Simma utan att snora

by Joakim Backman 30. augusti 2012 21:25

Jag har haft lite problem med att jag fått in vatten i näsan eller till och med bihålorna efter att jag simmat, speciellt när jag simmat utomhus av någon anledning. Detta har resulterat i att jag snorat och nyst 1-2 dagar efter simningen. Det har inte varit kul och nästan tagit bort lite av det roliga att simma utomhus.

Redan förra gången jag skulle simma kollade jag på en näsklämma i receptionen på Medley, men jag var osäker på om det var något att ha. Efter att ha snorat som vanligt efter det följande passet den morgonen fick jag nog. Idag när Jens, Johannes och jag skulle ta en morgonrunda i Växjösjön passade jag på att köpa en näsklämma från Malmstens för 50:- innan passet.

Det var lite ovant att faktiskt inte kunna andas ut genom näsan vilket jag har delvis gjort innan och visst känns det lite konstigt med en klämma över näsan. Men faktum är att det faktiskt fungerade en perfekt, jag snorade eller nyste inte något under dagen efter passet!

Passet i sig var väl rätt OK, jag var lite stel i partiet axlar, bröst och triceps vilket till största sannolikhet beror på alla armhävningar jag envisas med att utföra hela dagarna. Idag tog det nästan 500-600m innan jag kände att det flöt på och kroppen var helt uppvärmd.

Det blåste lite svagt med lite små vågor som följd men morgondimman blåste bort efter en stund. Temperaturen på land var helt OK med sina 15ºC och vattnet i Växjösjön håller fortfarande 17.5ºC.

Tags: , , , , , , ,

Simning

Armhävningar 1/3

by Joakim Backman 30. augusti 2012 18:42

Nu har det gått 10 av de 30 dagar som utmaningen pågår. Utmaningen på Fitocracy är att under 30 dagar utföra minst 9000 armhävningar och än så länge håller jag ett bra snitt per dygn, ca 350/dygn.

Jag har tagit en dag då jag vilat helt från att göra armhävningar, men annars har jag gjort mellan 90 och 500 per dag.

Bara under dessa dagarna har jag märkt en bra skillnad i antalet jag kan göra i sträck. När jag började maxade jag på ca 50 stycken och nu gör jag 90 stycken. Ska bli intressant att se hur många jag klara av att göra när månaden är slut.

Tags: , , ,

Styrketräning

Träning v34

by Joakim Backman 28. augusti 2012 22:46

Fullstäckad vecka med jobb, föräldraledighet och VAB gjorde att det inte blev så mycket träning av.

Måndag Styrka Lår, biceps & rygg Hälsostudion
Tisdag      
Onsdag Simning 2400m på 50min Växjösjön
Torsdag Löpning 5.9km trailrunning på 52:46 Notteryd 
Fredag      
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 5.9 km

Tags:

Träningsvecka

Fitocracy

by Joakim Backman 21. augusti 2012 18:45

I lördags gick jag med på en lite annorlunda utmaning via träningssidan Fitocracy. På en månad (30dagar) ska man göra 9000 armhävningar. Äh, en månad låter ju hur lång tid som helst, men det blir ju faktiskt ett snitt på 300 armhävningar per dag.

Givetvis så delar jag upp armhävningarna över dagen, då jag inte vill anstränga mig så att jag blir svett kör jag 30 st per gång och har då som mål att göra 10 omgångar per dag för att hålla målet. Än så länge har jag ett snitt på över 300st/dag... so far so good...

Tags: ,

Styrketräning

Träning v33

by Joakim Backman 19. augusti 2012 23:12

Mycket att göra denna veckan så jag kom inte igång med träningen förrän på onsdagen. Tycker ändå att det blev en OK träningsvecka även att det inte blev något riktigt långpass för löpningen.

Måndag      
Tisdag      
Onsdag Löpning
Löpning
5.17km BFS på 23:13 (4:29min/km)
5.24km på 24:08 (4:36min/km)

Jobbet -> hem -> jobbet

Torsdag Simning
Styrka 
2400m på 53min (22:05min/km)
Biceps, triceps, axlar och ö.rygg
Växjösjön
Hälsostudion 
Fredag      
Lördag      
Söndag Löpning 13.7km orientering på 2:29:00 Hissö

Total löpsträckasträcka: 24.11 km

Tags:

Träningsvecka

Naturpasset 2012

by Joakim Backman 19. augusti 2012 16:18

Naturpasset

I våras var jag och köpte Naturpasset, i år har Växjö OK satt upp de 30 kontrollerna på Hissö som ligger strax norr utanför Växjö. Kontrollerna sitter uppe mellan 5 Maj och 31 Augusti så det finns gott om tid att leta upp dem. Självklart så blev det inte förrän nu, strax innan kontrollerna ska plockas ner som jag kom iväg. För min del är det tredje året som jag springer runt för att leta upp kontroller med Naturpasset, kul att springa i skogen och att man kan göra det när man själv har tid och möjlighet.

Jag vill gärna ha en del löpning så jag hade inte tänkt i optimal ordning utan det blir någon som förra året då jag tog alla udda nummer för sig och alla jämna för sig, det är ju inte bara orienteringsbiten som jag är ute efter utan ser det också som träningspass. 


Visa Naturpasset2012 på en större karta

Jag gav mig ut på förmiddagen och sa tid min fru att jag skulle bli av ett par timmar (det tar 20min bara att köra till ön), men så blev det inte riktigt. Jag gav mig faskien på att jag skulle ta alla 30 kontrollerna på en och samma runda och det gjorde jag också men det tog 2.5h. Hiss ö har vissa områden där det är mycket lätt att springa men även tvärt om, flera hyggen som blivit några år och vissa mycket täta skogspartier som är fruktansvärt svåra att ta sig igenom. Ön är ganska kuperat bitvis och efter över 2 timmar i skogen så kändes det bra i benen.

Det var dessutom riktigt varmt idag (28ºC) samt att jag hade byxor med länga ben då jag inte ville riva mig för mycket samt att inte fästingarna skulle få fäste direkt. Lite framförhållning hade jag då jag tog med mig min löparryggsäck och fyllde vätskepåsen på 1l vatten. Jag skulle kanske även tagit med mig något energirikt att tugga på, sista 30min gick på vilja...

Tags: , , ,

Löpning

BIA-mätning

by Joakim Backman 17. augusti 2012 18:52

Innan semestern var jag hos Lasse på Hälsostudion för en BIA-mätning. Jag har som mål att göra två stycken mätningar per år.

Jag har tränat ganska mycket löpning och simning men lite mindre styrke så jag hoppades på att muskelmassan inte skulle ha minskat men hade inte så stora förväntningar om att den skulle ha ökat.

Resultatet från mätningen visade att jag hade bibehållit min muskelmassa, men där emot minskat mängden fett och ökat mängden vatten. Att fettmängden minskat beror garanterat på konditionsträningen, det går åt mycket energi för dessa pass och jag har bitvis svårt att äta så mycket som jag kanske skulle behöva för att hålla samma mängd fett i kroppen. Än så länge är det inte något problem då jag ligger på ca 10% kroppsfett, men det bör inte minska så mycket mer.

Ökningen av mängden vatten var troligen ganska temporär trodde Lasse då jag vid mätningstillfället hade rejäl träningsvärk och tydligen binder man extra mycket vatten då.

Tags: ,

Allmänt

Snorigt värre

by Joakim Backman 16. augusti 2012 18:12

Jag fattar inte! Varför ska jag alltid nysa och snora så mycket efter varje simpass utomhus? Jag var med om att jag fick massa vatten i bihålorna när jag gick en av kurserna för att lära mig frisim inomhus när vi övade på att göra vändningar, det är ju lätt att förklara anledningen till det. 

Nu när jag simmar i öppet vatten lite mer regelbundet så upplever jag liknande symptom efter passet. Jag snorar och nyser några timmar efter nästan varje gång!  Den enda förklaringen till detta som jag kan komma på är att det kan bero på att jag får en våg i ansiktet ibland precis när jag ska andas och det blir ett halvt andetag inklusive vatten i munnen men speciellt i näsan. Vattnet i näsan kommer väl troligen ända in i bihålorna som bli irriterade av detta med nysningar och snorproduktion som följd.

Trots ovan lilla negativa del så var dagens morgonpass som helhet nästan så bra som det kan bli. Lite kallt i luften (9ºC) men behagligt i vattnet (17.5ºC), solen kom upp över trädtopparna och sken hela passet. Det var bara lite vind, ca 2-3m/s skulle jag uppskatta det till, men helt stilla bitvis. Det var bara jag och måsarna i hela Växjösjön.

Jag var lite stel speciellt i axlarna idag, så de första 300-400 metrarna gick lite sådär, men sen när stelheten väl släppt så gick det på bra. Mot slutet, efter kanske 1800m, så kom jag in i en riktigt bra rytm. Jag hade bra andning och tekniken med simtagen   blev väldigt kontrollerade och kändes "bra" på något sätt. Jag höll bra fart utan att det var jobbigt, men efter ett tag så föll allt bort lika snabbt som det kom, kanske berodde det på att jag började bli lite tröttare mot slutet av passet. Jag försökte att memorera rörelserna och ska prova att komma in i detta flow tidigare under nästa pass.

Tags: , , , ,

Simning

Kreatin

by Joakim Backman 15. augusti 2012 18:23

Har provat ett par perioder tidigare med kosttillskottet Kreatin som tydligen ska vara ett av de få bra kosttillskott som faktiskt har en positiv effekt på träningen. Började i måndags med laddningsfasen, lite svårt att komma ihåg att äta en dos fyra gånger per dygn men det kan väl inte vara så noga. Laddningsfasen ska vara i 5 dagar, därefter en underhållsfas på 65 dagar och efter det en viloperiod innan man kan påbörja nästa period.

Vid tidigare perioder som positiva och tycker att det har gett mig åtminstone en mental kick. Kreatin ger främst effekt på träning som mest baseras på snabba explosiva rörelser eller moment. I min träning innebär detta att det skulle vara styrketräningen som är den enda kandidaten för denna effekt.

Jag köpte några påsar billigt på nätet och så länge som dessa räcker så ska jag testa att inkludera Kreatin i min träning. 

 

Tags:

Kosttillskott

Träning v32

by Joakim Backman 12. augusti 2012 23:08

Jag tycket att jag kom igång bra denna första hela träningsveckan efter semestern. Två försiktiga gympass som ändå resulterade i lite träningsvärk. Löpningen gick riktigt bra även att det inte blev något längre pass och tack vare Jens så blev det ett extra simpass på helgen.

Måndag Löpning 8.73km BFS på 0:38:07 (4:22min/km) Växjösjön+Trummen
Tisdag Simning
Styrka
2300m på 50min (22min/km)
Genomgång av överkroppen
Växjösjön
Hälsostudion
Onsdag      
Torsdag Löpning 9.04km på 0:35:25 (3:55min/km) @ 181bpm Växjösjön+Trummen
Fredag Styrka Forts. genomgång av kroppen Hälsostudion
Lördag Simning 2300m på 55min Växjösjön 
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 17.77 km

Tags:

Träningsvecka

Dimmig simning

by Joakim Backman 11. augusti 2012 11:35

Jag hade snackat lite med Jens innan i veckan om att simma en runda idag Lördag. Det verkade att bli fint väder, till och med lite som om vi hade tur.

När jag vaknade var det helt vitt ute, en tät dimma låg över Växjö och termometern visade 11°C. På parkeringen utanför Medley träffade jag Jonas som varit ledare på kursen Öppet vatten. Vi snackade lite innan han gav sig ner till sjön för att simma sitt pass. Han ska även i år ställa upp i den tuffa tävlingen Ö till Ö.

 
 

Som bestämt kom Jens vid 08, vi snackade lite om simning, träning och Vansbrosimningen medans bytte om vid bilarna då simhallen fortfarande har sommartider och var stängt. När vi kom ner till sjön hade faktiskt det mesta av dimman försvunnit i den varma morgonsolen och sjön låg spegelblank.

När vi kom ut till första bojen mötte vi Jonas som precis var klar. Vi simmade ner till andra änden av sjön och tillbaka igen, ca 2km. Vi stannade några gånger och snackade lite eller bara njöt av lugnet i sjön. Måsarna sitter på bojarna och tittar på en när man närmar sig, inte förrän man kommer 1-2m ifrån dem lyfter de slött och flyger iväg.

Det var så skönt i vattnet att jag knappt ville gå upp och simmade lite extra långsamt sista sträckan in till land bara för att dra ut på det sköna lite längre. När vi gick i sjön hade jag även slängt i min termometer, nu när vi var klara visade den 17.5°C.

Jag längtar redan till nästa pass men inser även att antalet möjliga pass utomhus i sjön minskar lika snabbt som hösten närmar sig.

Tags: , , , , , , , , ,

Simning

Cancerfonden Juli

by Joakim Backman 10. augusti 2012 18:16

Juli blev inte någon värst bra månad sett till antalet sprungna kilometer, det blev endast 23.23km. Anledningen är givetvis att jag har haft semester och hållit uppe mer eller mindre med träningen. Det är ju bättre att skänka lite än inget så 24kr blir det till Cancerfonden via 1kr/km, men minimibeloppet är 50kr så det fick bli lite mer än antalet km denna månad.

Tags: ,

Löpning

Att vila sig i form

by Joakim Backman 9. augusti 2012 12:57

Som jag har skrivit om innan så har jag haft ett bra uppehåll i träningen under semestern. Jag mjukstartade lite i slutet på förra veckan och sprang ett pass i måndags, både gångerna kändes det bra till och med bättre än väntat.

Idag planerade jag en vanlig lunchrunda runt sjöarna i centrum, jag var taggad, det var bra väder så allt var så bra det kunde vara. Jag hade lite stela vader sen måndagsrundan i VFF men det släppte efter ett par km. Jag var som sagt riktigt taggad och lät känslan bestämma tempot, jag sprang så snabbt som kroppen ville. Jag märkte snabbt att det gick ganska fort även att det inte var för tungt och det sporrar ännu mer. Första kilometern gick på 4:05min och det kom att visa sig att bli den långsammaste kilometern under passet.

Rundan blev 9km lång och tog 35min med ett snitt-tempo på 3:55min/km... det var lite oväntat efter ett så långt uppehåll, men det ligger väl något i att man ska vila sig i form. Helt plötsligt så verkar den magiska mil-stolpen sub-40 (10km på under 40min) helt överkomlig och det är nästan att jag ångrar mig lite att jag inte sprang på en kilometer till bara för att kanske ha klarat den idag. Känna allt bra så ska jag helt klart försöka ta sub-40 nästa vecka.

Jag hade för en gångs skull mitt pulsband på mig och jag snittade rundan med en puls på 181bpm och var som mest uppe på 189bpm. Det är väl inte en nivå som man orkar någon längre sträcka men en mil ska man väl klara.

Tags: , , , , ,

Löpning

Uppstart efter semsestern

by Joakim Backman 8. augusti 2012 19:39

I måndags började jag jobba igen efter semestern och även full fart i träningen igen. Började direkt med att köra igenom alla de grenar som jag tränar: löpning, simning och styrketräning.

Började med ett löppass med mina Vibram Fivefingers på lunchen runt sjöarna. Det gick riktigt fint och kändes bra och jag kunde hålla ett hyfsat snitt-tempo på 4:22min/km. Det ända misstaget var att jag hade använt skorna när jag tvättade taket på huset under semesten och det var en del grus kvar i dem. Det kändes lite i fotsulorna efter nästan 9km men gick över under de följande dygnet.

På tisdagen blev det dubbelpass, mest för att jag var taggad och ville komma igång. Började med ett simpass i Växjösjön på morgonen kl 06:30 innan jobbet. Prognosen sa att det skulle bli bara lite blåst (4m/s) och så då gäller det att passa på. Morgonluften höll 14°C medans sjön höll 18ºC, det är en skön känsla. Det var lite mer vågor än jag trott men ändå helt OK. Jag simmade hela sjön, rundan tog ca 50min och blev total ca 2300m inklusive sträckan ut/in mellan stranden och första bojen.

Löpningen och simningen hade jag mjukstartat lite med redan förra veckan så där kände jag att jag kunde köra på fullt, men med styrketräningen fick det bli lite försiktigt. Ett försiktigt lunchpass på Hälsostudion där jag körde igenom överkroppen utan att lasta på för mycket vikter ska förhoppningsvis få igång musklerna igen utan att det ska resultera i för mycket träningsvärk.

Idag blev det vila, men även att jag är taggad får man inte ryckas med för mycket. Då blir det bara fördröjning innan jag kommer igång fullt av den ena eller den andra anledningen.

Tags: , , ,

Träning | Löpning | Simning

Träning v31

by Joakim Backman 6. augusti 2012 18:40

Försiktig mjukstart innan träningen drar igång fullt nästa vecka.

Måndag      
Tisdag      
Onsdag Löpning 6.97km på 28:01 (4:01min/km) Teleborgsskogen
Torsdag      
Fredag Simning 950m på 24min Växjösjön 
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 6.97 km

Tags:

Träningsvecka

Kunde inte hålla mig

by Joakim Backman 1. augusti 2012 23:22

Jag hade tänkt att dra igång träningen till helgen med lite löpning. Jag klarade inte det, men jag få skylla lite på polaren Micke som hörde av sig och undrade varför jag inte tränade och dessutom går hans träning riktigt bra. Jag blev genast inspirerad och stack ut på en liten runda i Teleborgsskogen.

Som vanligt var intensionen att ta det lugnt och försiktigt för att ge kroppen en mjukstart då jag inte har sprungit mer en en kort runda på 2.5 vecka. Men gissa om benen kom ihåg steglängden och tempot direkt, det blev inte en lugnt runda vill jag lova. Rundan blev inte mer än 7km lång men gick på 28min (4:01min/km) och jag kände mig mycket tillfreds efteråt. Jag som alltid är på alla andra att de ska ta det lugnt de första gångerna...

Tags: , ,

Löpning

Träning v29-30

by Joakim Backman 1. augusti 2012 21:39

Bara ett ord: semester.

Jag har haft mycket annat att göra och har prioriterat min familj vilket resulterat i att jag inte tränat alls under ett par veckors tid, nästan i alla fall. Det passade bra då jag var i behov av en viloperiod, kanske inte så här lång, men jag kände att träningen hade tagit på kroppen.

Jag var nere i Italien i 10 dagar med familjen, där det både var riktigt varmt och dåligt med träningsmöjligheter. Det blev ändå två tillfällen som jag råkade träna lite ändå. Båda gångerna var intressanta och lärorika.

Strandlöpning

Jag hade inte med mig några träningskor och jag har aldrig tidigare sprungit helt barfota på stranden tidigare. Visst, jag har sprungit en del i tåskor, men det är inte alls samma sak som barfota och dessutom på stranden. Jag gick upp vid 07:00 en morgon medans det fortfarande var svalt och lugnt på stranden, skönt och kul med nytt underlag. Efter ca 4km kände jag att fötterna tog stryk och jag la av att springa efter ca 5km.

Läxa: Springa i sanden tar helt annorlunda på fötterna, befintliga valkar räcker inte. Jag fick en liten blåsa mitt under båda stortåna och en blåsa mellan mittentårna och valken under framfoten på båda fötterna. 

Havssimning

Löparskorna stod kvar hemma, men jag hade faktiskt tagit med mig mina simglasögon. Jag ville testa att simma i havet och med lite vågor. Första dagarna blåste det rätt bra så vågona var för stora men sen lugnade vinden sig. Det var perfekt att ta en paus från den varma stranden och den gassande solen (jag som inte ens tycker om att sola) och ta sig en runda i havet.

Vattnet var riktigt varmt och nästan klart då det fortfarande blåste, salthalten motsvarar nog ungefär vad våtdräkten lyfter i sötvatten. Vi var vid en lång sandstrand och det var svårt att hålla rak linje då det fanns väldigt lite hållpunkter att navigera efter men jag brydde mig inte så mycket då jag ändå simmade en kortare sträcka fram och tillbaka. Vågorna var inte så svårbemästrade som jag befarat då de var ganska breda och inte så småguppiga som det blir i en mindre sjö, dock var saltet inte bara tillgodo i form av flytkraft.

Läxa: Medelhavet smakar skit. Man får in vatten med salt och uppgrummlad sand/havsbotten i munnen varje gång man andas, det var så där kul. I början störde jag mig inte på det och det kanske man vänjer sig vid, men det var inte alls så trevligt att simma utmed stranden som jag hoppats på. Det kanske hade varit bättre längre ut men det vågar man ju inte själv och det hade med all säkerhet varit bättre om det hade varit en sten- eller klippstrand.

Tags: , , ,

Löpning | Simning | Träningsvecka

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman