Teknikstudie

by Joakim Backman 20. februari 2013 22:59

Idag hade jag med mig kamera till gymmet för att spela in mig själv. Egoistisk och självcentrerad? Nej, mer intresserad av min teknik och hur jag utför vissa övningar.

Det är inte alltid lätt att se riktigt hur man utför övningarna även om det brukar finnas gott om speglar på gymmen. Det är ju ganska lätt att ha åsikter om hur andra utför sina övningar, men hur utför du dina? Tja, det var ju syftet att ta reda på.

Jag spelade in alla övningar som jag körde idag, men har lagt upp filmerna för två av dem här. Första är djupa knäböj eller deep squat. Det jag var intresserad av att vet var hur djup jag kommer ner, om jag kan gå ännu djupare samt hur jag håller ryggen och svanken.

Den andra filmer var lite för att det var skoj att se hur det gick första gången som jag testade ryck (snatch) lite seriöst. Jag har provat lite lätt en gång innan men fastnade för ryck och stöt den gången. 

Jag tycker det är kul att prova nya övningar och gärna lite tekniska. Innan passet hade jag skaffat mig lite koll på utförande genom att kolla på ett par instruktionsfilmer. Det blev mycket känna på och testa hållning och balans, men jag tycker att det gick ändå ganska bra.

Förutom dessa två körde jag stöt (clean and jerk), rodd med stång (pendlay row) och stående axelpress (standing barbell shoulder press). Det blev inte ett speciellt tungt och jobbigt pass utan nästan endast fokus på tekniken i övningarna.

Resultatet av dagens lite annorlunda pass var att det finns en hel del som jag kan förbättra även om det i stort såg ganska bra ut. Jag har fått en lite förändrad bild på hur jag utför övningarna och kommer att försöka förbättra utförandet.

Tags: , , , ,

Styrketräning

Träning v07

by Joakim Backman 17. februari 2013 21:05

Förutom att simningen inte blev att denna veckan heller så blev det bra med pass. Löpningen går fortfarande lite tungt men det känns ändå bra då jag inte har några klänningar alls i vristen. Nu är det bara att köra på så mycket som jag hinner och orkar inför de kommande loppen. 

Måndag Styrka Rygg, ben, bröst & armar Hälsostudion
Tisdag Löpning  4.99 km på 0:24:14 (4:51min/km) Jobb->hem
Onsdag Löpning  4:59 km på 0:22:29 (4:53 min/km) Hem->jobb
Torsdag Styrka Bröstet, rygg, triceps och mage Hälsostudion
Fredag Löpning 8.65km intervall på 0:43:41 (5:03min/km)
1:30min @ 5:00-7:00min/km
1:00min @ 4:00-4:20min/km 
Växjösjön+Trummen
Lördag      
Söndag Löpning  9.75 km på 0:46:45 (4:47min/km) Hem->Trummen->hem

Total löpsträckasträcka: 27.98 km

Tags:

Träningsvecka

Dubben sitter

by Joakim Backman 12. februari 2013 21:56
Full storlek

Jag monterade dubbar från BestGrip på mina gamla Asics skor i slutet på förra året. Nu har jag sprungit ca 150km med dem, mestadels på hårt underlag som is, packad snö och asfalt.

Jag kan konstatera att alla dubb sitter kvar och lika bra som när jag monterat dem. Jag stör mig inte på att de sitter på även om det blir som att springa på smågrus hela tiden när det är hårt underlag.

Det är lätt att rekommendera att köpa några dubb och skruva i dina löparskor (andra skor också för den delen), det är enkelt och blir billigare än att köpa ett par dubbade löparskor. 

Tags: , , ,

Löpning | Utrustning

Träning v06

by Joakim Backman 10. februari 2013 21:31

Det blev en del som kom i vägen denna veckan så simningen och ett löppass blev inte av. Det är ju inte alltid att man kan få in all den träning som man faktiskt vill utföra, men så är vardagen och det är helt ok det också!

Måndag Styrka Ben, rygg & axlar Hälsostudion
Tisdag      
Onsdag      
Torsdag Löpning 9.26km på 0:43:50 (4:44min/km) Växjösjön+Trummen
Fredag Styrka Ben, rygg, axlar & bröst  Hälsostudion
Lördag      
Söndag Löpning 12.6km på 1:06:46 (5:17min/km) Södra Bergundasjön

Total löpsträckasträcka: 21.86 km

Tags:

Träningsvecka

Mörk runda i snön

by Joakim Backman 10. februari 2013 18:55

Var med grabben på äventyrsbadet på eftermiddagen så det blev lite senare än tänkt när jag väl fick på mig löparkläderna.

Solen går ner 16:50 och jag kom i väg vid kvar i fem, även att solen gick ner så blev det inte så mörkt tack vare snön. Jag behövde egentligen inte använda pannlampan förrän efter halva rundan, men det kändes ändå bra att se riktigt då underlaget var allt annat än jämnt. 

Största delen av rundan var ganska lättsprungen då snön var packad antingen av bilar eller folk men ca en tredjedel var ganska tuff och riktigt jobbigt underlag.

Snö och mörkt låter kanske inte som bästa förutsättningarna men det är faktiskt riktigt skönt i alla fall mentalt. Snön dämpar alla ljud så det blir så där tyst och man blir helt ensam med sin egna andhämtning och rörelser. Ovanpå det kommer mörkret och kapslar in en i liten ljusbubbla gjord av pannlampan. Dessutom är det inte på många andra som är ute under dessa förutsättningarna.

Man blir verkligen ensam på flera sätt och det är riktigt underbart och avkopplande, det är lite som fångar din uppmärksamhet. Du är själv på ett sätt som man inte är så ofta numera i vårt samhälle.

Distans (km) 12.6
Tid (h:mm:ss) 1:06:46
Tempo (min/km) 5:17

Tags: , ,

Löpning

Boots in a bag

by Joakim Backman 5. februari 2013 21:14

Boots in a bag

Nedsmutsad om skorna och benen vid cykelpendling är både trist och irriterande. 

Jag vill ha en produkt som ska vara enkel och smidig att ta med då den kommer att ligga i fickan eller ryggsäcken de dagar då de inte används. Givetvis ska de skydda både skorna och benen mot smuts och vatten. Det är ju dessutom inte fel om de är hyfsat diskreta men det är inget tungt krav.

Det visade sig inte helt enkelt att hitta denna produkt. Främst finns det skydd för endast skon och som kanske lämpar sig mest för cykelsport, men tillslut fann jag Boots•in•a•bag (http://www.bootsinabag.se/) som verkar stämma bra överens med min önskan, dessutom till ett överkomligt pris 245kr.

Jag skickade efter ett par via deras webbsida och några dagar senare kom de i brevlådan. De verkar vara bra gjorda med tillsynes bra sömmar och karborreband, de är tvättbara i 40°C maskin vilket kan vara trevligt när man efter ett tag vill fräscha upp dem lite.

"Torr"-provat dem inomhus och de verkar vara bra, jag får avvakta med ett riktigt utlåtande när jag faktiskt har provat dem i regn och rusk ett par gånger, men som sagt så verkar de lovande.

Tags:

Allmänt | Utrustning

Cancerfonden Januari

by Joakim Backman 4. februari 2013 18:08

Äntligen har jag kommit igång med löpningen och årets första månadsgåva till 1kr/km och Cancerfonden blev 53kr då jag sprang 52.63km. Inte någon rekordmånad på något sätt men det tar sig!

Tags: , ,

Löpning

Träning v05

by Joakim Backman 3. februari 2013 22:09

Nu börjar det lika något, en fullproppad träningsvecka med hela 7 träningspass (räknar inte tisdagens försök till simning). Jag har kommit igång med löpningen bra nu även om det är lite kortare rundor och ganska lugnt temp. Huvudsaken är att vristen förfarande känns bra och att det förbli så.

Måndag Styrka Bröst, rygg, ben & armar Hälsostudion
Tisdag Simning Avbröt efter ~200m Medley
Onsdag Löpning 9.25km på 0:44:31 (4:49min/km) Växjösjön + Trummen
Torsdag Simning
Löpning 
2000m på 0:44:00 (22min/km)
4.74km på 0:22:48 (4:48min/km) @ 167bpm
Medley
Jobb -> hem 
Fredag Löpning
Styrka 
5.06km på 0:22:41 (4:29min/km) @ 167bpm
Ben, rygg, axlar, trpceps & bröst
Hem -> jobb
Hälsostudion
Lördag      
Söndag Löpning 13.2km på 1:09:41 (5:16min/km) Södra Bergundasjön 

Total löpsträckasträcka: 32.25 km

Tags:

Träningsvecka

Lugn runda med Ceasar

by Joakim Backman 3. februari 2013 21:06

Solen skiner och det är bara ett par minusgrader ute, dessa dagar har varit lätträknade under sista tiden. Självklart är det svårt att hålla sig inomhus och dessutom hade jag redan en löparrunda inplanerad.

Själv var jag inte så sugen att ge mig ut idag, god mat och god dricka igår gjorde att jag var lite sliten och tung i kroppen. Men har jag en runda inplanerad så försöker jag alltid att genomföra den, även om det inte blir en optimal runda.

Idag tänkte jag att jag ska ta det lugnt och fint, både med tanke på att jag inte vill belasta vristen för hårt men även för att jag kände mig som jag gjorde. Det passade utmärkt att ta med min hund Ceasar under dessa förutsättningarna och han var inte svårövertalad.

Det blev en mycket behaglig runda runt Södra Bergundasjön, i ett skönt tempo som gjorde rundan kanske inte till värsta toppträningen men gav en njutning i naturen på ett avkopplat sätt.

Efter rundan tog jag mig ett kort bastubad som lite extra belöning för att jag var duktig och gav mig ut även att det var lite motigt innan start. 

Distans (km) 13.2
Tid (h:mm:ss) 1:09:41
Tempo (min/km) 5:16

Tags: ,

Löpning

Batteribyte

by Joakim Backman 3. februari 2013 20:18

När jag skulle springa hem från jobbet i fredags varnade pulsklockan att det började bli dåligt med kräm i batteriet, den varnar i ganska god tid så det är inget akut.

Dock är det lika bra att få batteribytet gjort så i lördags när jag ändå var ute med familjen på Samarkand passade jag på att springa in på Intersport och be dem skicka iväg klockan till Polar för batteribyte. Ja, tyvärr är min modell av pulsklocka inte sådan att man kan byta batteri själv så som man kan göra på nyare modeller, så det är bara att gilla läget. 

Att man måste skicka iväg klockan är ju lite irriterande men inte något stort problem då batteriet håller ganska länge. Sist jag bytte batteriet var den 24 augusti 2010 vilket är över två och ett halvt år sedan, det tycker jag inte är så illa.

Förhoppningsvis får jag tillbaka klockan senare under kommande veckan.

Tags: , , ,

Träning | Utrustning

Vardagsmotion = bantning?

by Joakim Backman 1. februari 2013 20:36

Nishiki Pro SLD 2012Jag cyklar nästan alltid till jobbet och i snitt blir det 60 km per vecka. Det är 5 km enkel väg och det blir mellan 5 till 7 vändor fram och tillbaka varje vecka. Jag har cykelpendlat ända sedan jag flyttade till Teleborg vilket var Oktober 2010 men det blev seriösare när jag köpte ny cykel (Nishiki Pro SLD 2012) i November 2011, vilket gjorde det både roligare och lättare.

Om jag räknar lite lågt med 50 km per vecka för att kompensera för semestrar m.m. så cykelpendlar jag 2400 km eller 240 mil per år.

Nu är ju jag inte sådan att jag glider fram lite lugnt och stilla utan det handlar med om att hålla så hög fart och kort tid som möjligt utan att bli svett. Det var inte helt enkelt att lägga band på sig själv i början utan jag körde alldeles för hårt de första gångerna. Nu har jag lärt mig hur mycket jag kan ta i utan att bli svett, men det är svårt ibland när vädret är oförutsägbart och varierat.

Här om dagen hade jag min pulsklocka med pulsband på mig för att få lite koll på hur mycket jag anstränger mig under min pendling, mest för att det är kul att veta. Sträckan är som tidigare nämnt nästan exakt 5km, det skiljer bara några 10-tals meter lite beroende på hur jag cyklar. Det tar mellan 13-15min att cykla även där beroende hur jag cykla men även beroende på vilket håll då jag har nedförsback mot stan och uppför hemåt. Det visserligen vinter och ganska kallt/svalt vilket innebär att jag kan ligga på lite mer utan att bli svett då avkylningen är bättre, det återstår att se till våren/sommaren om jag har samma puls då.

Snittberäkning:
144bpm - 195kcal
150bpm - 234kcal
144bpm - 183kcal
141bpm - 182kcal
137bpm - 209kcal
---------------------
143bpm - 201kcal

Arla Smör 500gNu blir det kul... detta innebär att jag gör av med 200 kcal x 6 rundor/vecka = 1200 kcal/vecka eller 4800 kcal/månad bara genom att ta cykeln till jobbet. Per år blir det 57 600 kcal vilket motsvarar energimängden i över 6 kg rent fett (9 kcal/g). 

Jag bränner alltså motsvarande ett halvt kilo fett eller ett paket smör extra per månad genom att cykelpendla. Inte för att jag behöver det men var det någon som snackade om att banta?

Tags: , , , , , ,

Allmänt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman