Fösta halvmaran på nästan ett år

by Joakim Backman 31. mars 2012 22:36

Låg motivation, kraftig blåst, 2°C, snöfall var situationen innan jag gav (eller snarare tvingade) mig ut på dagen löparrunda. Med gårdagens korta och jobbiga löppass i minnet krängde jag på mig löparutrustningen inklusive underställ, mössa och både vantar och handskar.

När jag väl kom igång var kändes det ganska bra, dagen mål var att springa en halvmara. Det är hög tid att träna lite längre distanser då datumet för Göteborgsvarvet 2012 närmar sig raskt.

Jag vill ha good feeling och la tempot på mellan 5:00-5:20min/km, då jag visste att jag skulle klara av sträckan även att det var snart ett år sedan jag sprang en halvmara sist (Göteborgsvarvet 2011).

Det blåste bitvis så pass mycket att jag fick tårar i ögonen och jag fick kämpa mig fram, men jag hade ganska mycket tur och hade medvind i uppförsbackarna och en hel del lä när jag sprang mot vinden.

Rundan blev på strax över 22km och tog 1h 53min men ett snitt-tempo på 5:08min/km, ett resultat som jag är nöjd med efter omständigheterna.

Det blev faktiskt jobbigast när jag kom hem. Efter stretching, dusch och en kort bastu gjorde min underbara fru en fin lördagsmiddag medans jag låg och flämtade i soffan. Jag hade inte ätit något nämnvärt förutom frukost och detta i kombination av ansträngningen gjorde att jag fick löparmage efter passet vilket visade sig som spykänslor, mycket orolig mage och ett par dåliga toalettbesök.

Ett par timmar senare och en halvtimmes sömn, släppte det och jag blev människa igen. Det har hänt mig ett par gånger tidigare och det är sund, för man får inte det där lyckoruset efter passet som är den del av belöningen.

Tags: , , , ,

Löpning

Stelt och tungt

by Joakim Backman 30. mars 2012 22:00

Idag var det tänkt att jag skulle genomföra ett liknande pass som i tisdags, men så blev det inte riktigt.

Jag kände redan när jag startade att mina ben och vader inte var fullt återhämtade. Vaderna var hårda och ansträngda och benen tunga och orkeslösa. När jag kom till stället där valet mellan 8km och 4.5km skulle göras var det ganska självklart att välja det kortare.

Jag ville inte pressa mig till en överansträning eller något liknande och jag har planer på att springa en lite längre runda under helgen. Lite trist men det är bara att lyssna på kroppen och gilla läget.

Tags:

Löpning

Simmade 2km

by Joakim Backman 27. mars 2012 20:07

För första gången i mitt crawlande liv har jag simmat 2000m under ett och samma pass. I söndags övade vi på att simma lugnt och lite längre på kursen motionscrawl och det gick riktigt bra.

Idag var jag på Medley en runda innan jobbet. Jag tog det lugnt och fint, hittade bra flytläge och rytm ganska fort, sen var det bara att paddla på. Jag pausade 10 sek ett par gånger, men utöver dessa gånger så simmade jag hela timmen. Jag tror till och med att jag kan öka tempot lite nästa gång, även att jag var lite sladdrig i armarna mot slutet.

Det känns verkligen skönt att kunna simma på utan att det blir för jobbigt och ansträngande, det blir en mental avkoppling att ligga i vattnet i sin egna lilla värld och simma. Nu är jag definitivt glad att jag hoppade på båda kurserna för att lära mig att crawla.

Tags: , , , ,

Simning

Skön intervallrunda

by Joakim Backman 26. mars 2012 21:09

På med sommar-tights och Vibram på fötterna och ut i försommarvärmen, det går ju bara inte att motstå!

Träningsväskan är ju halv-tom, inga vantar, mössa, strumpor, stora skor, tjocka vinter-tights eller underställ. Värmen är verkligen välkommen och även om den inte är här för att stanna så är det trevligt så länge som det varar.

Idag blev det ett intervallpass på strax över 8km på lunchen. Intervallerna var 3:30min@4:00-4:20min/km och vila 0:50min@5:00-6:00min/km. Jag var ganska taggad och hade svårt att hålla igen under vilan, men det gick bra ändå. Jag hade energi så att det räckte hela varvet runt utan att tappa på någon av intervallerna.

I och med att jag hade ganska kort vila så blev snitttempot bra med 4:28min/km. Jag var inte helt slut efteråt utan hade kunnat gett lite till, men det är ju lätt att veta efteråt. Nöjd efter rundan belönade jag mig med en fet och god kebabtallrik.

Tags: , , , , ,

Löpning

Träning v12

by Joakim Backman 25. mars 2012 22:57

Veckan började lite försiktigt men tog sig bra och jag fick in bra med olika pass. Veckans höjdpunkt var definitivt att springa en runda i skogen och det var 17ºC varmt, helt underbart!

Måndag Gång 4.5km på 40min Växjösjön
Tisdag Simning
Styrka
1600m på 60min
Rygg, axlar & mage
Medley
Hälsostudion 
Onsdag Löpning 8.06km på 0:39:50 (4:56min/km) @ 175bpm Växjösjön+Trummen
Torsdag      
Fredag Styrka Bröst & triceps Hälsostudion
Lördag Löpning 11.62km på 0:58:30 (5:02min/km) @ 173bpm Fyllerydsskogen 
Söndag Simning Motionscrawl Medley 

Total löpsträckasträcka: 19.68 km

Tags:

Träningsvecka

Näst sista

by Joakim Backman 25. mars 2012 22:12

Det var ljust ute och solen sken in när jag kom in i simhallen på Medley idag, det kändes fel eller åtminstone ovant då klockan var 18:30 men det var ju på grund av sommartiden så klart.

Det var det näst sista tillfället på simkursen för Motionscrawl idag. Det känns ändå bra för denna kursen likt den förra har givit så mycket, men det är ju ändå lite tråkigt att det bra är en gång kvar.

Vi simmade lite längre sträckor idag och det var inte så mycket teknikövningar. Rundorna låg på för min det mellan 200-300m och jämfört med förra gången så gick det hur bra som helst. Jag har hittat ett bra tempo och en bra rytm som jag kan hålla längre sträckor utan att bli för trött så att jag måste vila.

Det är väl egentligen detta som har varit målet hela tiden med att gå kurs för att lära sig att simma frisim och crawl, att kunna simma kontinuerligt utan att behöva vila och att kunna använda det som konditionsträning.

Tags: , , , ,

Simning

Gott löppass i vårvärmen

by Joakim Backman 24. mars 2012 21:44

Hade faktiskt tänkt att springa en halvmara idag men när vädret var så fint med 17ºC och sol, utan någon vind att nämna var längtan till skogen för stark. Det blev en runda i Fyllerydsskogen istället. När jag gav mig ut var målet att springa 11+5km men frånvaron av löpträning sista tiden satte sina spår i benen efter backarna på 11km rundan så det blev inte mer.

Det förväntade träningsvärken kom som på beställning, underbart när man känner sin kropp och kan förutse reaktionerna.

Tags: , , , ,

Löpning

Bra gympass

by Joakim Backman 23. mars 2012 20:12

Var på Hälsostudion en runda på lunchen. Det kanske hade varit lite mer genomtänkt att springa idag då det var riktigt fint vårväder med 15-17ºC, sol och inte så mycket vind, men så blev det inte.

Passet på gymmet blev bröst och triceps och låg främst på högt antal repetitioner men även ett par set tungt mer endast ett par repetitioner. Växlingen mellan ett set på mellan 20 och 30 repetitioner och ett set med endast 2-4 är tuff, man blir riktigt slut.

Passet var så pass hårt att jag var lite skakig ett par timmar efter och jag förväntar mig lite träningsvärk annars blir jag besviken... 

Tags: , , ,

Styrketräning

Tung löpning med Ceasar

by Joakim Backman 21. mars 2012 19:05

Jag har bara sprungit knappt 13km på två veckor, inte så där värst mycket. Det har berott på både en vilovecka samt några dagars förkylning.

Nu måste jag komma igång på riktigt. Speciellt med tanke på att Göteborgsvarvet inte är långt borta och jag har inte sprungit en halvmara på över ett halvår. 

Idag var Ceasar med på jobbet och således fick han även följa med på dagens lunchrunda. Det blev den vanliga rundan på ca 8km i ett riktigt underbart vårväder med bara en baksida, det blåste rejält. 

Det känns direkt att man har haft ett uppehåll och det visar sig även på tid och puls. Jag brukar ligga på ett tempo på ca 4:45min/km och en snitt-puls på runt 175bpm. Idag hade jag ett tempo på nästa 5min/km, betydligt sämre än normalt även att pulsen var ganska normal.

Dock vet jag att det är bara första, kanske andra passet, som blir jobbigt innan man är i full gång igen så det är bara att bita ihop och köra på! Ceasar var i alla fall nöjd, han låg och sov hela eftermiddagen på kontoret.

Tags: , , ,

Löpning

Bra simpass

by Joakim Backman 20. mars 2012 20:20

Jag var på Medley och simmade lite i morse innan jobbet idag. Efter helgens kurstillfälle i motionscrawl så var jag inspirerad att få ner tempot och simma längre sträcka innan vila. Att dessutom förkylningen har släppt gjorde att jag gjorde bra ifrån mig. Efter ett par hundra meter kom jag in i en riktigt bra rytm och kunde simma kontinuerligt utan att behöva vila.

Jag har rätt bra koll på vändningarna men de sitter inte helt perfekt då jag spänner mig för mycket och kommer inte i rätt flytläge direkt efter vändningen. Det leder till att jag blir lite mer ansträngd och kommer ur rytmen. Idag gjorde jag inte så många vändningar utan fokuserade på att hålla tempot och det fungerade som sagt riktigt bra. Jag simmade 1600m och var faktiskt inte speciellt trött efteråt.

Tags: , , , ,

Simning

Springa blev gå

by Joakim Backman 19. mars 2012 19:40

Känner inte mig helt redo för någon högre ansträngningsgrad ännu, så idag blev det att gå runt Växjösjön med Ceasar istället för att springa den vanliga lunchrundan.

Det var nog ett ganska bra beslut inte bara för min förkylning skull utan även för det blåst rejält, till och med så att det blev gäss på lilla Växjösjön. det hade blivit en jobbig runda om jag hade sprungit.

Tags: , , ,

Träning

Träning v11

by Joakim Backman 18. mars 2012 23:30

Tanken var att jag skulle dra igång rejält med löpningen i mitten på denna veckan efter (nästan) en veckas vila. Det blev inte riktigt så, istället lyckades jag blir lite förkyld och valde att ta det lugnt torsdag-lördag istället.

Måndag Vila    
Tisdag Simning  50min ~1750m  Medley
Onsdag Löpning 4.46km på 0:20:53 (4:40min/km) @ 168bpm Växjösjön
Torsdag      
Fredag      
Lördag      
Söndag Simning Motionscrawl Medley

Total löpsträckasträcka: 4.46 km

Tags:

Träningsvecka

Tungt att simma

by Joakim Backman 18. mars 2012 22:16

Idag var det första träningspasset sedan jag blev lite förkyld innan i veckan, simning på crawlkursenMedley. Det gick tungt, det märktes tydligt att jag fortfarande är lite förkyld och jag hade inte alls samma energi.

Vi skulle simma några lite längre sträckor med det gick inte så värst bra för min del idag. Som bäst blev det några 100 meters rundor men sedan blev jag tvungen att vila lite och återhämta mig. Även om det inte gick så bra idag så var det ändå skönt att få röra lite på sig och jag ser fram emot en förhoppningsvis frisk och bra kommande träningsvecka.

Tags: , ,

Simning

Salomon Trail Tour 2012

by Joakim Backman 18. mars 2012 08:38

I veckan öppnades möljigheten att anmäla sig till årets upplaga av Salomon Trail Tour i Växjö. Jag har tänkt att springa i år också så självklart har jag redan gjort min anmälan.

Förra året var det första året som Salomon Trail Tour anordnades i Växjö, precis som i år var det Växjö OK som hölli tävlingen. Banan är 10km lång men det finns en 5km också om man vill ta de lite lugnare. Förra året var det ett riktigt lyckat evenemeng, även om det var varmt och blåste en hel del, vi får hoppas att det blir lika bra i år.

Banan i år ligger i samma område som banan gjorde förra året även om den inte har samma sträckning, det kommer att bli många backar och små stigar, riktigt kul!

Trail Tour är en serie terränglopp runt om i Sverige som sponsras av Salomon. Hela listan över alla lopp finns på Salomon egna sida för loppen. Förutom Trail Tour i Växjö så har jag även tänkt att springa Tjur ruset som också ingår i samma tävlingsserie.

Tags: , , , ,

Tävling

Multipower 50% Protein Bar

by Joakim Backman 17. mars 2012 15:42

Sist jag köpte proteinbars så gick det sådär, den gången var det 54% protein bar från Maxim samt från Goodlife från Star Nutrition. Goodlife har jag ätit innan och dessa är helt ok, men jag blev lite besviken på Maxim's bars.

Jag ville fortsätta att testa nya bars för att hitta någon som både uppfyller mina krav på innehåll och smak, så denna gången blev det två olika smaker (Cookies and Cream och Coconut) av 50% Protein Bar från Multipower.

Jag köpte dem online från BodyPower , jag har inte handlat av dem tidigare men det fungerade bra allt från beställning till leverans. De hade ett specialerbjudande på just 50% Protein Bars som jag nappade på: 24 st för 299kr.

Jag hoppas att dessa kommer att uppfylla mina förväntningar, men jag får återkomma om hur det blir med det.

Tags: , , , , , ,

Kosttillskott

Snorigt

by Joakim Backman 16. mars 2012 18:38

Hade tänkt att dra en runda till gymmet idag, men på grund att att jag känner en begynnande förkylning hoppar jag över det och låter kroppen ta hand om förkylningen istället.

Som vanligt har jag ju svårt att vara helt still så idag blev det en lite utmaning på jobbet istället; 10 pull-up varje gång jag lämnar datorn/skrivbordet. 10st är inte speciellt många och inte ansträngande, men det är det som är tanken. Totalt blev det ändå 110 st under dagen.

Tags: , ,

Allmänt | Träning

Försiktig start

by Joakim Backman 14. mars 2012 21:35

Jag lyckades nästa med en vilovecka med undantag för ett par pass simning och idag tog jag mig ut på en liten lunchrunda. Jag var riktigt stel i vaderna de första kilometrarna och det gick lite så där allmänt tungt.

Så istället för att kämpa på runt den normala rundan på ca 8km så valde jag att bara springa runt Växjösjön (ca 4.5km) och se det som en mjukstart efter vilan.

Tags: , ,

Löpning

Träning v10

by Joakim Backman 11. mars 2012 22:29

Kom på att jag inte har skött mina viloveckor som planerat så mitt i denna veckan började jag med vilovecka. Det blev så klart ett litet avbrott av denna på söndagen för crawlkursen.

Måndag Styrka Bröst, axlar, mage, biceps & triceps Hälsostudion
Tisdag Simning 1500m Medley
Onsdag Löpning 8.20km på 0:30:16 (4:47min/km) @ 166bpm Växjösjön+Trummen
Torsdag Vila    
Fredag Vila    
Lördag Vila    
Söndag Simning Motionscrawl Medley

Total löpsträckasträcka: 8.20 km

Tags:

Träningsvecka

Paus i viloveckan

by Joakim Backman 11. mars 2012 21:38

Äntligen fick jag anledning till att träna lite fast det är vilovecka. Det är svårt att låta bli att träna när man både vill och är van vid det, men idag hade jag en bra anledning till att träna då det är söndag och veckans pass i kursen motionscrawlMedley kan man ju inte hoppa över. 

Vi har hållit på med mycket tempo-varierad simning under de sista veckorna och det har varit både jobbigt och lärorikt. Idag var det sista tillfället då vi skulle hålla på med det, nästa gång blir fokus på längre kontinuerliga sträckor under lägre ansträningsgrad.

Idag blev jag dessutom filmad när jag simmade. Det är ett bra sett för att förstå hur man beter sig i vattnet och man får en annan syn på sitt simsätt. Efter diskussion om filmklippen på mig när jag simmar kom fick jag reda på att jag har lite mycket rotation på vänster sida som jag ska försöka minska samt att jag inte börjer armarna mycket nog på tillbakavägen i armtagen. Det ska jag nog fixa till men det är inte lätt om man inte vet om det, så det var ett bra simpass idag.

Tags: , , ,

Simning

Vilovecka

by Joakim Backman 8. mars 2012 18:40

Jag har som mål att klämma in en viloveckan efter ca 8 veckors träning. Senaste gången jag hade en vilovecka var i samband med jul/nyår och det var ju mer än 8 veckor sedan, jag får erkänna att jag faktiskt misslyckats att planera in viloveckan tidigare. Nu passar det ganska bra också efter som det blir lagom med att nästa träningperiod slutar med Göteborgvarvet, det blir fint med en vilovecka efter loppet. 

Nu blir det att bita ihop och försöka att inte träna. Ett undantag blir så klart motionscrawl på Medley på söndag, den kan jag ju inte hoppa över.

Tags: , ,

Träning

Blåsig löparrunda

by Joakim Backman 7. mars 2012 18:20

Var ute på veckans första löparrunda idag och det gick väl lite så där. De sista dagarna har varit en ganska tung period för benen och jag har haft bra med träningsvärk. Detta var kanske en del av motståndet idag.

Det blåste riktigt rejält och ganska kallt och rått. Det blev den vanliga rundan på strax över 8km och tiden blev lite sämre än vanligt, lite över 39min med ett snitt-tempo på 4:47min/km. Jag lyckades faktiskt toppa pulsklockans inställning av max-puls, det var väl under en av de sista sträckorna med full motvind kan jag tänka. Det blir att korrigera inställningen med att öka med ett slag per minut till 191bpm.

Tags: , , ,

Löpning

Träning v09

by Joakim Backman 4. mars 2012 22:45

Ganska bra träningsvecka även om det inte blev så mycket löpning då jag missade ett pass i helgen. Extra kul att springa med Fivefingers igen och att prova på Crossfit.

Måndag Löpning 9km på 0:42:05 (4:41min/km) Växjösjön+Trummen
Tisdag Simning 1300m Medley 
Onsdag Styrka Rygg, lår & axlar Hälsostudion 
Torsdag      
Fredag Löpning 4.09km BFS på 0:19:02 (4:39min/km) 171bpm Växjösjön 
Lördag Crossfit Workshop Hälsostudion 
Söndag Simning Crawkurs Medley 

Total löpsträckasträcka: 13.09 km

Tags:

Träningsvecka

Ihållande träningsvärk

by Joakim Backman 4. mars 2012 22:09

Jag körde ett ganska tungt pass på gymmet i onsdags som bland annat innehöll en rejäl omgång squat som givetvis gav mig bra träningsvärk i låren, rumpa och hamstrings.

Jag vilade ut under torsdagen för att ge mig ut och springa på fredagen i mina Fivefingers trots träningsvärken. Detta gjorde ju inte träningsvärken bättre direkt. 

På lördagen var jag med på en workshopHälsostudion som introducerade Crossfit där många övningar tar rejält på benen och ryggen. Än en gång fyllde jag på träningvärken.

När jag idag på kvällen skulle ge mig iväg till crawlkursenMedley så hade jag fortfarande träningvärken kvar och var lite fundersam på hur detta skulle gå. Det gick faktiskt riktigt bra när jag väl blivit uppvärmd och kommit igång även om jag hoppade över en övning som särskilt tar på benen. Det blev ett bra simpass där jag för första gången fick prova att använda handpaddlar på händerna för att träna teknik, kul!

Nu sitter jag och funderar på hur jag ska lägga upp nästa veckas träning för att ge mina ben en bra chans att komma ikapp. Benövning på gymmet är uteslutet, men kanske jag kan ta mig ut på en löparrunda i vanliga skor trots allt.

Crossfit workshop

by Joakim Backman 3. mars 2012 18:36

På Hälsostudion skulle ett par introduktionspass för Crossfit denna helgen. Gyula Bercsenyi, PT och grundare av http://lifeportalen.se/, skulle hålla i passen och det var ju givetvis inte mycket att snacka om annat än att jag skulle vara med på ett av dem.

I förmiddags släntrade jag in på gymmet och var både lite skeptisk men också förväntansfull då jag aldrig har provat Crossfit innan. Passet var uppblandat med både teori, lite historier, enskilda övningar och några sammansatta Crossfit övningar.

Kortfattat kan jag lätt säga att det var både inspirerande och jobbigt men definitivt kul! Gyula är en trevlig och underhållande kille som vet vad han håller på med och han är duktig att lära ut.

Många av övningarna var helt nya, vissa hade jag gjort innan, men övergripande gick det bra och det var nyttigt att få se på träningen från en annan synvinkel; den rent funktionella. 

Jag kommer att lägga in flera övningar från Crossfit i min vanliga träning. Dock finns det inte något gym i Växjö som är inriktat eller erbjuder Crossfit, det hade ju varit riktigt kul!

Tags: , ,

Träning

Hård mjukstart

by Joakim Backman 2. mars 2012 18:20

Nu när snön har försvunnit och det mer eller mindre har blivit vår så är det självklart att ta fram Fiverfingers igen. Idag var det ett härligt soligt väder som lockade mig ut att springa, i alla fall när man satt inne och tittade ut.

Jag  stoppade i tårna i fingerskorna och gav mig ut och märkte att det visserligen var soligt, men det var nog det ända som stämde med intrycket jag fått inna. Det blåste bra och dessutom ganska kallt, att jag dessutom att jag hade jag bra med träningsvärk i lår, rumpa och hamstrings efter onsdagens benövningar (som vanligt).

Det var tänkt att bli en intro-runda då det var ett tag sedan jag sprang i mina Fivefingers sist och det tar rejält på vaderna om man inte är van. Jag tog det lugnt och sprang bara runda Växjösjön på 4km.Det blev en ganska tuff runda på grund av vinden och träningsvärken, men löpningen och fötterna kändes  riktigt bra och det blir lätt en normal runda nästa gång.

Tags: , , , ,

Löpning

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman