Träning v13

by Joakim Backman 31. mars 2013 21:02

En lite mer ensidig träningsvecka med endast simning på schemat. Det har inte fungerat med tidena för att gå på gymmet och jag vilar knäet denna veckan för att det ska återhämta sig så fort som möjligt.

Måndag      
Tisdag Simning 3000m på 1:15:00 (25:00min/km) Medley
Onsdag      
Torsdag Simning 2800m på 1:11:00 (25:21min/km) Medley
Fredag      
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 0.0 km

Tags:

Träningsvecka

Lite intervall i poolen

by Joakim Backman 28. mars 2013 15:11
Idag provade jag att köra lite 100m-intervaller under första delen av simpasset. Körde på lite hårdare och med riktiga vändningar för att få upp pulsen och flåset lite, dessutom behöver jag öva på att simma i lite högre tempo. Det kändes bra och lite roligt med variationen även att vändningarna inte satt som de skulle kanske. Får bli att göra riktiga voltvändningar mer, jag är dålig på dessa. Totalt simmade jag 8 intervaller.
 
Andra delen av passet blev det  4x500m i lugnare tempo.
 
Total Distans (m) 2300
Total Tid (h:mm:ss) 1:11:00
Tempo (min/km) 25:21

Tags: ,

Simning

Överlevde dygnsfastan

by Joakim Backman 27. mars 2013 18:43

Första dygnet med fasta för denna omgången är slut, visst kände jag mig rejält hungrig stundvis under dagen, värst var det under eftermiddagen motslutet av de 24h jag fastade.

Tycker att det fungerade bättre mentalt denna gången än förra gången då jag provade på att dygnsfasta. Kanske är det för att jag var mer förberedd på hur det skulle vara. Jag tänkte fortsätta att fasta en gång i veckan ett tag framåt för att se hur det känns och hur det påverka mig. Det positiva hälsoeffekterna är anledning nog till att köra på, sen kan det vara fint att deffa lite inför löpsäsongen också.

Tags: ,

Kost

Dygnsfasta igen

by Joakim Backman 27. mars 2013 14:40

Förra gången när jag provade på dygnsfasta var det mest träningsresultat som jag var ute efter, då tyckte jag inte att det var värt det så jag la av efter några gånger.

Nu har jag åter igen blivit inspirerad av diskussioner med andra, läst artiklar samt sett en dokumentär från BBC. Jag ska köra en period med dygnsfasta, inte bara för träningsresultat utan för alla de positiva hälsoaspekter som också är en följd av fastan.

Jag började mitt första fastande dygn igår efter middagen, så det blir inte någon mat idag förrän vid 17-tiden senare idag.

Tags: , ,

Kost

Nybörjarkurs i orientering för vuxna

by Joakim Backman 26. mars 2013 21:11
Nybörjarkurs för vuxna 2013
http://www.vaxjook.se/

Om ett par veckor (2013-04-09) börjar en nybörjarkurs i orientering för vuxna som Växjö Orienteringsklubb anordnar. Jag tänkte att jag skulle hoppa på den, dels för att det kan vara intressant att få en grund inom orienteringen men även för att komma ut och springa lite i terrängen, speciellt nu när mitt knä trilskas så är det mjukt och stötdämpande underlag i skogen. Jag hoppas att mitt knä känns bättre tills dess så att jag kan börja springa igen lite kortare snälla rundor.

Jag har sprungit runt i skogarna lite för att leta kontroller i Naturpasset men även varit med några gånger på motionsorientering, detta är dock den enda orienteringen jag har utfört sedan grundskolan.

Tags: , , ,

Löpning | Orientering

Länge simning

by Joakim Backman 26. mars 2013 15:37

Som kompensation för att jag inte kommer springa de kommande veckorna så tänkte jag simma lite längre och två pass istället för ett per vecka.

Idag var jag på Medley i Växjö innan jobbet, jag hade gott om tid så det blev 3 km. Det var ganska lugnt i bassängen och jag kunde hålla mitt tempo. Solen sken in i lokalen och jag fick nästan lite utomhuskänsla när jag blev bländad vid varannan andning, skönt!

Känns otroligt skönt att ha ett alternativ till löpning för att hålla igång konditionen!

Distans (m) 3000
Tid (h:mm:ss) 1:15:00
Tempo (min/km) 25:00

Tags: ,

Simning

Knäet suger

by Joakim Backman 25. mars 2013 19:07

Idag har jag känt av knäet hela dagen, speciellt när jag sitter still en stund med det böjt. Jag är så besviken, jag vill ju bara springa nu när allt stämmer och fungerar.

Nu blir det vila knäet tills det känns bra, jag bara hoppas att det blir kortvarigt och att det inte påverkar mina kommande lopp för mycket.

Tags: ,

Löpning

Träning v12

by Joakim Backman 24. mars 2013 22:08

En bra trängingvecka, även om det inte fanns tid för styrketräning. Egentligen fanns det ju det men jag prioriterar löpningen mer just nu. Tyvärr slutar veckan lite surt med att jag fick känning i vänster knä under sista löppasset.

Måndag      
Tisdag Simning 2000m på 0:48:00 (24min/km) Medley
Onsdag Löpning  4.71km på 0:21:42 (4:39min/km)  @ 166bpm Jobbet -> hem
Torsdag      
Fredag Löpning 13.14km på 1:08:37 (5:14min/km) @ 163bpm Hem -> S.Bergundajön -> jobbet
Lördag      
Söndag Löpning 21.31km på 1:50:34 (5.11min/km) @163bpm Hem -> 2x Växjösjön+Trummen -> hem

Total löpsträckasträcka: 39.16 km

Tags:

Träningsvecka

Formkontroll för halvmaran

by Joakim Backman 24. mars 2013 20:24

Jag tycker att löpningen har kommit igång riktigt bra, så idag var det dags för en form-check på halvmaran. Det var hyggligt väder och jag kände mig positiv och inspirerad, underlaget gav till och med möjligheten till lättare löparskor vilket kändes helt underbart.

Tanken var mest att kolla hur distansen skulle kännas då det var över ett halvår sedan jag sprang halvmaran sist. De senaste rundorna har jag legat på ett tempo mellan 5:00-5:20min/km så detta var mitt mål även denna rundan. Detta tempot ska inte vara något problem för mig även att jag precis kommit igång med löpningen igen, jag brukar springa halvmaran under 5:00min/km när jag är helt i form.

Jag sprang på asfalt nästan hela sträckan, hemifrån runt Växjöxjön och Trummen två varav och sedan hem igen. Löpningen kändes riktigt bra och precis som väntat var tempot inga problem, jag sprang hela rundan med ett snitt på 5:11min/km och då hade jag mer att ge.

Men, och det är ett stort MEN, efter ca 12km fick jag lite känning i vänster knä. Det släppte aldrig rikitigt utan kom och gick lite resten av distansen. Jag kände av knäet förra veckan, natten efter ett pass men det gick över och var borta på morgonen så jag la ingen uppmärksamhet på det. Nu kom det under löpningen och det känns inte alls bra även om det inte gör ont eller så. 

Även efter rundan känns det i knäet och det kommer tyvärr att bli en ofrivillig viloperiod för att inte göra något riktigt skada, speciellt nu när Maj kommer stormandes med både Kullamannen och Göteborgsvarvet.

Distans (km) 21.31
Tid (h:mm:ss) 1:50:34
Tempo (min/km) 5:11
Snittpuls (bpm) 163

Tags: , , , , , ,

Löpning

Ett längre morgonpass

by Joakim Backman 22. mars 2013 18:02

Det är inte riktigt min grej att springa på morgonen, styrketräning fungerar helt ok och simning tidigt på dagen har jag inte något problem med alls.

Jag har försökt att vänja mig eller öva upp min förmåga att springa på morgonen under de senaste veckorna genom att helt enkelt springa några pass i veckan just på morgonen. Det har främst blivit kortare pass från hemmet till jobbet vilket är ca 5 km, det har varit en lagom distans för att komma igång samt att det har passat in bra i vardagsschemat tidsmässigt.

Idag tog jag en omväg på väg till jobbet, jag sprang runt Södra Bergundasjön vilket gjorde att distansen till jobbet blev ca 13 km. Trots att våren ska vara på gång hade det kommit ca 5 cm snö under natten och temperaturen låg på runt -9°C men solen sken och det blåste bara lite. Det var ju fint väder så jag tog med mig min Actioncam på rundan.

Jag hade som mål att ligga på ett tempo mellan 5:00 - 5:20min/km vilket jag också gjorde, men det hade gått betydligt snabbare om underlaget hade varit bättre. Det var svårt att få bra steg när man hela tiden halkar omkring på nysnön ovanpå äldre uppstampad och frusen snö.

Det blev en riktigt trevlig runda samt att längden var rätt lagom för att jag ska hinna med den innan jobbet, så denna rundan blir det nog fler gånger.

Distans (km) 13.14
Tid (h:mm:ss) 1:08:37
Tempo (min/km) 5:14
Snittpuls (bpm) 163

Tags: , , , , , , ,

Löpning

Beställning Gymgrossisten

by Joakim Backman 19. mars 2013 16:17

Lagret med bars och proteinpulver börjar att ta slut.

Det fick bli en beställning från Gymgrossisten med ett gäng lådor med bars från Swebar från Dahlblads (Vilda bär, Lakrits, Kaffe Latte och Cocos) och ett par påsar Whey-100 från Star Nutrition (Choklad och Jordgubb). Passade även på att beställa en burk med D-vitaminer samt att jag fick en burk med Omega-3 på köpet.

Bars äter jag ibland innan lunchpassen då magen är lite tom och det dröjer en stund innan lunchen, proteinpulvret tar jag någon gång ibland som mellanmål eller som stöd om en måltid varit för dålig.

Tags: , , , , , ,

Kosttillskott

Träning v11

by Joakim Backman 17. mars 2013 22:12

Det har varit helt fokus på löpningen denna veckan, jag känner att det är hög tid att komma igång rejält och att försöka få några mil i benen innan loppen börjar nu i vår.

Måndag Löpning 8.77km på 0:41:41 (4:45min/km) @ 175bpm Jobbet -> Trummen -> hem
Tisdag Löpning 4.71km på  0:21:58 (4:39min/km) @173bpm Hem -> jobbet 
Onsdag      
Torsdag Löpning 9.58km på 0:46:03 (4:48min/km) @ 177bpm Jobbet -> Trummen -> hem
Fredag Löpning 4.56km på 0:21:35 (4:44min/km) @ 168bpm Hem -> jobbet
Lördag      
Söndag Löpning 17.43km på 1:28:55 (5:06min/km) @ 165bpm Södra bergundasjön + Växjösjön

Total löpsträckasträcka: 44.86 km

Tags:

Träningsvecka

Äntligen lite distans

by Joakim Backman 17. mars 2013 20:39

Idag gav jag mig ut på första lite längre sträckan på ett bra tag. Jag har sprungit ganska frekvent ett tag nu och kände mig riktigt uppladdad idag innan jag gav mig ut. 

Jag tog det lugnt och planerade att hålla mellan 5:20 och 5:00 min/km, fokus var att det skulle bli en skön runda med lite längre distans för att successivt nå halvmaran och sedan öka farten efter det. 

Även att det blåste rätt bra och temperaturen låg på runt 3 grader så gjorde solen att det var mycket skönt väder att springa i. Jag nöjde mig med en runda på 17 km runt Södra bergundasjön samt Växjösjön men hade utan vidare kunnat ta ett par kilometrar till eller ökat tempot lite då jag inte kände mig helt slut efteråt. 

Jag passade även på att väga min för och efter passet för att få lite koll på hur stor min vätskeförlust är. Under dagens runda förlorade jag 2.1kg vilket torde vara uteslutande vätskeförlust genom svettning.

Distans (km) 17.43
Tid (h:mm:ss) 1:23:55
Tempo (min/km) 5:06
Snittpuls (bpm) 165
Vätskeförlust (l) 2.1

Tags: , ,

Löpning

Morgonlöpning

by Joakim Backman 16. mars 2013 11:37

Jag har haft svårt att komma igång med att springa på morgonen, jag har inte kunna bringa fram tillräckligt med energi eller inspiration för att det ska bli ett bra pass. Simning och styrketräning är det dock inte några problem med på morgonen och detta har irriterat mig lite.

De senaste veckorna har jag sprungit strax efter 07 på morgonen från hemmet till jobbet, två gånger senaste veckan. Visst det är fortfarande tyngre än pass på andra tider på dygnet MEN det känns bättre och bättre.

Min förhoppning och ett litet mål är att kunna dra en lite längre runda under de tidiga morgontimmarna under sommarhalvåret både för att få in ett bra pass i vardagsplaneringen men även för att det är så underbart i naturen vid dessa tider, jag längtar hur mycket som helst.

Tags:

Löpning

Cancerfonden Februari

by Joakim Backman 11. mars 2013 15:13

Under februari hade jag första av två viloveckor men fick ihop 68.1 km löpning ändå. Det blev alltså 69kr till 1kr/km och Cancerfonden.

Tags: , ,

Löpning

Träning v10

by Joakim Backman 10. mars 2013 23:36

Det blev inte mycket tid prioriterat till träning denna vecka, nästan all tid har gått åt familjen och den nya bebisen.

Måndag      
Tisdag Löpning 13.47km på 1:13:00 (5:25min/km) @ 175bpm Södra Bergundasjön
Onsdag      
Torsdag Löpning 7.72km 0:45:53 (5:56min/km)  @ 175bpm Notteryd 
Fredag      
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 21.19 km

Tags:

Träningsvecka

Jag utmanar underlaget

by Joakim Backman 7. mars 2013 22:28

Sprang en runda i tisdags på omväxlande men lite besvärligt underlag, idag tog jag det ett steg längre eller två steg till och med.

Klockan 17 drog jag iväg mot Notteryd för att springa den blå slingan, som jag för övrigt vill benämna som den tuffaste utmärkta slingan i Växjö. Det var en utmaning för att jag vet att slingan är mycket svår-sprungen och kuperad, jag visste dessutom att det skulle vara extra tufft idag då underlagt skulle vara isigt. Som inte det skulle vara tillräckligt skulle solen strax gå ner.

Rollei Bullet Pro HDJag drog på mig mina dubbade skor, tog med pannlampan, tog med hunden och gav mig hemifrån. Jag tog även med mig min actioncam (Rollei Bullet Pro HD) för att se om det skulle gå att filma i skymningen samt i mörker med hjälp av pannlampan.

När jag började springa var det fortfarande ljust och spåret var nästan uteslutande is, precis som jag väntat mig. Även med mina dubbade skor halkade jag omkring rätt mycket och det blev ett lätt och försiktigt löpsteg för att inte slå dit. Jag hann lite mer än halva rundan innan det blev så pass mörkt att jag slog på pannlampan, men det gick riktigt bra att springa även under dessa omständigheter. Ljuset från pannlampan räckte dock inte riktigt till för att få en bra bild på kameran dock.

Fördelen att springa under dessa omständigheter är att man är helt själv, jag behöver inte ha lika mycket koll på lösspringande Ceasar inför eventuella möten med andra motionärer. 

Sammanfattningsvis blev det ett tekniskt svårt pass, jag kunde inte hålla ett tempo så högt att jag blev inte riktigt trött av rundan på grund av att det var för halt även med dubbarna. Ändå var det riktigt kul att spring rundan, detta är klart min favoritrunda. Rundan ger stora variationer och är bitvis mycket krävande, hur kul som helst att springa och jag längtar redan till nästa tillfälle!

Distans (km) 7.72
Tid (h:mm:ss) 0:45:53
Tempo (min/km) 5:56
Snittpuls (bpm) 175

Tags: , , , , , , , ,

Löpning

Jag mot underlaget

by Joakim Backman 5. mars 2013 19:43

Efter att ha haft en viloperiod då jag blev pappa för andra gången blev det tillfälle för en löparrunda idag. Riktigt gott väder med runt 9°C, sol och full vårkänsla, det var otroligt skönt att komma ut i friska luften efter att ha varit mer eller mindre inne i en vecka med nya bebisen.

Jag tog med mig min hund Ceasar på rundan så han också skulle få lite extra motion. Underlaget var dock emot oss, jag tror faktiskt att det var en av de mest varierande rundorna hittills med tanke på underlaget. 

Asfalt, grus, blankis, packad snö, snömodd och gegga. Solen värmde bra så huvudsakligen var det snömodd vilket är ganska tungt att springa i. Rundan gick bra, oväntat bra med uppehållet och underlaget. Det var inte förrän de sista kilometrarna som jag började bli lite trött.

Distans (km) 13.47
Tid (h:mm:ss) 1:13:00
Tempo (min/km) 5:25
Snittpuls (bpm) 175

Tags: , , , , , , ,

Löpning

Träning v09

by Joakim Backman 3. mars 2013 22:11

Kort träningsvecka som slutade med att jag blev pappa för andra gången, en bra anledning till att ta en viloperiod!

Måndag Styrka Ben, bröst och u.armar Hälsostudion
Tisdag      
Onsdag Styrka Teknikstudie med kamera Hälsostudion
Torsdag      
Fredag      
Lördag      
Söndag      

Total löpsträckasträcka: 0.0 km

Tags:

Träningsvecka

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman