Träning v39

by Joakim Backman 30. september 2012 10:02

Det känns lite konstigt att inte springa någonting alls, men det är ju viktigare att jag är i full form och är laddad inför nästa helg och Tjurruset. det blev lite simning och ett par pass på gymmet under veckan så helt förslappad har jag inte varit.

Måndag      
Tisdag

Simning
Styrka

2500m på 60min (24min/km)
Ben 
Medley
Hälsostudion 
Onsdag      
Torsdag      
Fredag Styrka Inför StrongLifts5X5 Hälsostudion
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 0 km

Tags:

Träningsvecka

StrongLifts

by Joakim Backman 28. september 2012 19:11

Jag har alltid varit mycket för att försöka variera min träning och denna gången ska jag testa att köra helt efter ett träningsprogram som jag har varit inne lite på tidigare. Det är ett enkelt program som endast bygger på 5 övningar uppdelade på två pass som man sedan roterar.

 

StrongLifts 5x5 Workout A Stronglifts 5x5 Workout B
Squat 5x5 Squat 5x5
Bench Press 5x5 Overhead Press 5x5
Barbell Rows 5x5 Deadlift 1x5

 

Tanken med detta program är att det ska vara enkelt, kort men effektivt. Man kör 5 repetitioner och 5 set av varje övning förutom marklyft där man bara kör ett set. Det kanske inte låter så farligt men tanken är givetvis att man ska ha så pass mycket vikter på stången att man precis klarar alla 25 repetitionerna.

Idag på gymmet körde jag några av dessa övningar för att känna av vilken vikt jag ska använda.

 

Barbell Bench Press 10x60kg 6x100kg 5x110kg  5x100kg 5x100kg 5x100kg
Overhead Press 6x40kg 5x60kg 5x50kg 5x50kg 5x50kg  
Barbell Row 6x60kg 5x90kg 5x80kg 5x80kg 5x80kg  
Standing Zottman
Dumbbell Curl
10x21kg 10x26kg 10x26kg 10x26kg 10x21kg  
Triceps dips 8xBW+40kg 6xBW+50kg 6xBW+50kg 6xBW+40kg    

 

Jag körde inte knäböj (Squat) eller marklyft (Deadlift) då jag fortfarande har träningvärk i lår, baksida lår och rumpan. Nästa pass blir att leta upp rätt nivå för dessa övningarna innan jag drar igång med träningsprogrammet. Det blir troligen inte förrän efter Tjurruset.

Tags: , , , ,

Styrketräning

Återhämtning inför Tjurruset

by Joakim Backman 26. september 2012 06:03

De sista gångerna jag har varit ut och sprungit har jag känt lite i höger vrist. Bara lite under själv löpningen dock dagen efteråt har jag varit lite stel och öm i ett visst läge. Jag som varnar alla andra att tänka på att ta det lugnt så fort man känner minsta lilla "fel" har själv ignorerat detta under några pass. 

Nu är det ju så att jag ska till Stockholm och springa Tjurruset om mindre än två veckor, ett terränglopp som är allt annat än snällt mot fotlederna och vristerna. Jag inser ju att jag inte ska springa på som inget har hänt, det kommer mest troligen bara att bli värre då. Därför ska jag inte springa något på en vecka för att få en bra återhämtning och låta vristen vila ut riktigt. Jag planerar att köra ett eller två korta pass under dagarna innan loppet för att känna av läget och för att komma upp i varv igen. 

Tags: , , ,

Löpning

Ingen löpning blir benpass

by Joakim Backman 25. september 2012 21:22

Jag har haft lite känningar i min högra vrist de senaste gångerna jag sprungit vilket har resulterat i att jag inte kommer springa förrän nästa vecka. Då jag ofta får rejäl träningsvärk av att träna ben på gymmet och att just detta hindrar min löpning passar det ju utmärkt att köra ett benpass idag.

Jag hade inte så mycket tid på lunchen idag så det blev ett kort men intensivt pass som förhoppningsvis ger bra. Jag passade på att trycka på lite extra på benböjen och började med denna. Jag körde även en övning Hamstring raise som det var över 10 år sedan jag körde sist. Den tar riktigt fint på baksidan av låren och rumpan. Jag var dock inte lika stark i övningen som jag var förr så det var precis jag fixade att utföra den.

Barbell squat 20x60kg 10x100kg 10x120kg  5x130kg 5x140kg
  2x150kg 6x140kg 10x120kg 10x100kg  
Hamstring raise 8xBW  6xBW 6xBW    
Donkey raise 20x180kg 20x180kg 20x180kg    
Leg extensions 6x90kg 8x95kg 5x100kg    

Jag var lite försiktig med vaderna med tanke på vristerna. Normalt brukar jag köra en-bent Donkey raise då man kan köra tyngre och att det tar bättre. Men idag fick det blir normal med båda benen samtidigt, men då räcker inte viktmagasinet till så jag maxade det på 180kg och körde 20 repetitioner istället för 8-10. I och med att jag springer en hel del (väldigt många repetitioner) så vill jag köra tungt framför många repetitioner när det gäller vader.

Tags: , , ,

Styrketräning

Blandad runda från Petersburg

by Joakim Backman 24. september 2012 10:01

Ett par killar (Joacim och Andreas) från Facebook-gruppen "Växjö Springer!" var sugna på att ge sig ut en runda på söndagseftermiddagen och jag var inte sen att hänga på! Det är alltid kul och trevligt att få lite sällskap.

Vi möttes vid Torpet Petersburg som ligger söder om Växjö utmed Södra Bergundasjön. Joacim hade en rutt bort mot Torpa och sedan mot Kättilstorp så han fick visa vägen. Underlaget var verkligen varierat, grus, asfalt, stig, skog och till och med det lite annorlunda underlaget terrängbilsspår. Det sistnämnda kan man ju själv tänka sig hur det var, en ytterst välblandad kombination av gegga och vatten i djupa hjulspår.

Även att vi höll ett tempo på ca 5 min/km blev det en hel del snack under rundan. Andreas vek av hemåt efter ca 9km så hans runda blev 11km. Det var mot som vi tog oss an terrängsbilsspåren och då var det mest Joacim som snackade då han har betydligt bättre kondition är jag.

Att springa i backig terräng och dessutom i hala, geggiga hjulspår tar riktigt fint på lårmusklerna men jag tyckte ändå att det gick tyngre än jag väntat mig. Jag menar 12km i 5min/km tempo är inte något överdrivet tufft, men det kändes ändå.

Efter rundan satt jag en liten stund i bastun och njöt när jag kom på varför det hade varit lite jobbigare än väntat. På lördagskvällen innan hade jag druckit några glas vin, vilket inte är ovanligt, men jag hade även tagit ett par groggar sent på kvällen tillsammans med min far. Jag tror att dessa groggar och att jag gick och lade mig sent som försämrade förutsättningarna. 

Tags: , , , , ,

Löpning | Löparrunda

Träning v38

by Joakim Backman 23. september 2012 22:57

Denna veckan blev det lite mer löpning ett par mellanlånga och ett par korta distanser. Jag känner lite belastning i vristerna så jag funderar på att ta det lite lugnt med löpningen kommande vecka så att jag blir redo inför Tjurruset om två veckor.

Måndag Styrka Rygg & biceps Hälsostudion 
Tisdag Simning ca 1500m på 40min Medley 
Onsdag Löpning 10.27km intervall på 42:35 (4:08min/km) @ 170bpm Växjösjön+Trummen
Torsdag Löpning 4.45km på 30:17 (6:48min/km) @ 144bpm Jobbet -> hem
Fredag

Löpning

4.57km på 20:14 (4:25min/km) @ 162bpm Hem -> jobbet
Lördag      
Söndag Löpning 12.92km på 1:06:34 (5:04min/km) Söder om Bergundasjön

Total löpsträckasträcka: 32.21 km

Tags:

Träningsvecka

Trivs med lite mer fart

by Joakim Backman 21. september 2012 21:45

När jag sprang hem från jobbet igår så valde jag att springa efter Polar OwnZone, vilket jag inte uppskattade så mycket. det gick helt enkelt för långsamt och jag fick inte den mentala responsen som lite högre ansträning ger mig. 

Idag sprang jag till jobbet på morgonen efter att jag lämnat grabben på dagis. Det kom ett lätt regn och var 8ºC, men det gjorde inget för idag sprang jag i ett tempo som jag fann bekväm och lämplig för tillfället (4:25min/km). 5km är ju inte någon sträcka heller så man behöver ju inte hålla ner tempot för att orka.

Igår tog det 30min att springa hem och idag tog det 20min att springa till jobbet, det är en stor skillnad. 

Tags:

Löpning

Hävstång

by Joakim Backman 20. september 2012 23:12

Äntligen har jag fått upp min hävsting där hemma. Jag har lite redskap hemma (kabelställ, hantelset och bänk) så att jag kan köra några övningar når man blir lite sugen och har en stund över. Dock har jag saknat en hävstång så att jag skulle kunna köra t ex pull-up, chins, toe-to-bar m.m.

Problemet har varit att jag vill ha något som håller bra, inte någon billig expanderbar stång för några hundralappar som man sätter i en dörr-öppning. Jag ville dessutom inte lägga ut flera tusenlappar på någon proffessionell utrustning. Dessutom har jag bara 220cm i takhöjd i källaren vilket begränsar möjligheterna lite för denna typ av övningar.

Lösningen som jag tillslut bestämde mig för blev ett egenbygge som jag placerade i trappan från källaren upp till garaget. Där är det ca 3m fritt i höjdled, helst skulle jag vilja ha ännu mer så att det skulle vara möjligt att göra muscle-ups, men man kan ju inte få allt då det är en hylla eller ett förvaringsplan ovanför trappan.

Jag köpte en skolstång (300:-) i lagom längd, den blir styv och lagom tjock. Jag har fixerat den med byglar så att den inte ska snurra. Det blev helt perfekt, den ligger helt still, sviktar inte något alls och det finns gott om utrymme runt omkring. Enda nackdelen är att jag inte fick den i samma rum som övrig träningsutrustning.

Gymt! Nu är det bara att köra första passet och testa den fullt ut.

Tags: , , , ,

Styrketräning | Utrustning

Låg puls

by Joakim Backman 20. september 2012 21:16

Sprang hem från jobbet idag och provade samtidigt polars funktion OwnZone. Tanken är att klockan ska känna av din dagsform och sedan rekommendera lämplig intensitet på ditt träningspass. Man börjar med en test-fas då klockan mäter din puls i flera etapper då du ska stegvis öka från gående till joggande.

Jag har provat detta tidigare men inte tyckt att det har varit något bra, idag testade jag det igen bara för att se om jag upplevde det bättre denna gången. Efter test-fasen fick jag att jag skulle ligga i pulszonen mellan 138-156bpm. Jag tränar med ganska hög puls normalt sett och detta innebar att det blev en försiktig jogg hem. Näe, det är inte något för mig, jag var ju inte ansträngd när jag kom hem, knappt det var någon vits att duscha...

Imorgon ska jag springa till jobbet på morgonen och då kommer jag inte att använda mig av OwnZone.

Tags: ,

Löpning

Gott intervallpass

by Joakim Backman 19. september 2012 19:47

Det har varit alldeles för lite intervallträning för min del under den senaste halvåret, men idag blev det äntligen av!

Jag var på så pass gott humör att 13ºC, ösregn och hyfsat med vind inte påverkade mig. Bitvis det regnade så mycket att folk med regnjackor stod under träden och väntade ut regnet, mesar!

Jag ställt in klockan på två intervaller baserat på tempo/tid:

Återhämtning  5:00-7:00min/km i 90 sek 
Sprint 3:15-4:00min/km i 60 sek

Jag hade ett grymt bra sprint-steg idag, det var inte några som helst problem att hålla tempot under sprint, det kändes hur bra som helst. Under ett par av sprintintervallerna kom jag till och med över 3:15min/km. Jag hade även svårt att hålla mig lugn under återhämtningen och låg alldeles för ofta över 5:00min/km. Även att det känns hur lätt som helst i början vet jag att det kommer bli tuff mot slutet av passet, så det är bara att försöka hålla sig till förutbestämda intervaller och köra på.

Det var väl efter ca 7km som det ansträngningen hade kommit upp på en nivå som tvingar mig att fokusera lite mer och den sista kilometern var som förutsett tuff. Jag lyckades hålla mig till planen och det blev totalt 17 sprintintervaller, dvs ca 42min och totalt en sträcka på strax över 10km.

Efter kom en av de bästa belöningarna man kan få, en rejäl endorfinvåg! Det är inte alltid som jag känner av det så starkt men när det händer är det helt underbart, med ett stort leende och som på moln gick jag tillbaka mot kontoret och den väntande duschen.

Tags:

Löpning

9000 armhävningar

by Joakim Backman 18. september 2012 19:55

Idag var det sista dagen för utmaningen på Fitocracy att göra 9000 armhävningar på en månad. Jag måste erkänna att jag gjorde nummer 9001 med viss lättnad. Det blir väldigt många armhävningar och jag har tröttnat något enormt på att göra dem.

Nu kommer det inte att bli några armhävningar på ett bra tag. Dock har det definitivt givit resultat. När jag började utmaningen gjorde jag nåstonstans mellan 40-50 armhävningar i sträck. Under månaden har jag ökat antalet rejält, jag har till och med maxat en dag på 100 stycken i sträck. Det kanske inte var helt strikta och perfekta, men jag anser ändå att det är en prestation.

Tags: ,

Styrketräning

Ingen löpning

by Joakim Backman 17. september 2012 22:35

Tanken var att jag skulle ha sprungit en runda på 5km med ett par andra i Fyllerydsskogen ikväll. Vi har träffats en gång tidigare förra måndagen. Vi kom i kontakt med varandra genom Googles sociala webb G+ och kallar våra träffar för LöparHIRL.

Min tanke var att jag skulle springa hemifrån och till Fyllerydsskogen, hänga med grabbarna runt 5km-spåret och sedan springa hem igen. Den planerade rundan skulle bli 22km (6.5km + 5km + 6.5km) vilket hade varit helt perfekt. Dock blir inte allt som man planerar och det visades sig att jag inte kunde vara med och springa alls då grabben blev dålig.

Fasiken, jag laddar upp så mycket inför nya planer och blir givetvis besviken när det inte blir av. Självklart var det ju inget att tveka om, jag stannar ju hellre hemma med grabben, springa kan jag göra en annan dag.

Tags: , ,

Löpning

Träning v37

by Joakim Backman 16. september 2012 22:39

Bra start på veckan, sedan blev det lite mycket annat att ta tag i... helgen blev en riktigt slapp-helg som tillbringades tillsammans med familjen.

Måndag Styrka
Löpning
Rygg & axlar
4.71km BFS på 26:37 (5:39min/km) @ 157bpm
Hälsostudion
Fyllerydskogen
Tisdag Simning 45min teknik Medley
Onsdag      
Torsdag Styrka Bröst & triceps Hälsostudion 
Fredag      
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 4.71 km

Tags:

Träningsvecka

Bättre grepp från BestGrip

by Joakim Backman 14. september 2012 21:45

Nu har jag fått material som behövs för mitt träningsrelaterade höstprojekt. 

Tidigare vintrar har jag sprungit med halkskydd i form av ett gummiöverdrag med dubbar. Detta har inte varit helt optimalt då dessa inte sitter riktigt på skon under hela passat. Det började bli dags att investera i ännu ett par träningsskor, dubbade vinterskor. Det tar emot att köpa ett par som till så jag har dragit mig lite för det tills nu då jag har fått andra planer.

Jag fick inspiration av Andreas Svanebo genom ett av hans blogginlägg där han dubbat sina terrängskor med just dubbar från detta företag. Jag skickade efter ett antal dubb och ett  verktyg för montering för ett par hundralappar, dessa dubb kan man skruva in i sulan på skon och dessutom skruva ur när man inte vill ha dem längre. Perfekt, då skulle jag ju inte behöva ännu ett par skor!

Snabbt och enkelt levererade BestGrip min beställning som kom här om dagen, innehållande ett gäng dubbar och ett monteringsverktyg (BestGrip 3020). Jag planerar att utsätta mina Salomon SpeedCross 2 för detta experiment och jag har ganska goda förväntningar om att det kommer bli bra.

Tags: , , , , ,

Löpning | Utrustning

Nytt PB i bänkpress

by Joakim Backman 13. september 2012 19:49

Kände mig grymt taggad och inspirerad idag när jag gick till gymmet på lunchrasten. Det var inte någon tvekan om att jag skulle försöka att pressa mitt rekord på bänken idag, det kändes självklart på något sätt.

Jag började givetvis med just bänkpress bara för den anledningen. Lite uppvärmning och sedan en uppstegring av vikterna tills nuvarande personbästa, som inte kändes riktigt så tungt som förra gången. Nu jäkla ska det lyftas tänkte jag och slängde på  5kg per sida, totalt 140kg. Det gick inte, men det hindrar inte mitt taggade humör så jag bytte 5:orna mot 2.5kg, totalt 135kg. Det gick däremot fint och där med ökade jag mitt personbästa med 5kg.

Nöjd över resultatet körde jag vidare med ett par övningar för triceps och en till för bröst innan jag stack från gymmet. Fick förbi Pizzerian Excell för att hämta upp belöning i form av en kebabsallad.

Barbell bench press 10x60kg 5x100kg 5x120kg 2x130kg 1x135kg 
  2x130kg 4x120kg 10x100kg 20x60kg   
Dumbell One-Arm Triceps Extension 2x8x22kg 2x8x22kg  2x8x22kg     
Dumbbell Flyes 10x19kg 10x19kg 10x17kg    
Triceps Cable Pushdown 8x50kg 8x50kg 8x50kg    

Enda trista idag var att jag upptäckte att jag hade slarvar bort mitt hänglås till skåpet i omklädningsrummet... för andra gången detta året. Bara att gilla läget och se till att köpa ett nytt, eller kanske två så jag har ett i reserv till nästa förlust.

Tags: , , ,

Styrketräning

Kullamannen 2013

by Joakim Backman 12. september 2012 20:10

Jag har kanske egentligen inte tid med hur många lopp som helst, men jag var ändå inte svår att övertala denna gången. Min barndomskompis Stefan undrade om jag skulle hänga med och springa terrängloppet Kullamannen nästa år.

Kullamannen är ett av det tuffare loppen i serien Salomon Trail Tour (om inte just det tuffaste). Det är beläget i naturreservatet Kullaberg i Höganäs kommun. Det kommer att bli en tuff utmaning men det är väl just det som är grejen ibland, att testa sin begränsningar och sina gränser.

Det ligger en vecka före Göteborgsvarvet 2013 vilket inte är helt optimalt, men det är inte så mycket att göra åt den saken. Förhoppningsvis är jag i bra form vid den tidpunkten.

Stefan och jag sprang större delen av Göteborgsvarvet förra året vilket jag tyckte var riktigt trevligt, så självklart är jag på att delta i ett annat lopp tillsammans med honom även om vi kanske inte springer ihop.

Tags: , , ,

Tävling

Första doppet i bassängen

by Joakim Backman 11. september 2012 21:08

I morse var jag på Medley och inte bara bytte om utan även hoppade i bassängen och simmade lite. Det var första gången på ett bra tag, då jag föredrar att simma ute i sjön under sommaren.

Det var dock inte bara jag som var på plats. En simkurs startade också idag, så de beslagtog tre av de åtta banorna vilket innebar att det blev ganska trångt i det resterande.

Det blev inte någon längre sträcka simmad idag, jag räknade inte längderna men skulle uppskatta att jag simmade ca 1300m. Det är så stor skillnad att simma inomhus i bassängen jämfört med att simma i sjön så det blir en omställning att ta hänsyn till.

I sjön simmar jag i två-takt (två simtag per andning) och i bassängen simmar jag i tre-takt (tre simtag per andning), bara den saken tar ett tag att komma in i igen. I sjön har jag våtdräkt vilket ger dig ett annat flytläge än utan, detta påverkar också simningen och tekniken.

Dessutom ska man ju vända i tid och otid i bassängen, vilket man är totalt befriad i från i sjön. Jag var inte speciellt bra på att vända redan innan utesäsongen så jag behöver definitivt öva mer på dessa innan det blir något flyt i simningen.

Det blev mest fokus på andningen och vändningarna idag och passet blev inte så långt vilket gav mig tid att sitta en stund i bastun och snacka lite med några av de äldre stamkunder.

Tags: , , , , ,

Simning

Social joggingrunda

by Joakim Backman 10. september 2012 21:50

Ikväll var jag i Fyllerydsskogen och joggade ett varv. Det var mer en social betingelse än ett träningspass, via det sociala nätverket Google+ så var vi några stycken som bestämde oss för att träffas och jogga en runda.

Det bokades ett datum och en tid då vi skulle träffas, vi blev endast tre personer som kom denna första gång men det var kul att träffa personer som man bara umgåtts med online innan.

Vi hade alla olika mycket löpning i benen så vi bestämde oss för att ta det lite lugnt. Ett varv på slingan som är ca 4.8km lång blev det i alla fall och lite snack innan, under och efter. I och med att det inte skulle bli en så lång runda tog jag tillfället och använde min Vibram Fivefingers. Jag har varit lite dålig på att använda dem på sista tiden så det var verkligen dags igen.

Det är redan en ny träff på gång nästa vecka, jag får se om jag får in den i schemat. Vore kul om vi blev ännu några fler.

Tags: , , ,

Löpning

Rygg och axlar

by Joakim Backman 10. september 2012 18:39

Passade på att ta ett gympass på Hälsostudion, skulle köra ett rygg- och axelpass idag.

Började med den underbara olympiska övningen ryck och stöt (Clean & Jerk), den är så skön då den tar stor del av kroppen på en och samma gång. Det gick bra så nästa gång får jag nog slänga på lite mer vikt.

Med god inspiration bestämde jag mig för att testa en ny övning som jag aldrig ens tänkt på innan, Decline Pike Press. Tanken med denna är att den ska träna upp axlarna så att man ska kunna köra handstående axelpress (Handstand Shoulder Press) så småningom. Började med att prova att ha bänkarna helt plant men det var för lätt så jag reste ryggarna rejält, då blev det fint. Man får i och för sig mycket blod i huvudet men övningen tog bra på axlarna.

Efter den behövde axlarna vila lite så det blev två rygg i rad (Barbell Bent-over row och Parallel Close Grip Pull-up) innan jag avslutade med en brännande en-arms övning för axlarna. Cable Laterial Raise, man behöver inte så mycket vikt speciellt som sista övning. De sista repetitionerna är inte att leka med, långsamma och kontrollerade repetitioner bränner fint!

Clean&Jerk Ben/rygg/axlar 15x20kg 8x60kg 8x60kg 8x60kg 
Decline Pike Press Axlar 8xBW 8xBW 8xBW  
Barbell Bent-over Row Rygg 12x60kg 12x60kg 12x60kg  
Parallel Close Grip Pull-up Rygg 8xBW 6xBW 6xBW  
Cable One Arm Laterial Raise Axlar 2x10x25kg 2x10x25kg 2x10x20kg  

Träning v36

by Joakim Backman 9. september 2012 22:54

Denna veckan blev en bra träningsvecka, det enda som saknades för att de skulle bli en helt komplett vecka är ett simpass som inte blev av. 

Måndag Styrka Rygg, lår & axlar Hälsostudion
Tisdag Löpning 4.87km på 21:34 (4:25min/km) @ 170bpm Jobbet -> hem
Onsdag Löpning
Styrka
4.65km på 20:48 (4:28min/km)
Bröst, axlar & mage
Hem -> jobbet
Hälsostudion 
Torsdag      
Fredag Löpning 8.23km på  34:22 (4:10min/km) @ 179bpm Växjösjön + Trummen
Lördag      
Söndag Löpning 12.1km trailrunning på 1:17:34 (6:24min/km) @ 184bpm  Notteryd 

Total löpsträckasträcka: 29.85 km

Tags:

Träningsvecka

Notteryd

by Joakim Backman 9. september 2012 19:30

Idag blev det ett bra löppass i Notteryd tillsammans med Micke. 

Vi åkte ut till det lite avlägset belägna Notteryd och dess Naturreservat som är riktigt trevligt att springa i. Tanken var att det ska vara lite träning inför Tjurruset som vi båda ska springa i år. Terrängen i Notteryd är tuff och tar rejält på benen, kanske mer än konditionsmässigt.

Första varvet (blå slinga, 7km) drog vi på i ganska bra fart och vi fick slita rätt bra i backarna, men hur kul som helst. Andra varvet tog vi det lite lugnare och vi sprang inte hela varvet utan nöjde oss med ca 5km. Det var inte så blött i markerna som jag hade hoppats på, då jag ville springa i lite jobbig, mjuk, blöt terräng.

Totalt blev det alltså ca 12km och det tog 1h och 17min ett ganska bra pass som lär kännas i benen imorgon (förhoppningsvis).

Tags:

Löpning

30 dagar till Tjurruset

by Joakim Backman 6. september 2012 18:18


Med en månad kvar till start så är det kanske hög tid att köra lite mer terrängträning. Sista veckan får det bli lite lugnare med löpningen vilket ger mig tre träningsveckor.

Jag har inte något lämpligt område precis i närheten av jobbet eller hemmet så jag får försöka ta mig ut till Notteryd naturreservat där det är mer kuperad, geggig och eländig terräng så att jag kan få träning i liknande miljö som man kan förvänta sig av Tjurruset.

Blå slingan i Notteryd är lite över 7km, så två par varv blir nog fint om man kortar ner det ena varvet så man hamnar lite närmare 10km. Om man sedan inte väljer att jag broarna över vattendragen och spångarna genom träskområderna så ska man nog bli blöt och geggig nog. Jag undrar i mitt stilla sinne hur jag ska kunna lura ut något sällskap på den rundan, det blir nog svårt.

Tags: ,

Löpning | Tävling

Cancerfonden Augusti

by Joakim Backman 4. september 2012 06:22

Under Augusti månad blev det inte så värst många km sprungna, fick ihop 63.72km. Inte den sämsta månaden men nästan... det är bara att komma igen denna månaden! Tidigare resultat.

Tags: ,

Löpning

Bra gympass idag

by Joakim Backman 3. september 2012 18:59

Var på Hälsostudion och har inte planerat vad jag skulle köra för övningar så det fick bli ett improviserat pass. Triceps tar jag det lite lugnt med i och med att jag kör utmaningen från Fitocracy, att göra 9000 armhävningar på en månad.

Jag började med en ryck&stöt som blir en bra genomkörare av ben, rumpa, rygg, axlar men även lite triceps. Fasiken vilket tryck det är i övningen, inte några som helst problem att få upp pulsen rejält. Jag tycker att övningen är riktigt jobbig, främst för att jag har svårt att få till andningen och för att varje repetition tar några sekunder.

Jag sprang visserligen en hyfsad runda igår, men tog ändå ett par rena benövningar också. Hamstring curl för baksida av låren och Donkey calf raise för vaderna. För benen tog jag lite lagom vikt men körde där emot 20 reps per set.

Gick över till att köra lite rygg och började med pull-ups. Det är konstigt att jag har svårt att göra lika många på gymmet som annars. Visserligen spelar det väl in att jag köde första övningen innan men ändå. Första setet fixade jag 20 reps men sedan  vad det tungt och det blev inte mer än 13 resp. 6(!) reps i de övriga seten.

Lite besviken över detta tog jag ett par 22kg hantlar och körde Alternating front raises för axlarna, de gick fint och jag hade ett lugnt och jämnt tempo och behövde inte byta vikter. 

Fortfarande lite bitter över mina pull-ups valde jag en tung övning som jag vet att jag klara av bra. One-arm dumbbell row med 52kg hantel tar riktigt mumma. Körde 8 reps per hand och klarade alla tre set fint. Dock vägrar jag numera att använda varken handskar eller drag-remmar så det kändes lite i handflatorna. Nu hade jag kommit över min misslyckade pull-ups.

Avslutade med en övning för underarmarna, Cable roller, fast monterad på väggen. Hängde på 60kg vilket är mitt tidigare max på denna övning och alla tre set gick fint!

Nöjd och lite lagom darrig blev det en dusch innan en snabblunch och fortsatt arbete.

Tags: , , ,

Styrketräning

Träning v35

by Joakim Backman 2. september 2012 23:16

Lite försiktig start på veckan beroende på VAB m.m. men andra halvan tog sig ganska bra tycker jag.

Måndag      
Tisdag      
Onsdag      
Torsdag Simning
Styrka
2.5km på 55min
Rygg, mage, biceps, bröst
Växjösjön
Hälsostudion
Fredag Löpning 8.97km på 38:56 (4:20min/km) @ 170bpm Växjösjön+Trummen
Lördag      
Söndag Löpning 20.50km på 2:14:31 (6:33min/km) @ 147bpm  Centrum -> Hissö -> centrum

Total löpsträckasträcka: 29.47 km

Tags:

Träningsvecka

Social långrunda

by Joakim Backman 2. september 2012 14:45

Genom Facebookgruppen "Växjö springer!" fick jag reda på att det var några som ville ut och springa en 20km-runda idag. Jag hade ju ändå tänkt att ge mig ut på en lite längre runda idag, så varför inte hänga på några andra och få lite sällskap?

Vi hade bestämt träff utanför stadsbibliotektet i Växjö kl 11. Jag var lite tidig så jag fick vänta lite, men sedan dök Corinna och sedan Ida upp. Corinna är utbytesstudent från Tyskland så samtalet fick gå på engelska, vilket alltid är lite stapplande i början. 

Vi planerade lite grovt vart vi skulle springa och gav oss iväg. Vi tog oss ut ur stan via Hovshaga och ut till Hissö. Vi rundade ön på dess slingriga stigar och fortsatte sedan mot Norremark innan vi sprang in mot stan igen och tillbaka till biblioteket.

Det var en lugn runda, vi höll ca 6:00-6:10min/km, så vi kunde snacka en hel del. Hela rundan blev strax över 20km och tog 2:14 inklusive en 10 min rast.

Det var kul att springa tillsammans med andra och dessutom några man aldrig träffat förut, det blev ju ganska mycket snack om vem man var och vad man höll på med osv. Fördelen med det är ju att tiden går väldigt fort när man pratar och umgås samtidigt som man springer.

Om ni läser detta tjejer så får jag tacka för en trevlig runda!

Tags: , , , , , ,

Löpning

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman