Morgonsimning

by Joakim Backman 29. november 2011 18:04

I och med att crawlkursen är slut så får jag ta saken i egna händer. Imorse var jag på simhallen och införskaffade ett 12-gångers stämpelkort för motionssimmning för 620:-.

Det kändes helt OK att simma idag, men helt oväntat efter att ha ändrat tekniken lite efter 1000m så bara släppte det och det blev helt plötsligt mycket lättare att simma. Med tanke på att det enda jag gjorde var att ändra huvudhållningen så blev jag mycket (positivt) överraskad. De sista 500m kändes lättare än de första 1000m, inte riktigt så bra kanske men det kändes så i alla fall...

Nu ser jag bara fram emot nästa tillfälle som jag kan ta mig till Medley för ett morgonpass.

Tags: , , , ,

Simning

Ofrivilligt intervall

by Joakim Backman 28. november 2011 18:05

Löpningen börjar att ta sig igen efter en lite tyngre period. Sprang 8km runt centrumsjöarna (Växjösjön+Trummen) idag på lunchen och även att det var mycket blåsigt så gick det riktigt bra. Det var inte lika tungt som de senarste rundorna utan det var ganska lätt att hålla tempot, rundan tog 37min vilket ger ett snittempo på 4:37min/km.

Dock var det flera sträckor som blev ofrivilliga intervaller, det var mycket byiga vindar vilket gav en bra skjuss ibland men i princip stoppade mig helt ibland. Men man ska inte klaga då det var sol och 8°C vilket inte är helt fel.

Tags:

Löpning

Träning v47

by Joakim Backman 27. november 2011 21:59

Det blev en rätt ok vecka, dock har jag fortfarande svårt att få in den mängden löpning som jag vill. Denna gånger berodde det mest på oväntat mycket träningsvärk i vaderna efter löppasset på onsdagen.

Måndag Styrka Rygg & bicepes Hälsostudion
Tisdag Simning 750m  Medley 
Onsdag Löpning 7.51km BFS på 36:53 (4:54min/km) Växjösjön/Trummen
Torsdag      
Fredag Styrka Bröst & triceps  Hälsostudion
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 7.51 km

Tags:

Träningsvecka

Bra kontakt

by Joakim Backman 25. november 2011 18:23

Idag var jag på Hälsostudion för att köra ett gympass innan helgen. Jag hade rejäl träningsvärk i vaderna efter onsdagens tunga löppass i min Vibram Fivefingers, men det spelar ju inte någon roll för ett bröst/triceps-pass.

Det kändes riktigt bra idag, jag fick en så otroligt bra kontakt och hade bra med både inspiration och energi. Det är så kul när man känner att rörelsen i alla repetitionerna går stabilt och kontrollerat även om man är helt slut. Det blev tre övningar för bröst och två för triceps, men det räckte gott och väl.

Totalt slutkörd, lite skakig och helt matt passade jag på att belöna mig med en kababrulle från Excelle innan arbetsdagen fick fortsätta. 

Tags: , , , , ,

Styrketräning

Motstånd

by Joakim Backman 23. november 2011 18:07

4°C, moln och blåst är inget drömväder men det kan vara värre så det hindrade inte mig att ta en löparrunda på lunchen idag.

Jag passade på att använda mina Fivefingers innan det blir snö och det var ganska länge sedan jag sprang i dem sist. Jag är lite osäker på hur bra det kommer att gå springa i dem på snö. Det är nog inte några problem med temperaturen så länge som den håller sig över -2°C skulle jag tänka, det är mer hur väl det kommer fungera med vätan då Fivefingers inte har alls samma skydd för detta.

Rundan gick oväntat tungt idag, det kändes som motstånd i benen hela sträckan och tempot/tiden visar det samma. I och för sig har jag lite träningsvärk i rumpan och baksida av låren sedan gympasset i måndags och jag simmade igår morse, så det kanske inte har varit så mycket vila för benen.

Det kändes ändå bra efteråt vilket motiverar inför nästa löppass.

Tags: , , ,

Löpning

Träning v46

by Joakim Backman 20. november 2011 22:43

En ganska full träningsvecka med blandade resultat. Simningen går bra. Löpningen gick lite tyngre, men det beror säkert bara på att jag har haft ett uppehåll. Jag fick i alla fall med ett generellt gympass.

Måndag Löpning 8.06km på 38:33 (4:47min/km) @ 161bpm Växjösjön+Trummen
Tisdag Simning Träning, vändningar + 600m Medley 
Onsdag Löpning 4.42km på 20:11 (4:34min/km) @ 132bpm Växjösjön 
Torsdag Simning Crawlkurs, del10  Medley 
Fredag Styrka Rygg, bröst, axlar, biceps & triceps  Hälsostudion 
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 12.48 km

Tags:

Träningsvecka

Första kreatinperioden slut

by Joakim Backman 20. november 2011 18:11

Jag har provat att komplettera min kost med kreatin under hösten. Nu är underhållsperioden slut för intag av kreatin och ska då följas av en återhämtningsperiod på 4 veckor.

Creatine

Det är inte lätt att utvärdera om detta har gjort något extra med min träning, det ska ge ökad muskeltillväxt. Om detta är fallet eller inte är ju inte lätt att avgöra, men jag hoppas på att min inplanerade BIA-mätning ska visa något. Jag har tränat ungefär lika mycket som jag gjorde innan perioden med kreatin. Om jag har ökat mer i muskelmassa under perioden än vad jag gjort innan så kan detta kunna bero på kreatinet.

Jag tänkte gå till Hälsostudion i mitten av december för att göra nästa BIA-mätning. Det ska bli intressant att se om det är någon skillnad mot tidigare mätningar.

Tags: , ,

Kosttillskott

Nishiki Pro SLD

by Joakim Backman 18. november 2011 18:56

För ungefär ett år sedan så hade jag min Trek 8000R inne på service hos cykelhandlaren. Killen som jobbade i verkstaden nästa skrattade åt att jag kunde cykla på en cykel som var så utsliten och tyckte att jag skulle fundera på att köpa en ny (no shit). Jag har använt den felfritt i 11år men under hösten så har det visat sig att tiden har runnit ut och mer och mer har börjat förfalla. Det känns tungt att lägga ut ett antal tusen på att byta ut drev, lager, reglage m.m för att förlänga cykelns liv ytterligar några år.

 
 Trek 8000R, 2000

Jag har insett att cyklar är inte alls speciellt billiga nuförtiden. Jag vill inte lägga en halv fömögenhet på en cykel men ändå vill jag har bra grejor som kommer att hålla i många år framöver. Jag vill inte ha en MTB, dämpning eller grova däck, då jag inte cyklar i skogen. Jag vill ha en hyfsat lätt cykel med stora, lättrullade hjul och bra bromsar.

Nishiki Pro SLD, 2012 

Efter mycket balanserande mellan pris, funktionalitet och kvalité så hittade jag Nishiki Pro SLD, kanske lite dyrare än vad jag tänkt mig men ser man det långsiktigt så blir det inte så mycket. Det blir cirka 150:-/mån under 5år (ett busskort kostar 420:-/mån) så då är det inte så mycket att snacka om.

Idag var jag och hämtade ett svart exemplar hos Rydhs i Växjö, och passade på att köpa skärmar, dubbade vinterdäck m.m så att jag fick detta monterat. Jag kan inte säga annat än att det ska bli skönt att få cykla på en cykel med fungerande växla och utan att behöva strula med den.

Tags: , , , , , ,

Utrustning

Crawlkursen avklarad

by Joakim Backman 17. november 2011 18:23

Idag var det sista tillfället på crawlkursen på simhallen vilket jag tycker är lite synd. Det är ju nu som allt börjar fungera!

De tio veckorna har i alla fall gått mycket snabbt och det känns som att det har varit väl värda pengar. Jag har ju faktiskt lärt mig att crawla även om det är mycket kvar att lära och kommer att kräva en hel del övning innan jag kan använda det som ett alternativ till löpningen. Just nu är det mer en teknikutmaning än en konditionsutövning att simma.

Jag kommer att köpa ett stämpelkort så att jag kan träna några gånger under vintern för att hålla kvar det jag lärt mig och för att förhoppningsvis få in lite bättre teknik. Det kommer att gå en fortsättningskurs som startar i början av nästa år runt månadsskiftet januari/februari, dock är det inte bestämt vilken veckodag samt vilken tid som denna kommer att hållas. Det måste ju passa in i övriga vardagen om det ska fungera, så jag vet inte om jag kommer att gå fortsättningskursen. Om tidpunkten passar kommer jag definitivt att deltaga.

Tags: ,

Simning

Tung löpning idag

by Joakim Backman 16. november 2011 19:46

Hade tänkta att gå till gymmet idag men då det inte har blivit så mycket löpning på sista tiden planerade jag in en liknande runda i förrgår, men så blev det inte riktigt.

Visserligen var det lika fint väder men den kändes inte helt hundra i kroppen. Det gick lite stelt och tungt i början men det gör det ibland. Jag kan inte sätta fingret på riktigt vad, men jag hade en negativ känsla liggandes någonstans så när jag kom till vägvalet mellan 8km och 4.5km så valde jag det senare alternativet.

Imorgon är det crawlkurs och dessutom det sista tillfället, det vill jag inte äventyra bara för att jag ska springa när det inte känns bra.

Det verkar som att jag blir tvungen att införskaffa ett nytt pulsband till pulsklockan då detta fungerar lite si och så. Ibland ger det en väldigt hög puls (över 200bpm) och ibland mycket låga värden som idag, jag hade en puls på 132bpm i snitt. Då det var en ganska tung runda skulle jag uppskatta att jag hade en puls på runt 180bpm. Så har det varit från och till ett bra tag nu, och det har inte hjälpt att jag rengjort och putsat kontakterna. 

Tags: , ,

Löpning

Ny vändning

by Joakim Backman 15. november 2011 19:08

Jag var på simhallen och tränade lite inför sista kurstillfället på crawlkursen som är på torsdag. Jag börjar att få ganska bra känn på tekniken, så pass att jag kan simma några längder kontinuerligt utan att återhämta mig.

Vändningarna har inte gått så bra som jag hade hoppats och det har varit svårt att få in dem naturligt i simningen. Jag satt här om dagen och sökte på nätet för att få lite inspiration och mer kunskap om hur jag ska vidareutveckla vändningarna.

Jag hittade en ganska bra video på youtube som hjälpte mig. Jag har alltid börjat vändningen med händerna framför mig men detta är nog inte det bästa sättet. I videon så börjar killen vändningen med händerna utmed sidorna. Jag provade detta idag och det fungerade faktiskt mycket bättre,men jag behöver öva på det lite mer för att få till det bra.

 
http://www.youtube.com/watch?v=KtP8xgzm6do

Tags: , , , ,

Simning

Försiktigt i solen

by Joakim Backman 14. november 2011 19:11

Jag har inte sprungit på över två veckor, så idag tyckte jag att det var hög tid för att snöra på löparskorna. Idag var det dessutom ett helt underbart väder, 5°C med skön sol på klarblå himmel.

Jag hade inte som avsikt att köra något hårt pass just då det var ett tag sedan sist men det är svårt att hindra gamla vanor. Flera gånger fick jag sänka hastigheten för att jag omedvetet höjt tempot. Det var nog bra att jag var försiktigt för att mot slutet gick det lite tungt.

Det blev en bra mjukstart och det kändes riktigt skönt efter 8km-rundan på ca 39min.

Tags:

Löpning

Träning v45

by Joakim Backman 13. november 2011 20:39

Tog det lugnt med styrketräningen och veckan blev en mjukstart efter viloperioden. Det blev inte någon löpning men ett par simtillfällen får stå för konditionsträningen.

Måndag Styrka Bröst, axlar, rygg & mage Hälsostudion
Tisdag Simning Träning, 45min  Medley 
Onsdag      
Torsdag Simning Crawlkurs, del9  Medley 
Fredag Stryka Rygg, axlar, bröst, mage, triceps & biceps Hälsostudion
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 0.00 km

Tags:

Träningsvecka

Crawlkurs snart slut

by Joakim Backman 10. november 2011 18:05

I morse var jag på det näst sista kurstillfället på Crawlkursen som jag gått på under hösten. Det är lite tråkigt för det är nu som man har kommit så pass långt att det börjar att gå bra.

Idag var det flera delar, som jag haft problem med tidigare, som släppte. Varje längd är inte en fight längre utan det börjar flyta (haha) på riktigt bra. Många av de övningar som vi gjort tidigare är inte något större problem längre och man kan fokusera mer på vad men egentligen håller på med. Detta i sin tur leder till att det är lättare att upptäcka vad det är man gör fel eller mindre bra och således lättare att korrigera.

Det är ett tillfälle kvar av kursen, men jag funderar redan på att ta mig an fortsättningskursen som ska börja i mitten av januari. Jag har ju givetvis mycket kvar att lära och jag är verkligen taggad att fortsätta. Visst kan man simma på egen hand men det är helt annorlunda när någon som kan lära ut styr hur man ska vidareutvecklas. Dock kommer jag troligen att besöka simhallen under perioden mellan kurserna för att hålla igång och bibehålla det som jag lärt mig hittills.

Tags:

Simning

Träning v44

by Joakim Backman 6. november 2011 22:30

Veckan skulle egentligen varit en viloperiod förutom crawlkursen på torsdagen, kunde dock inte hålla mig ifrån simhallen på tisdagen utan var där och tränade lite.

Måndag Vila    
Tisdag Simning Träning 40min Medley
Onsdag Vila    
Torsdag Simning Crawlkurs, del8 Medley
Fredag Vila    
Lördag Vila     
Söndag Vila     

Total löpsträckasträcka: 0.0 km

Tags:

Träningsvecka

Matrevolutionen - Andreas Eenfeldt

by Joakim Backman 1. november 2011 20:17

ISBN: 9789174241297
Detta är en bok som jag trycker att alla borde läsa. Allt låter så logiskt när någon berättar, det som jag i många fall redan visste men inte sett på samma sätt.

Andreas tar upp mycket om hur vi har förändrat vår kost, speciellt den senaste perioden av människans utveckling. Han nämner många framgångar som har åstakommit genom att förändra sin kost till låg andel kolhydrater.

Man får en bra uppfattning om hur det egentligen ligger till med alla ekonomiska intressen som drivit utvecklingen av vår mat vi ätit de senaste 20-30åren. Man blir nästan lite besviken och känner sig lurad av kostråd som baserats på felaktiga grunder utan att någon har uppmärksammat det.

Dock tycker jag att boken kretsar lite väl mycket runt diabetes, givetvis därför att där finns stora brister i råden och stor effekt av lågkalorikost. Jag skulle vilja haft lite mer innehåll relaterat till träning och mer vilka effekter kostförändringar utgör.

Jag fick mycket inspiration av boken och bytte direkt ut min morgongröt mot antingen frukost baserat på omelett eller turkisk yoghurt med nötter m.m. Jag försöker även dra ner på intaget av kolhydrater generellt, men jag utesluter inte det helt.

Som sagt - alla borde läsa boken och få inspriation för att förbättra både sitt eget liv och hälsa men även bidra till de förbättringar som samhället behöver när det gäller kost och sjukvård.

Tags: , ,

Allmänt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman