Tjurruset T-shirt

by Joakim Backman 31. januari 2012 22:51

Idag fick jag ett litet packet i brevlådan, det var årets upplaga av Tjurrusets t-shirt. Jag tycker att det känns lite som att man tar ut tävlingen i förskott om man använder den innan, men det är väl tänkt att fungera som lite reklam också kanske...

För övrigt känns det som att man ska skriva "Tjurruset" och inte särskrivet som de skiver på den officiella sidan för tävlingen: "Tjur ruset".

En fördel med att delta i några tävlingar är ju att man samlar på sig t-shirts. Jag springer hellre omkring med reklam för ett lopp än för en klädmärkestillverkare.

 

Tags: ,

Tävling | Utrustning

Packade sillar

by Joakim Backman 31. januari 2012 19:32

Var på simhallen för att simma lite innan jobbet idag. Förutom att det var lite kallt cykla dit i -11°C så såg jag fram emot det.

Det blev dock inte lika trevligt som det brukar för att idag så startade Motionscrawl steg 1 så som innan bokar upp tre av sju banor i bassängen. Dessutom var det ganska många motionärer som var där för att simma, och det blev väldigt trångt då vi fick dela på de övriga fyra banorna.

Motionärer som  simmade lite lugnt bröstsim fick trängas med de som ville simma lite fortare och crawla. Givetvis blev det nästan kaos med omkörningar och vändningar hit och dit.

Det var svårt att koncentrera sig på simningen och hela tiden ha full koll på vart alla andra var och höll på med. Jag simmade således inte full tid utan gick upp efter ca 45min och tog lite längre tid på mig i bastun istället.

Tycker att det är lite tråkigt att det kör ihop sig, så jag agerade sur medborgade och skickade ett e-postmeddelande till Medley och berättade hur jag upplevde det. Svaret var väl lite som väntat att det tyvärr inte kunde göra någoting åt det för det finns ju bara så många banor och att öppna fler dagar på morgonen verkade inte vara något alternativ. Det enda positiva var att mina åsikter skulle framföras till de som har något att säga till om. Vi får se om det är någon som bryr sig och inför någon ändring.

Tags: , , , , , ,

Simning

Oplanerade tempo-runda

by Joakim Backman 30. januari 2012 18:17

Igår lyckades jag med att missa första tillfälletMotionscrawl steg2, vilket var lite klantigt. 

Idag har det fortsatt att strula med min träningsplanering. Jag hade en lunchrunda inplanerad och tänkte utöka den lite till ca 9km. Det började med att jag inte kom från jobbet som tänkt utan var 15 min försenad redan innan jag började klä om till träningskläder. När jag sedan skulle aktivera min foot pod till löparklockan så var batterierna slut, så då fick jag byta dessa.

Tillslut som kom jag ut i en härlig vintersol och några minusgrader, värmde upp som vanligt med att jogga till starten på mitt träningspass. Laddad och lite extra taggad på att komma iväg då jag hade ont om tid så gav jag mig iväg. Jag kom väl ca 200m när pulsklockan total-hängde sig och jag var tvungen att göra en reset på den. Det var ett tag sedan sist den gjorde detta men det har hänt några gånger nu.

Jag hade väl egentligen bara kunnat hoppa över att använda pulsklockan, men jag ville ju ha koll på rundan som jag tänkt att utöka idag.

Jag sprang ett par kilometer innan jag insåg att det var lika bra att strunta i att springa 8km än mindre 9km, jag skulle inte hinna. Jag slängde i en högre växel och drog bara runt Växjösjön (ca 4km), det fick bli ett kortare tempo-pass istället.

Det blev faktiskt ett bra pass, det var ett tag sedan jag sprang så kort runda och det var kul att kunna hålla ett snitttempo på 4:20min/km utan problem. Jag hade kunnat hålla ett ännu högre tempo och jag var inte speciellt trött/ansträngd efteråt, men rundan var ju lite oplanerad.

Tags: , , , , , , ,

Löpning

Träning v04

by Joakim Backman 29. januari 2012 22:11

En ganska bra vecka som tyvärr avslutades lite tråkigt med att jag missade första kurstillfället på fortsättningskuren i crawl.

Måndag Löpning 8.29km på 0:37:50 (4:33min/km) @ 175bpm Växjösjön+Trummen
Tisdag Simning 50min, träning vändningar/teknik  Medley
Onsdag Styrka Rygg, biceps & vader Hälsostudion 
Torsdag      
Fredag Löpning 8.13km på 0:37:35 (4:37min/km) @ 179bpm Växjösjön+Trummen
Lördag Styrka Bröst & axlar Hemma
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 16.42 km

Tags:

Träningsvecka

Dålig start på Motionscrawl

by Joakim Backman 29. januari 2012 19:39

... eller ganska värdelös faktiskt då jag helt enkelt missade första kurstillfället på fortsättningskursen som hålls på Medley.

Ganska tråkigt då jag hade sett fram emot detta hela veckan och var mycket motiverad, men det är bara att gilla läget och se fram emot nästa tillfälle istället. 

Tags: ,

Simning

Blåsigt och kallt

by Joakim Backman 27. januari 2012 21:07

Dagens lunch-runda såg ut att bli riktigt fin då vintersolen sken blekt och vackert. Dock var det inte riktigt korrekt, när jag kom ut insåg jag att det var -4°C, rått och blåsigt.

Det gjorde dessutom inte saken bättre att snön hade lagt sig som ett mjukt lager ovanpå ett ganska halt underlag vilket gjorde att varje avstamp släppte. Dock blev tiden för min vanliga lunch-runda på strax över 8km ungefär vad den brukar, dvs nästan 38min.

Men där emot så var ansträngingen betydligt högre än den brukar och det avspeglar sig tydligt på snittpulsen som hamnade på 179bpm, vilket är 4-5bpm högre än normalt. När jag sprang kändes det bra och jag trodde att det skulle bli en rekord-tid men så var det ju inte och det är lite surt.

Det var ändå ett bra pass för jag tog ut mig rejält mot slutet. Jag kolla pulsen efter ca 200m gång efter rundan är klar. I snitt brukar jag liggar runt 120bpm efter en runda med normal belastning men idag låg pulsen på 129bpm, vilken även det säger att jag tog i ganska hårt.

Som tur är det fredag och ikväll blev det god mat och dryck samt en skön traditionell fredags-bastu!

Tags: ,

Löpning

Sista simpasset innan kursen

by Joakim Backman 24. januari 2012 22:00

Idag var jag på Medley och simmade ett pass på morgonen innan jobbet. Det blev inte så långt då jag fokuserade mest på vändningar och teknik. Jag körde SWOLF både 25 och 50m för att ha något att jämföra med. Resultatet blev 45 resp 98 poäng.

Jag har varit på simhallen en gång i veckan ända sedan förra kursen slutade. Givetvis för att hålla igång det som jag lärde mig under första kursen men även för att försöka få in lite mer rutin i simningen.

Det har gått ganska bra tycker jag och det känns mer bekvämt att simma nu än precis efter kursen. Vändningarna har fått jag hyfsad koll på och jag har fått lugnare teknik.

På söndag börjar fortsättningskuren Motionscrawl och mina förväntningar är givetvis att jag ska lära mig en hel del. Det ska bli kul och jag känner mig laddad.

Tags: , , , ,

Simning

Kall men bra löparrunda

by Joakim Backman 23. januari 2012 21:05

Lite hal snö på vissa sträckor  och en temperatur på runt 0°C gjorde inte så mycket när rundan kändes bra. Dessutom känns det som att jag börjar komma in i löpningen lite mer även att jag inte har sprungit så mycket.

Idag sprang jag samma runda på samma tid som förra veckan, men rent psykologiskt kändes det bra mycket bättre. 8.3km på 37:50 (4:33min/km) med en snittpuls på 175bpm. Jag pälsade på mig rejält om händerna med ett par tunna fingerhandskar plus ett par tjocka tumvantar, och det fungerade fint för jag frös i alla fall inte.

Jag ska försöka att få in några fler löppass denna veckan än vad jag fick förra. Förhoppningsvis så ska det även bli ett långpass till helgen även att det kan bli lite ont om tid då fortsättningskursen för motionscrawl börjar på söndag.

Tags: , ,

Löpning

Träning v03

by Joakim Backman 22. januari 2012 21:08

Det blev en bra träningsvecka utan några egentliga problem, förutom att det bara blev ett kort löppass. Jag får försöka se till att det blir mer löpning.

Måndag Styrka Rygg, biceps & underarmar Hälsostudion
Tisdag Simning 55min, vändningar och teknik Medley 
Onsdag Löpning 8.36km på 0:37:57 (4:32min/km) @ 176bpm Växjösjön+Trummen
Torsdag      
Fredag Styrka Bröst, triceps & lår Hälsostudion 
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 8.36 km

Tags:

Träningsvecka

Krock i poolen

by Joakim Backman 18. januari 2012 21:19

Ha, kom på att när jag simmare igår på morgonen så lyckades jag faktiskt krocka för första gången! Passet ägnade jag åt att öva bland annat vändningar men även mycket teknik.

Jag såg att en tjej närmade sig bassängen och jag var i första banan. Jag tänkte inte så mycket på det då alla brukar ta kontakt och fråga om det är OK att dela bana eller åtminstone söka ögonkontakt. Det kanske tjejen försökte göra men i så fall uppfattade jag inte detta och hon hoppade i i min bana och började simma.

Fokuserad som jag var på mina rörelser och mitt läge i vattnet så jag märkte inte henne förrän vi krockade. Det var väl inget allvarligt men vi blev tydligen båda ganska ställda och överraskade. Hon trodde givetvis att jag hade uppfattat att hon delade bana med mig och själv hade hon glömt simglasögonen och såg inte så bra. 

Jaja, någon gång ska vara den första och det blir säkert inte den sista...

Tags: , ,

Simning

Kort bra, långt sämre

by Joakim Backman 18. januari 2012 18:02

Gav mig ut på en lunchrunda idag med träningsvärk i baken sedan stretch-missen efter måndagens gympass. Lite halvtaskiga förutsättningar med rått väder (1-2°C och mycket högfuktighet) och delvis halt underlag.

Det första 6km gick av bara farten, det gick till och med snabbare än det tänkta tempo-intervallet (4:20-4:40min/km) flera gånger så jag fick sakta in. Den 7:e km gick lite saktare (4:40min/km) och jag fick kämpa på lite men jag avslutade sista i samma tempo som de första 6 även om jag fick jobba på rätt bra.

Rundan på 8.3km gick på 38min med ett snittempo på 4:32min/km och det kändes bra. Jag känner att jag har ganska bra flyt i löpningen när det gäller sträckor under milen, de längre rundorna går i och för sig helt OK men jag har inte alls samma entusiasm under löpningen. Kanske är det bra psykologiskt men jag tror att jag behöver springa lite fler längre rundor så att jag kommer in i löpning med ett långsammare tempo lite bättre.

Tags:

Löpning

Träningsvärk

by Joakim Backman 17. januari 2012 18:46

Fattar inte varför jag ska ha så svårt för att komma ihåg att jag ska stretcha stora sätesmuskeln (Gluteus Maximus) efter jag kört marklyft. Jag är ganska noggrann av mig då det gäller att stretcha då jag lätt får träningvärk annars. I går körde jag rygg på gymmet och bland annat då marklyft, duktigt stretchade jag hela ryggen men missade så klart rumpan och idag kom träningsvärken som ett brev på posten.

Planerar att springa imorgon, så jag får se hur träningvärken påverkar det. Troligen inte så mycket, brukar mest vara psykologiskt, men det är ändå irriterande.

Tags: , ,

Styrketräning

Fitness Swimming

by Joakim Backman 16. januari 2012 21:31

Jag har redan gått en kurs på Medley för att lära mig crawl, detta var givetvis mycket givande och lärorikt. Jag ska även gå fortsättningskursen som börjar i slutet av Januari, för att förhoppningsvis fortsätta att utveckla min teknik.

Dock är jag som person lite så att jag gärna ta in information från fler sätt en ett, så jag hittade flera rekommedationer på boken Fitness Swimming av Emmett Hines så köpte jag den ganska omgående från bokus.

Jag har inte inte gjort träningspassen som är en stor del av boken och egentligen själva syftet. Delen innan träningspassen är intressant och går igenom mycket grundlig teknik, både teoretisk men även som övningar. En del av detta fick jag lära mig på första crawlkursen, men det finns en hel del nytt tänk samt mycket som förklaras på ett annat sätt. Flera av de grundläggande övningarna har jag provat då jag varit på simhallen för att simma lite mellan kurserna.

Tanken var att jag ska gå igenom träningspassen efter jag har gått klart den kommande kursen, dvs senare i vår och under sommaren. När jag fått mer övning och kunskap via kursen så blir det nog bra med en ny omgång av övningar både som repetition och samt för att hålla igång och vidareutvecklas.

Jag vill inte betygsätta boken nu då jag faktiskt inte har gått igenom hela, men jag ska försöka att återkomma när jag gjort detta.

Tags: , , , , ,

Simning

Träning v02

by Joakim Backman 15. januari 2012 21:37

Hygglig träningsvecka, kanske ett gympass för lite men det finns ju inte hur mycket tid som helst. Började en ny period på gymmet med att köra high-rep (min 16 rep per set), och det tog riktigt bra. Gött med träningsverk efter ett så brett pass som i fredags!

Måndag      
Tisdag Simning 1250m på 50min (40min/km), T20: 625m Medley
Onsdag Löpning 8.12km på 0:37:20 (4:35min/km) @ 177bpm Växjösjön + Trummen
Torsdag      
Fredag Styrka Bröst, rygg, biceps & triceps  Hälsostudion 
Lördag Löpning 12.65km på 1:02:02 (4:54min/km) @ 171bpm Södra Bergundasjön 
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 20.77 km

Tags:

Träningsvecka

Blåsig vinterdag

by Joakim Backman 14. januari 2012 16:08

Helgens löparrunda blev som förra helgen ett varv runt Södra Bergundasjön som ligger på ett mycket bekvämt avstånd från mitt hem. Ett tunnt lager med snö kom igår kväll, men så pass lite att det inte påverkar löpningen. Solen sken och temperaturen låg precis över 0°C, dock blåste det betydligt mer än väntat. Mina händer har blivit väldigt känslig för kyla så idag tänkte jag inte ta några risker, så jag tog mina Mammut tumvantar och tänkte att här ska ingen frysa. Man kan inte säga annat än att jag fick rätt, jag mer eller mindre svettades om händerna hela rundan.

Rundan i sig blev rätt OK, i princip exakt samma tempo och tid som jag fick på samma runda förra söndagen. Jag hade faktiskt tänkt att springa 16km men det hade inte blivit någon bra runda så det fick räcka med 12km. Lite förutseende så hade jag satt på bastun innan jag gav mig ut, så det blev en skön återhämtning med en kall öl i bastun i 15min efter rundan.

Tags: , ,

Löpning

Anmälan Tjur Ruset 2012

by Joakim Backman 14. januari 2012 09:24

Jag var på gång redan förra året men hann tyvärr inte innan det blev fullbokat, Tjur Ruset alltså. I år tänkte jag att jag skulle vara ute i god tid.

Så igår surfade jag in på deras sida och anmälde mig. Passade på att beställa en t-shirt också i och med att det är första gången jag deltar i denna tävling.

Salomon Trail Tour är en serie terränglopp som anordnas över hela sverige, alla loppen är terränglopp i olika svårighetsnivåer. Växjö anordnade sin första tävling förra året. Några av loppen är lite tuffare, denna grupp kallas för Salomon Speed Cross, i denna grupp ingår bland annat Tjur Ruset.

Tjur Ruset anordnas på olika platser varje år men alltid strax utanför Stockholm. Loppet är utmanande med tuff terräng, delvis obanad terräng, vattenhinder och även vissa uppbyggda hinder. I år är gränsen för antalet deltagare satt till 5500 personer. Det ska bli riktigt kul att vara med och springa i år!

Tags: , , ,

Tävling

Löpningen känns bra

by Joakim Backman 11. januari 2012 18:30

Idag var jag ute på en av min återkommande lunchrundor, dock har det inte varit så mycket löpning på den sista tiden. Jag har snittat på omkring endast 10km i veckan de senaste månaderna och jag har haft lite ångest för detta då det drar ihop sig för seriös träning om det ska bli någon bra tid på Göteborgsvarvet 2012.

Jag var ute på en runda i söndags på 12km vilken var ganska tung, men idag kändes det betydligt bättre. De 8km sprang jag på strax över 37min och i ett snitttempo på 4:35min/km. Visst var det tungt bitvis, speciellt i motvinden, men totalt sett så gick det riktigt bra.

CR2025

Som grädde på moset så fungerade sändarbältet (Polar WearLink) till min pulsklocka utmärkt nu när jag bytt batteri (CR2025). Jag trodde att det var fel på det men ett batteri för 22:- löste det problemet! Nice!

Tags: , , , ,

Löpning

Träning v01

by Joakim Backman 8. januari 2012 21:55

Fullt ös på nya året! Fick in många pass denna veckan.

Måndag Löpning 4.52km HIIT på 0:21:34 (4:46min/km) Växjösjön
Tisdag

Simning
Styrka

1250m på 55min (45:50min/km)
Rygg & axlar
Medley 
Hälsostudion
Onsdag      
Torsdag Simning
Styrka
1500m på 57min (38:00min/km)
Bröst
Medley
Hälsostudion
Fredag      
Lördag Crosstrainer 15min   Hemma 
Söndag Löpning  12.62km på 1:02:50 (4:58min/km) @ 175bpm Södra Bergundasjön 

Total löpsträckasträcka: 17.14 km

Tags:

Träningsvecka

Morgonsimning

by Joakim Backman 5. januari 2012 18:31

I morse var jag på simhallen igen, det var betydligt fler besökare idag än vad det har varit de senaste veckorna. Kanske är det så att de sedvanliga nyårslöfterna har fått folk att träna mer.

Jag hade lite träningsverk i de övre delarna av ryggen som jag trodde skulle påverka simningen, men det gick faktiskt riktigt bra. Jag övade på lite teknikförändringar idag, bland annat försökte jag aktivt utöka längden på varje simtag utan att tappa hastigheten. Det gick rätt bra, jag har legat mellan par 45-53 (25m SWOLF) de sista veckorna och idag hamnade jag på par 47. Jag simmade lite långsammare än sista passet men sänkte antalet simtag per längd.

Jag försökte även få till bättre rotation av kroppen för varje simtag och samtidigt hålla kroppen rak och i balans. Tja, bitvis gick det bra men det är svårt att få med allt hela tiden. Det blir att öva lite mer.

Det blev inte så mycket övning på vändningarna, vilket jag egentligen behöver då jag är ganska dålig på just dessa. Jag har förhoppningen att om jag få ner ansträningen ytterligare kommer jag att ha mer syre och kraft kvar att lägga ner på vändningarna, så det får blir mer träning på vändningarna längre fram.

Det känns i alla fall bättre när rörelserna blir längsammare, mer kontrollerade och mindre engerikrävande samtidigt som hastigheten är den samma. Det är motiverande när det går frammåt!

Tags: , ,

Simning

RunnersStore i Växjö

by Joakim Backman 4. januari 2012 21:41

RunnersStore

Tyvärr visar det sig att RunnersStore i Växjö lägger ner. Lite synd då det alltid är trevligt med lite alternativ när man vill kolla på ny träningsutrustning dessutom var det ju inte så länge sedan de öppnade butiken. De har haft utförsäljning sedan i julas så det var lite tomt i vissa storlekar när jag var där idag.

Jag hittade ändå ett par korta löpartights, precis samma som jag redan äger ett par av. Jag tycker det är lite tråkigt att stor del av träningskläderna är svarta men jag lyckades hitta en trevlig orange funktionströja samt en lika orange vindjacka. De hade 50% rabatt på alla kläder så det blev en bra affär för mig, jag fick alla tre plaggen för 850:-.

Mest nöjd är jag nog över vindjackan, då min nuvarande börjar blir riktigt urtvättad och inte har samma motsånd mot vind och väta längre. Givetvis kollade jag noga så att inget av plaggen innehöll några otrevliga ämnen.

Tags:

Allmänt | Utrustning

Polar WearLink

by Joakim Backman 3. januari 2012 18:19

Polar WearLink

Pulsbandet till min pulsklocka (Polar RS200sd) har varit mer eller mindre helt opålitligt de senaste månaderna. Jag har trott att det berodde på att det var utslitet i och med att det fungerade ibland, sände helt kostiga värden ibland och fungerade inte alls emellanåt. Dock fick jag reda på av Alex på Intersport i Växjö att det är typiska symptomer på att batterierna är på väg att ta slut.

Det blir till att köpa ett nytt batteri och testa om detta hjälper, annars får det bli att kolla om det är själva bandet eller sensorn som har flippat ur.

Tags: , , ,

Utrustning

Ny kreatinperiod

by Joakim Backman 2. januari 2012 18:39

Jag upplevde att förra/första perioden då jag använde kreatin som positiv för min träning. Om detta är rent psykologiskt eller om det faktiskt är så kan jag inte säga eller bevisa, men för mig spelar inte det så stor roll när det resulterar i något positivt för min träning.

Den sista BIA-mätningen jag gjorde var efter förra perioden, jag harde gått upp lite i muskelmassa men om det beror på kreatinet eller inte går inte att svara på. Jag hade kanske gått upp precis samma mängd utan kreatin eller inte.

Jag har haft en viloperiod för kreatinintag på 6 veckor vilket passade bra då det har varit jul och upphåll i träningen. Denna veckan blir uppladdningsfasen och som sedan följs av en underhållsfas på 9 veckor, alltså till och med vecka 10 i mars.

Tags: ,

Kosttillskott | Styrketräning

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman