Träning v28

by Joakim Backman 15. juli 2012 22:58

Förutom den lite längre inplanerade rundan runt Hissö så ligger träningen på underhållsnivå under semestern, får träning på andra sätt i och med lite projekt hemma. I och med två simpass och ett av dem blev ganska långt så blev denna lugna vecka rekordmässig i simsträcka, totalt 7.2km.

Måndag Simning 2400m Växjösjön
Tisdag      
Onsdag Simning 4800m på 2:00:00 (25min/km) Helgasjön
Torsdag      
Fredag      
Lördag Löpning 13.49km på 1:05:19 (4:50min/km) Södra Bergundasjön
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 13.49 km

Tags:

Träningsvecka

Tung runda

by Joakim Backman 15. juli 2012 11:00

Jag har inte sprungit mer än två gånger på två veckor och då totalt ca 10km, det märktes ganska rejält igår när jag var ute på en lite påtvingad runda. Jag kände att jag var tvungen att ta mig ut för att hålla igång löpningen.

Förutsättningarna visade sig inte vara de bästa, inte bara för att jag inte sprungit speciellt mycket men även för att jag var ganska oplanerad. Jag hade varit på bio innan rundan och tryckt i mig en hel del godis, visserligen i form av torkad frukt och nötter. Jag bröt även min väl invanda rutin att gå på dass innan rundan.

Ovan resulterade i att jag fick springa hela rundan för mätt och det kändes som att jag hade mat upp i halsen samt att jag var tvungen att stanna efter halva varvet för att gå på dass vid Sundet. Dessutom så kändes det allmänt tungt hela rundan, mest troligen på att jag kanske sprang lite snabbare än vad jag skulle gjort med tanke på mindre antal löprundor.

Jag genomled dock de 13.5km runt Södra Bergundasjön på strax över timmen, även om det inte blev en så avslappnad och skön runda som jag hade föreställt mig innan.

Tags:

Löpning

Hissö runt

by Joakim Backman 11. juli 2012 21:50

Ett rejält åskregn tidigare på dagen hindrade inte mig och Caroline att under kvällen fullfölja våra planer på att simma runt hela Hissö. Från början var det tänkt att vi skulle bli fler men till slut så blev det bara vi två.

När jag körde över bron till ön stannade jag till och dumpade en flaska med hemmagjord energidryck sedan mötte jag upp Caroline på den norra badplatsen. När vi hoppade i var det endast en svag vind och solen kom igenom molnen ibland. Temperaturen i Helgasjön var behaglig och jag skulle gissa på att det var runt 17-18ºC.


Visa Hissö runt på en större karta

Vi simmade medurs runt för att då ta den östra och långa sträckan söderut på nästan 3km först innan vi kom fram till bron där vi planerat in ett litet depåstopp, för att sedan ta den västra sidan tillbaka norrut mot badplatsen.

Det gick riktigt bra att simma första sträckan, vi höll ett gemensamt tempo och höll kontakt hela tiden. Det känns bra att vara två när man simmar i större vatten där det finns fritidsbåtar, man hjälps åt att hålla koll ifall någon båt skulle närma sig.

När vi kom till södra ön och till Hissö Båtklubb så kände jag mig lite utsatt, även att det inte var många båtar i rörelse så blir man än mer uppmärksam. Precis efter hamnen så ligger bron dör vi tog vårat depåstopp på ca 5min, jag hällde i mig 0.5l energidryck och nallade lite av Carolines nöt/chips-blandning.

Det tog några hundra meter innan man kom igång igen och det började regna. Det spelar inte så stor roll om det regnar mer än att sikten blir lite sämre. Vi så några båtar men inte någon som kom speciellt nära oss, närmast kom faktisk den gamle ångbåten, Thor. Sträckan norrut gick fortare än jag trodde och rätt som det var så var vi framme vid badviken och hela rundan var fullbordad. Hela rundan på ca 4.8km tog nästan exakt 2h inklusive vår lilla paus.

Trots att det var ganska varmt i vattnet så kände jag faktiskt av lite nerkylning i fötterna efter rundan, inte mycket men ändå. Jag trodde faktiskt inte detta och hade inte på mig mina Orca Hydro Bootie. Mina nya simglasögon är jag inte riktigt nöjd med då de lätt immar igen, min gamla är faktiskt bättre så det blir nog att använda dem istället.

Det känns nästan lite overkligt att jag för mindre än ett år sedan började på första crawkursen och inte kunde simma frisim överhuvudtaget och nu simmar jag 5km runt en ö i en stor sjön. Det har gått fort och blir bara roligare och roligare att simma, speciellt utomhus i direkt kontakt med naturen.

Tags: , , , , , , , , ,

Simning

Varmt och blåsigt

by Joakim Backman 9. juli 2012 20:42

Malmsten Aqtiv Goggles, RökIdag var jag i Växjösjön en runda. Sist var det ganska varmt i vattnet och jag förväntade mig att det minst skulle vara lika varmt idag. När jag ändå var inne i Medley för att byta om så köpte jag ett par simglasögon till även dessa från Malmstens, mest för att jag ska ha ett par i varje väska men även då mitt första par är för inomhusbruk. De ny satt riktigt bra, men immar igen lättare.

Jag hoppade över huvudbonad helt idag och det var inte något problem då vattentemperaturen låg på över 20°C, visserligen vid ytan men ändå. Det blåste en dal idag, 5-6m/s enligt SMHI, och det märktes. Det är inte lika smidigt att andas då vågor gör det lite oberäknerligt.

Förra gången glömde jag det men idag kom jag ihåg att använda mitt Vaselin för att förhindra att våtdräkten skulle skava vid nacken/halsen och det fungerar hur bra som helst, inga känningar alls.

Jag glömde där emot min klocka så jag har inte en aning hur långt tid min runda på 2400 meter tog idag, men med tanke på vinden och vågorna så var det nog inte någon rekordtid direkt.

Tags: , , , , ,

Simning | Utrustning

Träning v27

by Joakim Backman 9. juli 2012 13:56

Ganska bra start på veckan, dock för lite löpning. I slutet av veckan blev fokus på att semestern började. Få se hur det blir med träningen under semestern.

Måndag Styrka Bröst & mage Hälsostudion
Tisdag Löpning 4.74km på 21:03 (4:28min/km) Växjösjön 
Onsdag Simning 2.5km på 1:02:00 (24:48min/km)  Växjösjön 
Torsdag Styrka Crossfit: Cindy Kampen utegym
Fredag      
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 4.74 km

Tags:

Träningsvecka

Cindy

by Joakim Backman 5. juli 2012 18:08

Hälsostudion har stängt dagtid på tisdagar och torsdagar under sommaren upptäckte jag förra veckan då jag körde ett pass utomhus istället. Det blev en av tjejerna i Crossfit, Barbara som jag testade den gången.

Jag tyckte att det var kul och annorlunda mot min vanliga träning så jag körde på samma linje idag. Jag funderade först på att testa Chelsea, men den verkar ganska tuff så jag fegade ur lite och valde att köra på Cindy istället.

Schemat för Cindy:
- 5 Pull-up
- 10 Push-up
- 15 Squat
Repetera så många rundor som möjligt på 20min

Jag klarade 16 kompletta rundor, men det var inte långt ifrån 17st. Jag tycker inte att Cindy var lika jobbig som Barbara och jag hade nog klarat av fler rundor om jag visste lite mer vilket tempo jag kunde ha hållit från början. Det blir något att slå nästa gång jag kör Cindy.

Tags: , , ,

Styrketräning

Morgonsimning

by Joakim Backman 4. juli 2012 18:13

Växjösjön

Enligt SMHI skulle det bli fint väder idag så jag planerade in redan för ett par dagar sedan att jag skulle simma idag. Till skillnad från förra gången blev jag dessutom inte ensam, Jens hängde på även att han hade semester och lika gärna kunde legat  och dragit sig i sängen, respekt!

SMHI hade helt rätt och kl 06:30 var det 16°C i luften, endast en svag bris och sol. Mötte upp Jens i omklädningsrummet på Medley innan vi hoppade i vattnet. Många kan nog inte förstå hur skönt det är att komma i vattnet och simma tidigt på morgonen, men jag uppskattar verkligen det.

Vi simmade inte helt tillsammans, men möttes några gånger under passet. Jag simmade runt alla bojerna (2km) plus ett litet extra varv på 200m, totalt inklusive sträckan mellan stranden och första bojen blir det ca 2500m. Höll ett ganska lugnt tempo idag så det tog nästan precis en timme.

ACO Vaselin

Jag hade självklart inte mina Orca Hydro Bootie idag och lämnade även neoprenhuvan hemma. Jag snodde min frus simmössa istället, men den hade nog inte heller behövts då termometern visade att det var nästan 19ºC i vattnet.

Fick ett tips på att använda vaselin om våtdräkten skaver eller känns obehaglig på något ställe. Jag provade att smörja på lite runt nacken en gång när jag köpte en tub ACO Vaselin men har inte använt den sedan dess. Förra gången kände jag lite vid kanten rund nacken och även idag blev jag lite irriterad av kanten. Nästa gång ska jag försöka att ta med mig och ta på lite vaselin när jag ändå har köpt en tub.

Tags: , , , , , , ,

Simning

Cancerfonden Juni

by Joakim Backman 2. juli 2012 06:36

Även denna månaden resulterade i nytt rekord i sammanlagd sträcka som jag sprungit, totalt 119.49km. Det är 11.23km längre än förra rekordet från Maj. Givetvis blir detta precis som tidigare en ny donation på 120kr till 1kr/km och cancerfonden.

Tags: ,

Löpning

Träning v26

by Joakim Backman 1. juli 2012 22:33

Det blev många simmade meter denna veckan och dessutom ett av de bästa simpassen hittills på Torsdagen, även styrka fick jag in bra men löpningen blev lite halvbra. Det berodde mest på att jag ville vila upp min vrister lite efter förra veckans långpass på Söndagen.

Måndag Styrka Rygg, triceps & u.armar Hälsostudion
Tisdag Simning 2000m på 40min (20min/km) Medley 
Onsdag      
Torsdag Simning
Styrka 
2400m på 50min (21min/km)
Crossfit: Barbara

Växjösjön
Kampen utomhusgym

Fredag Löpning 7.97km på 36:41 (4:36min/km) Växjösjön+Trummen
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 7.97 km

Tags:

Träningsvecka

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman