ojämnt underlag, mycket hinder, bitvis ganksa blött och mycket kuperat. 

Jag har sprungit denna runda många gånger och har haft med mig GPS-trackern innan, men inte riktigt samma runda. Jag brukar springa en liten förlängning av den blå leden men denna del är avstäng på grund av fallrisk av gamla träd.

Löpningen gick riktigt bra idag, jag hade ett helt OK snittempo (5:43min/km) med tanke på rundans beskaffenhet. Jag var nära att stuka foten ett par gånger, och det är väl just det som är största risken med att springa rundan.

Tags: , ,

Löpning | Löparrunda

Lätt att crawla

by Joakim Backman 20. oktober 2011 18:23

Det ser ju onekligen ganska enkelt ut att crawla, åtminstonde enligt animeringen på denna sidan: http://www.swimsmooth.com/, själv uppfattar jag det som liiite svårare i verkligheten...

Sidan innehåller för övrigt många olika tips och instruktioner som kan vara intressanta att läsa om man som jag håller på att lära sig att crawla.

Tags:

Simning

Tungt i höststormen

by Joakim Backman 19. oktober 2011 18:27

Dagens lunchrunda blev en bitvis tuff då det mer eller mindre blåste stormbyar idag, att det dessutom regnade lite gjorde inte så mycket.

Jag provade att utöka min runda på 8km runt Växjösjön och Trummen för att kunna springa lite längre utan att behöva dra två varv runt Växjösjön (ca 2x4.5km). Trodde att det skulle bli nästa 10km men missbedämde mig tydligen lite och det blev inte längre än 9km, i och för sig helt OK. Nästa gång ska jag nog försöka hitta en annan runda som blir nämre 10km.

Det var så pass jobbigt i motvinden att jag toppade dock min maxpuls idag och får således höja inställningen för maxpuls på pulsklockan från 195bpm till 196bpm. Det märkte även på snittpulsen att det var en tuff runda, normalt brukar jag ligga runt 170bpm ibland upp mot 175bpm, men idag hade jag ett snitt på 179bpm.

Tags: , , ,

Löpning

Uppskatta energi

by Joakim Backman 17. oktober 2011 22:06

Enligt Jonas Colting i hans bok Den Nakna Hälsan så bränner kroppen ungefär samma mängd energi vid löpning oavsett hastighet och går att uppskatta genom att använda sin kroppsvikt och sträckan:

Vikt(kg) x sträckan(km) ≈ Energiåtgång(kcal)

Det är lite intressant att hastigheten/tiden inte spelar någon större roll för energiåtgången vid löpning. Jag har jämfört med min vad min pulsklocka uppger och vad beräkningen resulterar i och det stämmer ganska bra, min förbränning stämmer ganska exakt om man använder en faktor på 0,8.

Tags: , , , ,

Löpning

Träning v41

by Joakim Backman 16. oktober 2011 22:01

Blev inte så mycket löpning denna veckan, men det kompenseras väl endel av att jag simmar lite. Jag provade att dygnsfasta på fredagen och det gick bra för att vara första gånger, även om det gick åt en hel del vatten för att hålla hungern borta.

Måndag Löpning 9.10km på 40:07 (4:24min/km) @ ?bpm Växjösjön
Tisdag Simning Övning av moment från Crawlkurs del4  Medley
Onsdag Styrka Biceps & triceps  Hemma 
Torsdag Simning Crawlkurs, del5  Medley 
Fredag Styrka Rygg  Hälsostudion
Lördag      
Söndag Löpning Ca 7km terräng på 46:15 (6:36min/km) @ 173bpm Notteryd 

Total löpsträckasträcka: ca 16.10 km

Tags:

Träningsvecka

Älgjakt i Notteryd

by Joakim Backman 16. oktober 2011 20:31

Nej, jag hade inte något vapen med mig och om man ska dramatisera lite så lutade nog mer åt att älgen jagade mig mer än tvärt om.

Det var ganska länge sedan jag var i Notteryds naturreservat och sprang (mer än ett år sedan sist), det är lite synd för det är otroligt vacker natur där och rundan jag brukar springa är mycket utmanande och krävande. Det beror mest på att jag flyttat till andra sidan stan och att det tar en stund att ta sig dit.

Bildkälla: http://www.fotoakuten.se

Idag var det riktigt underbart höstväder med hög luft, helt molnfri himmel och 10°C. Som vanligt var jag nästan helt själv under hela passet förutom några vandrare och en älg.

Älgen blev nog minst lika rädd som jag, och jag tror att varken älgen eller jag visste rikigt var den andra var från början. Vi möttes på en brant sträcka av rundan som är hårt tagen av stormen Gundrun där många gamla träd ligger kvar vilket ger dålig sikt. Älgen skulle nog bara fly men troligen missbedömden den vart jag fanns och sprang mot mitt håll. Vi kom bara några meter ifrån varandra innan jag började klappa och hojta, och älgen försvann åt ut bland de gamla liggandes träden.

Det blev tillslut en bra terrängrunda även om att en delsträcka var mer eller mindre avstängd pga att gamla träd hade fallit omkull och stigen inte var upprensad. Totalt är rundan ca 7km lång och det är väldigt ojämn och kuperad terräng vilket känns.

Tags: , ,

Löpning

Dagsfasta

by Joakim Backman 14. oktober 2011 19:24

Efter att jag läsa boken samt varit på föreläsning med Jonas Colting så blev jag inspirerad att prova korttidsfasta (intermitting fasting).

Förutom att det ska vara naturligt för våran kropp att ha uppehåll i matintaget så ska det även ge effekt på muskeluppbyggnad. Mängden tillväxthormonet hGH ökar bland annat vid tre tillfällen: tung explosiv träning, i samband med sömn samt vid låga insulinnivåer. De två första är ganska lätta att uppnå genom att sova tillräckligt och att träna till exempel på gym med tunga vikter och få repetitioner. Det är det tredje tillfället som går att uppnå genom att korttidsfasta, utan tillskott av föda som höjer blodsockret vilket i sin tur resulterar i insuliproduktion, så stannar insulinet på en låg nivå.

Tanken är att genom att se till att alla tre kraven uppfylls samtidigt kan man få optimala förutsättningar till muskeluppbyggnad med kroppens egna resurser. Hur stor effekten är av ovan vet jag inte och det är nog inte så lätt att ta reda på, men det är värt att testa tycker jag.

Jag var på gymmet och körde ett ryggpass på eftermiddagen mot slutet av dygnet för fastan. Jag hade väl egentligen inte några förväntningar men det märktes inte att jag inte hade ätit på 20 timmar, det blev ett bra pass och jag hade bra med energi.

Tags: , , , ,

Kost | Träning

Koordination och benövningar

by Joakim Backman 13. oktober 2011 08:52

Var på simhallen i morse för 5:e tillfället i crawlkursenMedley. Vi skulle börjat med att kolla på en film men det tekniska fungerade inte så det blir nästa gång. Idag blev det flera nya övningar bland annat för att öva koordinationen. Just koordination är inte min starka sida så det var både nyttigt och lite svårt.

Kursledaren har höjt ribban lite och flera av momenten utförs i 50m istället för endast en 25m-längd som tidigare. Är det en jobbig övning så är 50m faktiskt ganska långt. Vi tränade även flera moment som tidigare kurstillfällen, bland annat flera benövningar.

Tags: , ,

Simning

Träningspass mellan kurstillfälle

by Joakim Backman 11. oktober 2011 18:15

Idag innan jobbet blev det en extra runda till simhallen. Under kursen har det varit ganska mycket nya moment som man ska försöka att lära sig och det är inte lätt att hinna det under kurstillfällerna.

När jag var på simhallen idag så övade jag de moment som jag fick lära mig främst från förra kurstillfället. Det var en riktigt bra idé att träna lite mellan kurstillfällerna, jag känner mig betydligt säkrare på vändningarna och själva simningen går mycket bättre redan efter ett träningspass. 

Det kanske inte låter så imponerande men nu jag kan i alla fall crawla två längder inklusive en riktigt vändning utan avbrott eller paus. Jag var i simhallen i 20 minuter och hade ganska gott om tid efteråt så det fick blir en varm god bastu innan jag cyklade till jobbet.

Tags: , , ,

Simning

Snabb och lätt runda

by Joakim Backman 10. oktober 2011 18:26

Jag har under den senaste månaden haft ett antal löpparrundor som har varit från riktigt dåliga till sådär samt något hyfast men egentligen inte någon riktigt bra runda. Jag försöker att hålla gott mod och klämpa på ändå, men man tänker på det.

Det blev inte någon runda i helgen på grund av lite takarbete så jag tog med mig löparutrustningen till jobbet idag. I lätt dugg och 11ºC sprang jag ett par rundor runt Växjösjön. Det var så skönt att känna att det flöt på bra och inget kändes tungt eller jobbigt på något sätt.

Jag planerade in att springa de två varven med ett tempo mellan 4:30 och 4:40min/km, vilket var lätt att hålla. Jag visste att jag legat en hel del runt 4:30min/km under rundan och gissade på ett snitt på 4:33min/km men det visade sig att jag hade haft högre tempo än så, snittet på passet hamnade på 4:24min/km vilket var en överraskning. Rock on! Nu känns löpningen motiverande igen!

Där emot flippade pulsmätarfunktionen ut på min pulsklocka (Polar RS200SD) igen. Enligt klockan hade jag ett snitt på 217bpm och maxade på 237bpm vilket kanske inte är helt realistiskt... jag får väl kolla om jag kan putsa bort eventuell belägning på kontaktytorna eller nåt, annars får det bli att skicka in klockan på service och/eller köpa nytt pulsband.

Tags: , , ,

Löpning

Träning v40

by Joakim Backman 9. oktober 2011 19:55

Det blev en ganska bra vecka med en bra blandning av olika pass. All tre kategorier (löpning, simning och styrketräning) går frammåt, mer eller minder. Jag har inte hunnit med något styrkepass hemma denna veckan men det blev två heldagar takbyte och det kan väl få ses som indirekt styrketräning. På grund av helgens aktivitet så blev endast ett löppass men jag är nöjd ändå.

Måndag Styrka Rygg Hälsostudion
Tisdag Löpning 12.22km på 1:01:48 (5:03min/km) @ 168bpm Södra Bergundasjön
Onsdag      
Torsdag Simning Crawlkurs, del4 Medley
Fredag Styrka Bröst & triceps  Hälsostudion 
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 12.22 km

Tags:

Träningsvecka

Simningen går framåt

by Joakim Backman 6. oktober 2011 20:30

Det var ett bra pass i bassängen idag, blev en del återkoppling till övningar vi gjort tidigare men även en hel del nya inslag. Vi övade bland annat på att göra kompletta vändningar och givetvis en hel del crawlande på alla möjliga sätt.

KursenMedley börjar bli lite mer individanpassad då alla deltagare inte har kommit lika långt. Det är ju riktigt seriöst att man får träna efter egen förmåga och tjejen som håller i kursen är duktigt på att hålla koll på alla. Jag börjar komma in i en långsammare rytm när jag simmar och får således bättre flyt i rörelserna, det blir blir lättare att få till andningen samt att jag inte blir lika ansträngd. Det känns ju skönt att det går framåt i alla fall.

Idag hade jag tid att sitta några minuter i bastun efteråt. Även att man håller igång hela tiden i bassängen så tycker jag ändå att jag blir lite frusen efteråt, då är det skönt med bastuns värme innan man ska ge sig ut i höstens regnrusk.

Tags: , ,

Simning

Nattsvart

by Joakim Backman 4. oktober 2011 22:49

Köpte en pannlampa (Silva trailrunner) här om dagen för att jag ska kunna springa i skogen på kvällstid under vinterhalvåret, idag var det premiärtur.

Jag tog mina Bikila LS med tåsockar då jag trodde att det skulle bli lite kallt om fötterna. Jag hade klarat mig lika bra utan då det var ca 12°C ute, men det kändes mjukt och skönt med dem.

Rundan runt Södra Bergundasjön är på ca 12km, men efter halva rundan så var det stopp. Kommunen håller på att gräva ner vatten och/eller avloppsledningar till den nya stadsdelen Vikaholm och spåret var avstängt. Det hade givetvis gått att springa runt men det hade blivit längre och jag är inte helt säker på vägen. I och med att jag hade mina Vibram på så ville jag inte springa för långt då jag tidigare endast sprungit 10km som längst med dem. 

Det blev att vända och springa samma väg tillbaka, men det gjorde inte så mycket då avspärrningen var nästa exakt på halva vägen så blev rundan ändå lika lång.

Cirka 8km av de totalt 12km var på ej upplysta sträckor och dessa var helt nattsvarta, perfekt att testa pannlampan! Jag började med att snåla lite och körde på mellanstyrkan, men insåg snart att det är lika bra att köra med full styrka så att man se så bra som möjligt. Jag är nöjd med pannlampan som satt bra på huvudet och hade en bra ljusbild. Enligt den tekniska beskrivningen så skulle den lysa 45 meter, vilket den kanske gör, men den effektiva området sträcker sig nog inte mer är 15-20 meter vilket räcker gott och väl för mig.

Den enda nackdelen med kombinationen Fivefingers och pannlampa i mörker är att man ser inte alla stenar m.m. vilket gör att man sätter ner foten på dessa emellanåt. En gång eller några gånger är väl inte något problem men jag blev lite öm i främre "trampdynorna" efter rundan och den kändes jämnt och skönt när jag sprang sista biten på asfalten. 

Träningsvärken hade nästan släppt helt, jag kände bara lite i baken. Passet gick helt OK och jag sprang 12.22km på precis över timmen och det var den längsta rundan hittills med Fivefingers.

Tags: , , , , , , ,

Löpning

Pannlampa Silva Trailrunner

by Joakim Backman 3. oktober 2011 19:49
Silva Trailrunner

Jag var ute på en riktigt dålig löpparrunda för ett tag sedan, denna runda blev dålig bland annat för att det blev mörkt snabbare än jag beräknat.

Nu kände jag till rundan bra men ändå så spänner man sig mer och har inte samma avslapnade löpstil då man inte kan se underlaget fullt ut. Det har hänt ett par gånger tidigare, även då jag sprungit på morgonen och solen inte har hunnit upp.

Här om dagen var jag på Clas Ohlson och införskaffade en pannlampa som jag tänkte skulle lösa ovan nämnda problem. Det blev en Silva Trailrunner för 599:-

Tags: , , , ,

Utrustning

Träning v39

by Joakim Backman 2. oktober 2011 22:35

Ändrade träningsmetodik för styrketräningen denna veckan, jag ska träna Hi-rep (15-16 repetitioner per set) ett par veckor nu. Det har varit två tunga löppass denna veckan, det första ett morgonpass och det andra ett löppass med träningsvärk.

Måndag Styrka Övre rygg & axlar Hälsostudion
Tisdag Löpning 4.19km på 19:39 (4:41min/km) @ 173bpm Teleborg->Centrum
Onsdag      
Torsdag Simning Crawlkurs, del3  Medley 
Fredag Styrka Bröst, mage, lår och underarmar  Hälsostudion
Lördag      
Söndag Löpning 13.12km på 1:06:44(5:05min/km) @ 172bpm Södra Bergundasjön

Total löpsträckasträcka: 17.31 km

Tags:

Träningsvecka

Löppass med träningsvärk

by Joakim Backman 2. oktober 2011 18:24

Började dagen med ett löppass 13km runt Söder Bergundasjön. Det blev ett tungt löppass då jag fortfarande har rejäl träningsvärk i låren och baken efter fredagens gympass. Det är inte någon nyhet för mig att jag får kraftig träningsvärk i benen av styrketräning sedan jag började springa regelbundet, men jag vill ju få in något pass någongång ändå.

Det var hyfsat väder med 12-13°C, dimma och mycket syrerik luft. Det var tungt redan från början och det tog ett par kilometer innan musklerna blev riktigt varma och själva smärtan av träningsvärken försvann. Dock var benen och rumpan sega och tunga hela rundan och jag fick verkligen kämpa för att försöka hålla ett tempo runt 5:00min/km.

Som prick över i:et så fick jag lite skavsår på bröstvårtorna, då jag inte tjepat dem. Det brukar jag inte behöva men det var väl fukten, temperaturen samt den löpartröja jag hade på mig som tillsammans orsakade detta.

Tags: , , , , ,

Löpning

Föreläsning med Jonas Colting

by Joakim Backman 1. oktober 2011 22:02

Var på en föreläsning tidigare idag där Jonas Colting berättade om hans syn på mat och träning. Föreläsningen var anordnad av Hälsostudion i Växjö och hölls på SF Bio i Växjö. Han är kanske inte den bästa föreläsaren rent retoriskt men han har intressanta ämnen som han gärna vill berätta om, och tiden går riktigt fort när han kommer igång.

Jag läste hans bok tidigare i år och jag känner igen en hel del av innehållet under föreläsningen från boken. Det är kul och inspirerande att hör någon prata om sin övertygele när det inte är för seriöst och man själv tillåts att välja vad man tycker passar. Han representerar inte någon revolutionerande sekt utan det handlar mest om sunt förnuft och mycket resonemang om vårt ursprung och vår evolution. 

Det som jag känner att jag tydligast fick med mig ut ur lokalen är:
- Korttidsfasta eller intermittent fasting
- Minska/undvika socker, rafinierat spannmål och processade fetter.
- Tänka kritiskt när företag visa sina "perfekta" produkter.

Jonas har mycket intressanta punkter som han tar upp och jag tycker att det var en bra föreläsning som gav mig inspiration.

Tags: , , , ,

Allmänt | Kost | Träning

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman