Max för axelpressen

by Joakim Backman 30. september 2013 21:07

Jag och Johannes körde ett gympass idag på lunchen. Inte nog med att jag missade vilket pass vi skulle köra utan körde samma som i fredags idag igen.  Det var även dags för maxbelastningen för axelpressen idag.

Förra fredagen körde jag samma pass och det gick bra även om att det var tungt. Idag gick knäböjen också bra, riktigt bra faktiskt. De två första seten var faktiskt tyngst sedan kom jag igång, blev riktigt varm och fick till tekniken bra och resten av seten flöt på.

Det kändes direkt att det inte skulle gå vägen för axelpressen och jag misslyckades redan i första setet. Jag gick ner 2.5 kg och körde resten av seten men fick inte upp sista repetitionen i sista setet. 70 kg gick i fredags även om att det var precis. Just axelpressen är den övning där höjningarna blir procentuellt störst i och med att det är den övning där man lyfter minst vikt, så även att 2.5 kg inte låter så mycket så gör det en hel del.

Marklyftet var OK men jag får slita lite mer nu för att få upp stången korrekt och snyggt.

Squats 5x5x145.0 kg + 2.5 kg OK 
Shoulder Press 5x5x72.5 kg + 2.5 kg Failed
Dead Lift 1x5x152.5 kg + 2.5 kg OK

Tags: , ,

Styrketräning

Vibram i terräng

by Joakim Backman 30. september 2013 21:01

I söndags var jag ute i Notteryd igen för att springa den grymt härliga blå rundan.

Även denna gången hade jag försökt få med lite folk genom att lägga upp ett eventFacebook och det var i alla fall 5 personer som dök upp. Ett par som jag känner eller träffat tidigare samt tre nya ansikten, riktigt kul att träffa nytt folk på detta viset.

Jag och ett par till sprang på i hyggligt tempo kring 5:30 min/km. Det är grovt underlag och man kan inte springa avslappnat utan måste placera fötterna nästan hela tiden. Detta märks speciellt när jag springer i Vibram Fivefingers så man har mycket mindre skydd för fötterna och en felplacering känns betydligt mer.

Man får alltid i lite skräp i skorna även om det oftast är ganska lite men med Fivefingers så hamnar skräpet direkt mot huden då man inte har några strumpor i skorna. Detta leder till att man får flera mindre skavsår efter det lilla böset som kommer in i skon. Denna gången lyckades jag att få i lite mer skräp än vanligt och det är definitivt inte skönt.

Jag lyckades dessutom sparka i lite med min lilltå som fick sig en rejäl omgång i våras just på denna rundan, det var inte något allvarligt men pga vårens historia så kändes det en del ändå och jag blir lite mer försiktig.

Dessa två händelser får mig att fundera på om jag verkligen ska springa med Fivefingers på denna rundan, kanske i alla fall inte två varv och inte i fullt ös. 

Varv 1 7.4 km 0:39:27 5:19 min/km
Varv 2 7.4 km 0:41:11 5:33 min/km
Totalt 14.8 km 1:20:38 5:26 min/km
Temperatur 12 °C    

Tags: , , ,

Löpning | Utrustning

Träning v39

by Joakim Backman 29. september 2013 22:33

Hyggligt bra vecka, känner att jag är ganska bra uppladdad inför nästa helg och Tjurruset. Saknar ett gympass men jag var ledig på måndag och då blev det annat än att träna så träningsveckan blev en dag kortare.

        Cykelpendling
Måndag        
Tisdag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion 11.31 km
Onsdag Simning
Löpning
Motionscrawl steg 2, 700 m
7.98 km HIIT på 37:26 (4:41 min/km)
Medley
Växjösjön+Trummen
10.73 km
Torsdag Simning Ca 1200 m  Medley 10.94 km
Fredag Löpning
Styrka
4.67 km 0:20:19 (4:21 min/km) @ 160 bpm
SL5x5: Pass B
Hem -> jobbet
Hälsostudion 
 
Lördag        
Söndag Löpning 14.8 km trail på 1:20:38 (5:26 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 27.45 km
Simning: 1.9 km
Cykel: 32.98 km

Tags:

Träningsvecka

Anmälan till Kustjägaren 2014

by Joakim Backman 27. september 2013 20:34

Med lite av skräckfylld förtjusning lyckades jag få en av 175 startplatser till Kustjägaren 2014 i Karlskrona. Jag måste erkänna att denna tävlingen ligger lite utan för min trygghets-zon, men det är ju just det som är så lockande och utmanande. Tävlingen är en så kallad sim&run eller aquathon, vilket innebär att man simmar och springer om vart annat.

Kustjägaren är indelad i 21 sträckor på totalt 30.44 km uppdelat på 26 km löpning och 4.44 km simning.


Visa Kustjagaren på en större karta

Det som gör tävlingen lite extra rolig är att det är en lagtävling om två personer. Jag kommer att delta tillsammans med Johannes. Det blir ju helt annat när man inte bara har sig själv att tänkta på utan även en lagkamrat. 

Detta och Kullamannen kommer att bli det stora målen med träningen det kommande halvåret och framåt.

Tags: , , , , ,

Swim&Run | Tävling

Det börjar att bli tungt

by Joakim Backman 27. september 2013 19:21

Knäböj 142.5 kgTräningsvärken i benen och rumpa som jag hade tidigare i veckan har försvunnit och tur är väl det. Dagens lunchpass gick bra men det börjar bli slitsamt att få upp vikterna.

Knäböj gick rätt bra, jag kör fortfarande strikt och försöker verkligen inte att bara få upp vikterna utan dessutom göra det rätt.

Axelpressen var riktigt tuff idag, det ska verkligen bli intressant att se om jag klarar nästa ökning. Förra omgången klarade jag faktiskt inte 70.0 kg så jag ligger redan på ökning.

Även marklyftet gick bra, tungt men jag har mer att ge.

Squats 5x5x142.5 kg + 2.5 kg OK 
Shoulder Press 5x5x70.0 kg + 2.5 kg OK 
Dead Lift 1x5x150.0 kg + 2.5 kg OK

Tags:

Styrketräning

Långsamt trodde jag

by Joakim Backman 27. september 2013 19:01

"Fy f*n var jag hatar detta!" är min tanke när jag kommit halvvägs hemifrån mot jobbet. Det var lite kallt, bara ett par minus och det är inte någon sträcka att prata om bara lite drygt 4 km, men det är tiden på dygnet som är problemet.

Jag drog iväg och höll ett försiktigt tempo tyckte jag, jag vet att jag har svårt att komma igång på morgonen. Efter halva sträckan kändes det tungt, jag flåsade rejält och jag sänkte tempot så att det kändes som att jag knappt kom framåt. Hur kan det vara så här stor skillnad bara för att det skiljer några timmar mot lunchtid då jag ofta springer.

Jag kom i all fall fram till jobbet och då kollade jag på tiden för passet. Jag gissade på ett snitt-tempo på runt 4:45-4:50 min/km men det hade gått betydligt fortare än så. Fortfarande inte speciellt fort med tanke på distansen men ändå 4:21 min/km.

Trots att sträckan kändes så tung så är det ändå uppmuntrande att det gick så pass mycket fortare än vad jag trodde. Det blev en ganska bra start på fredagen!

Distans 4.57 km  
Tid 0:20:19  
Tempo (snitt/max) 4:21 min/km 4:02 min/km
Puls (snitt/max) 160 bpm 193 bpm
Temperatur -2 °C  

Tags: , , ,

Löpning

Bra intervaller idag

by Joakim Backman 25. september 2013 20:57

Förutsättningarna var inte på topp och inte jag heller. Jag hade träningsvärk i låren och rumpan efter gympasset igår och hade varit på crawlkurs på morgonen där vi körde en del sparkövningar. Jag var inte heller så där inspirerad innan jag kom ut, inte på humör helt enkelt.

Vädret var det dock inget att klaga över, härligt höstväder med sol och runt 12°C även att det blåste lite.

Förra intervall-passet tyckte jag att jag hade mer att ge så jag skulle höja tempot tills nästa gång, vilket jag också gjorde idag. Den gången körde jag sprint-intervallen mellan 3:45-4:00 min/km. Det kändes tufft att skruva upp tempot mer än det men det gick ju för lätt förra gången.

Idag satte jag tempot för sprint-intervallen mellan 3:30-3:50 min/km. Det gick faktiskt över förväntan även att det var rätt tungt bitvis så klarade jag att hålla mig inom intervallen till och med lite snabbare ibland, som mest var jag uppe på 3:17 min/km.

Fasiken det här går ju riktigt bra!

När jag hamnade i en nedförsbacke under en sprint kände jag att jag inte hade riktigt bra teknik i den hastigheten. Det är ju klart för så snabbt springer jag ju inte annars. Det är inte heller lätt att träna detta för man orkar inte springa i det tempot speciellt länge, men det är kul.

Återhämtning 01:30 5:00 - 7:00 min/km
Sprint 01:00 3:30 - 3:50 min/km
Distans 7.98 km  
Tid 0:37:26  
Tempo (snitt/max) 4:41 min/km 3:17 min/km
Puls (snitt/max) 159 bpm 184 bpm
Temperatur 12 °C  

Tags: ,

Löpning

Tungt pass på gymmet

by Joakim Backman 24. september 2013 19:16

Idag körde jag ensam på lunchen, dessutom efter en veckas uppehåll samt blodgivning på förmiddagen.

Jag började som vanligt med knäböj och de första setet kändes riktigt tungt. Min tanke var direkt att detta kommer aldrig att gå, men fasiken för den som ger sig så lätt. Jag kämpade på men var nog med att utföra dem korrekt. Trots att jag värmde upp bra så kände jag ändå att jag blev varmare och starkare vid tredje set. De två sista brukar, av naturliga skäl, vara tyngst men idag var de ungefär lika tunga som tredje. 

Jag fick lite egokick av detta och laddade upp med bänkpressen. Första kändes även här riktigt tungt, men nu hade jag mer inspiration och körde på strikt men aggressivt och det gick vägen utan några problem. Sista övningen för dagen, rodden, gick bra redan från första set.

Känns härligt att gå ifrån gymmet idag, redan laddad för nästa pass.

Bench Press 5x5x107.5 kg + 2.5 kg OK
Squats 5x5x140.0 kg + 2.5 kg OK
Pendlay Row 5x5x95.0 kg + 2.5 kg OK

Tags: , ,

Styrketräning

Träning v38

by Joakim Backman 22. september 2013 22:55

Hoppade över gymmet denna vecka, blev lite av en semi-vilovecka. 

Löpningen blev uteslutande trailrunning denna veckan, över 30 km stig avverkades och det blir roligare för varje kilometer.

Simningen blir inte så mycket nu när jag går på kurs igen och bara simmar lite när grabben är på sin simskola.

        Cykelpendling
Måndag       10.96 km
Tisdag Löpning 8.42 km trail på 0:38:34 (4:38 min/km) @170 bpm Högstorp 10.93 km
Onsdag Simning Motionscrawl steg 2, 1000 m  Medley 10.63 km
Torsdag Simning 1700 m på 0:38:00 (22:21 min/km) Medley 10.92 km
Fredag Löpning 7.72km trail på 0:37:15 (4:49 min/km) Högstorp 10.92 km
Lördag        
Söndag Löpning 14.8 km trail på 1:20:47 (5:27 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 30.94 km
Simning: 2.7 km
Cykel: 54.36 km

Tags:

Träningsvecka

Liten grupp i Notteryd

by Joakim Backman 22. september 2013 22:16

Idag var vi bara tre stycken som tog oss i kragen och sprang trailrunning i Notteryd. Några fler hade planerat att dyka upp men det var väl det perfekta vädret som hindrade dem. Ett stilla duggregn och 15°C är i princip helt perfekt väder enligt mig att springa i, men det finns definitivt andra som inte delar denna åsikt med mig.

Idag var även Ceasar med, han fick hänga med på första 7.4 km-varvet, då han inte varit med så mycket på sista tiden och jag ville inte att han skulle få det för tufft.

Första delen av första varvet började ganska lugnt och vi sprang alla tillsammans. Ceasar lyckades med bedriften att fälla stackars Andreas genom att preja ut honom utanför stigen. Efter halva rundan släppte jag och Kimmen på lite mer och det gick rätt fort. Både jag och Ceasar hade ett ganska bra flås när vi kom fram till parkeringen igen. Där inväntade vi Andreas som kom några minuter senare. Han hade först tänkt att hänga på ett varv till men nöjde sig med att stanna med Ceasar vid bilen.

Jag och Kimmen drog ut på andra varvet, detta varvet höll jag ett ganska jämnt tempo men Kimmen drog ifrån efter ungefär halva sträckan. Ett jämnare och helt eget tempo gjorde faktiskt att andra varvet gick lite snabbare, bara 30 sekunder men ändå.

Det blev en riktigt skön runda idag, inte bara vädret utan även själva löpningen blev mycket lyckat.

Pulsklockan visar fortfarande ruggigt hög maxpuls, jag måste byta batteri så att jag kan börja lite på siffrorna igen. Även att jag inte springer efter pulsen utan använder den mer som en måttstock för hur tufft passet är så vill jag ändå ha korrekta mätvärden.

Sträcka 1 7.4 km 0:40:08 5:25 min/km
Sträcka 2 7.4 km 0:40:39 5:29 min/km
Totalt 14.8 km 1:20:47 5:27 min/km
Puls (snitt/max) 171 bpm 222 bpm  
Temperatur 15 °C    

Tags: , , , ,

Löpning

2 veckor till Tjurruset 2013

by Joakim Backman 21. september 2013 10:02

Det känns som att det var länge sedan jag anmälde mig till Tjurruset 2013 men nu är det 2 veckor kvar tills start.

Det har varit en sådär säsong i år som har gjort att jag inte har kunna träna löpning fullt ut, men nu sista månaderna har jag kommit igång bra. Jag har lagt träningen på att öka hastigheten på sträckor runt milen och det har blivit en hel del trailrunning.

Jag anmälde mig till startgrupp 1 där man förväntas att springa 10 km på under 41 min, nu gäller det att leva upp till förväntningarna.

Tags:

Löpning

Högstorp igen

by Joakim Backman 20. september 2013 19:11

Jag var på Högstorp och sprang trailrunning för första gången här om dagen. Älskar att ha den sortens terräng så nära jobbet så att jag hinner ta en liten runda under lunchen.

När jag sprang rundan den gången fick jag att distansen blev 4.8 km vilket inte var riktigt samma som de 4.3 km som jag har hört andra mätt upp den till. Jag mätte distansen med min foot pod (Polar S1) och trodde att det kanske var den som inte klarade av terränglöpning riktigt bra.

Så denna gången tog jag utöver min foot pod även med mig min GPS tracker. Denna gången mätte min foot pod upp distansen till 4.31 km och GPS:en 3.7 km. Att GPS:en får en kortade distans brukar bero på att den inte lyckas få mottagning så ofta att det blir en kontinuerlig mätning under hela rundan.


Visa 20130920 Högstorp på en större karta

Jag funderade lite på varför min foot pod fick ett mer väntat resultat denna gång och inte förra, efter en stund kom jag på att första gången som jag sprang rundan visste jag inte hur banan såg ut och sprang in på fel stig ett antal gånger och fick vända. Det är inte alls omöjligt att differensen på distanserna mellan de olika tillfällena, ca 500 m, var extra sträckor som jag sprungit fel helt enkelt.

Transport till 1.66 km 0:07:35 4:34 min/km
Trailrunning 4.31 km 0:21:57 5:05 min/km
Transport tillbaka 1.75 km 0:07:42 4:24 min/km
Totalt 7.72 km 0:37:15 4:49 min/km
Temperatur 17 °C    

Tags: , , , , ,

Löpning

Trailrunning på Högstorp

by Joakim Backman 17. september 2013 19:01

Jag har träffat flera löpare som har sprungit terrängrundan upp på Högstorp och många har tyckt om den. Jag har där emot aldrig själv sprungit den, mest bara för att det inte har blivit av. Idag frågade ännu en om jag hade sprungit den och då fick det vara nog, jag som älskar att springa trailrunning måste ju bara prova rundan.

Dessutom är det mindre än 2 km dit från mitt jobb, vilket blir prefekt uppvärmning! Jag har dragit mig ut i Bokhultet på sista tiden för att slippa springa runt sjöarna så detta blev ju ett välkommet alternativ.

Jag startade från Stortorget och sprang över Öster upp till Högstorp. De håller på att gräva ner fjärrvärmeledning precis där spåret började så jag var lite osäker först vart jag skulle springa in i skogen. När jag väl hittade stigen med de gula markeringarna var det inte något problem att följa.

Stigen var ganska liten men rolig att springa och flera rejäla backar både upp och ner bjöd på fint motstånd. Flera gånger sprang jag in på fel stig i korsningarna så att det blev att vända och springa tillbaka några meter, men det var ju första gången så mer ska man väl inte vänta sig. Det är definitivt en runda i min smak och dessutom så nära stan. Jag kommer att återvända hit mycket snart!

Tillbakavägen är till största del nedförsbacke vilket gör det till bra nedvarvning och att man slutar med mental styrka. Distansen mätte jag med min foot pod S1 tillhörande Polar pulsklocka, jag vet inte riktigt hur korrekt den mäter på så ojämn löpning som detta, men jag får väl göra en ny mätning nästa gång med GPS.

Jag hade enligt pulsklockan en maxpuls på 215 bpm, men jag tror att det beror på dåligt batteri och jag har inte fått för mig att byta ännu.

Transport dit 1.69 km 0:07:25 4:23 min/km
Terrängslingan 4.85 km 0:23:21 4:48 min/km
Transport tillbaka 1.88 km 0:07:47 4:08 min/km
Totalt 8.42 km 0:38:34 4:34 min/km
Puls (snitt/max) 170bpm 215 bpm  
Temperatur 14 °C    

Tags: , , , , ,

Löpning

Försäkring - Startklar Plus

by Joakim Backman 16. september 2013 22:34

Jag skulle köpt denna försäkring tidigare, speciellt eftersom den är så pass billig som den är. Man får inte bara tillbaka eventuella startavgifter vid sjukdom eller skada utan är även försäkrad både under träning och tävling.

I våras missade jag två lopp som jag tänkt att delta i, Göteborgsvarvet och Kullamannen, på grund av att jag var skadad. Hade jag haft försäkringen så hade jag fått tillbaka båda startavgifterna.

Jag har vetat om Folksams försäkring Startklar rätt länge men det har inte blivit av att jag köpt den. Nu tänkte jag att det är dags, speciellt med tanke på att tävlingarna tenderar att bli dyrare och dyrare för varje år.

Här om dagen så fick jag tummen ur och köpte Startklar Plus för 250:- via Folksams webbsida. Förhoppningsvis kommer jag inte att få anledning att behöva kontakta Folksam för att jag behöver använda försäkringen, men så är det väl med alla försäkringar...

Tags: , ,

Allmänt

Trailrunning i Notteryd

by Joakim Backman 16. september 2013 18:43

Jag har sedan ganska länge haft en förkärlek för att springa i det natursköna numera naturreservaret ute i Notteryd. Speciellt under senaste åter har jag börjar dra med mig folk ut för att dela med mig av denna tillgång.

I söndags så var det första gången som jag organiserade en planerad runda för diverse folk. Uppslutningen blev god och vi blev 8 personer som sprang.

Det var en grupp med ganska stor blandning och jag fick träffa några nya ansikten vilket är grymt kul. Det var även ganska stor spridning konditionsmässigt också vilket kan vara lite svårt när man vill springa i grupp första gången så att folk inte springer vilse.

Vi startade tillsammans och ganska snabbt så delades fältet upp i mer eller mindre tre grupper. Täten blev ett gäng med bra löparvana och som ville hålla lite högre tempo, sista gruppen tog det lite lugnare. Det var någon person i varje grupp som åtminstone hade lite koll på rundan, men jag ville inte lämna alla bakom mig så jag höll mig i mitten.

Första varvet blev ganska lugnt och det tog 0:51:52. När vi kom fram till parkeringen och starten stod några från första gruppen och väntade in oss samt någon kom in strax efter oss. Sista gruppen verkade vara en bit efter. De flesta var nöjda med ett varv men jag och Kimmen tyckte inte att ett varv var nog så vi gav oss iväg på en runda till.

Jag sprang i min Spyridon, korta tights och kortärmat men trots att det var 15°C och regnigt så var det helt perfekt klädsel. Fivefingers är helt grymma att springa med i denna terrängen, man får riktigt bra markkontakt och blir lättfotad vilket behövs. 

Detta varvet var riktigt gott att springa, Kimmen har grym kondition så jag fick bestämma tempo och åtminstone första halvan av runda höll vi tempo så att vi kunde prata lite också. Andra varvet sprang vi på precis 43:00. Men det var på hugget att det gick att springa så snabbt som vi ville då det mörknade snabbt och bitvis inne under större träd var rejält mörkt. 

Nästa gemensamma runda ute i Notteryd är redan inplanerade till nästa Söndag och då startar vi några timmar tidigare, kl 16, för att hinna innan skymningen. Man vill ju inte börja med pannlampan tidigare än man måste.

Varv 1 7.4 km 0:51:52 7:00 min/km
Varv 2 7.4 km 0:43:00 5:48 min/km
Totalt 14.80 km 1:34:53 6:24 min/km
Temperatur 15 °C    

Tags: , , , ,

Löpning

Träning v37

by Joakim Backman 15. september 2013 22:43

En träningsvecka med två efterlängtade nystarter, crawlkursen drog i gång på onsdagen och den lite mer organiserade trailrunningen ute i Notteryd har också kommit igång.

        Cykelpendling
Måndag Styrka SL5x5: Pass B Hälsostudion 10.94 km
Tisdag Löpning 10.01 km på 0:41:20 (4:07 min/km) @ 160 bpm Bokhultet 10.95 km
Onsdag Simning
Styrka
Motionscrawl steg 2, 750 m
SL5x5: Pass A
Medley
Hälsostudion 
10.67 km
Torsdag Simning ca 1100 m  Medley 11.03 km
Fredag Löpning
Styrka
4.45 km på 0:18:46 (4:13 min/km) @ 170 bpm
SL5x5: Pass B 
Hem -> jobbet
Hälsostudion 
 
Lördag        
Söndag Löpning 14.8 km trail på 1:34:53 (6:24 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 29.26 km
Simning: 1.85 km
Cykel: 43.58 km

Tags:

Träningsvecka

Fredagspasset

by Joakim Backman 13. september 2013 19:15

Casall PilatesbollDet var nästan ett perfekt pass på gymmet idag, så när på att jag var lite trött i muskulaturen nere i svanken.

Jag har införskaffat en pilatesboll som jag använder istället för kontorsstol på jobbet. Detta för att jag ska få en bättre hållning. Jag har använt denna i kombination med att så med upphöjt skrivbord i några dagar. Nu i efterhand skulle jag nog introducerat bollen lite mer successivt. Jag har helt enkelt suttit på bollen tills jag blivit trött, främst i svanken och då växlat över till stående en stund innan jag satt mig ner igen på bollen.

Idag kände jag att jag var rätt trött i svanken garanterat på grund av bollen. Både i knäböj och marklyft kände jag att jag inte hade samma stöd nere i svanken som jag brukar. Rent instinktivt så fegar jag lite och vågar inte använda musklerna på samma sätt. Det blir lite mer instabilt då jag använder andra muskler mer istället.

Det gick i alla fall bra ändå och jag klarade ökningen för alla dagens övningar.

Squats 5x5x137.5 kg + 2.5 kg OK
Shoulder Press 5x5x67.5 kg + 2.5 kg OK 
Dead Lift 1x5x147,5 kg + 2.5 kg OK

Tags: , , , ,

Styrketräning

Kort morgonrunda

by Joakim Backman 13. september 2013 18:41

Det har varit ganska mycket fokusering på träning som involverat benen på sista tiden. Igår kände jag att benen började påvisa viss trötthet, jag hoppade över lunchlöpningen som jag hade planerat för att ge benen lite längre återhämtning. 

Idag på morgonen fick jag däremot för mig att jag skulle springa till jobbet, ingen extra runda utan bara hemifrån till jobbet kortaste vägen.

Det var en skön morgon, jag kände mig lagom taggad och benen pigga. Här om dagen sprang jag 10 km på 0:41:20 med ett snittempo på 4:07 min/km så 5 km borde ju gå som en dans kan man tycka. För mig är det dock en väsentlig skillnad - tiden på dygnet. Jag har sprungit en del på morgonen och det går bättre för varje gång, men det är jobbigt.

Sträckan gick på 19 minuter med ett snittempo på 4:13 min/km, dock var ändå snittpulsen 10 slag högre per minut mot när jag sprang milen i 4:07 tempo. Det är ju lite omotiverande att se, men jag vet ju att det beror på att jag sprang på morgonen.

Distans 4.45 km  
Tid 0:18:46  
Tempo 4:13 min/km  
Puls (snitt/max) 170 bpm 180 bpm
Temperatur 12 °C  

Tags:

Löpning

Nya ovänner

by Joakim Backman 12. september 2013 22:43

Det är inte riktigt lika illa som det kanske låter.

Jag tänkte att jag skulle simma några längder medans stora grabben hade sin simskola på Medley. Det gjorde jag även förra gången och det blev en lagom motionsrunda. 

Denna gången var det betydligt fler folk i bassängen, jag stod faktiskt vid sida om bassängen några minuter och funderade om det var möjligt att hoppa i och börja crawla i någon av banorna.

Tillslut tänkte jag att jag har faktiskt också betalt för att simma här så vi får väl samsas och hoppade i.

Det gick rätt bra efter omständigheterna, man får inte något direkt flyt i simningen utan är ju tvungen att anpassa hastighet och svänga hit och dit hela tiden.

Det största problemet var faktiskt två unga tjejer som envisades med att simma långsamt (i förhållande till övriga) och dessutom sida vid sida för att de skulle kunna prata. Även de andra i banan var ju tvungna att simma förbi dem och då blir det mycket trångt när dessa dessutom mötte andra.

Jag ska väl säga att jag inte tog så stor hänsyn till dem utan simmade om dem mycket nära för att inte ta upp så mycket plats och då skvätter det ju en del på dem. Efter ett tag märkte jag att de blängde illa mot mig och troligen kommenterade något för att sedan vända bort huvudet när jag kom närmare för att slippa få vatten i ansiktet, det är ju klart livsfarligt speciellt i en simbassäng.

De övriga i bassängen tycker jag anpassade sig bra och höll sig till ytterkanterna så att jag kunde simma fram och tillbaka i mitten utan att störa dem mer än nödvändigt. Det kom en till crawlare och sällskapade mig efter ett tag, men det blev för mycket för tjejerna som bytte bana.

Mot slutet hade de flesta motionssimmare gått upp och det blev gott om plats i banorna, då blev det riktigt behagligt och jag kunde lägga mig på en behaglig konstant rytm. Det blev nog ungefär 1100 meter, svårt att räkna längderna när det var så mycket annat att hålla koll på.

Tags: , , , ,

Simning

Crawlkurs igen

by Joakim Backman 11. september 2013 07:50

MedleyJag har gått ett par kurser tidigare och jag har simmat rätt många kilometrar under de två åren som jag har kunnat simma crawl. Men man blir aldrig fullärd heter det ju så för ett tag sedan anmälde jag och Johannes oss till Motionscrawl steg 2Medley en gång till.

Jag har redan gått denna kurs för lite mer än ett år sedan men tror att den kommer ge mig mer nu när jag har fått en hel del mer erfarenhet och rutin. Jag förväntar mig att jag kommer få bättre teknik, förhoppningsvis bättre flytläge och bättre drag i armtagen. Oj, vilka förväntningar jag har på kursen...

Hur som helst så var jag på första tillfället idag innan jobbet. Vi var bara 6 personer som delade på tre banor så det var gott om plats. Dagen kurstillfälle innehåll en del repetition från tidigare kurser för att ledaren skulle få lite koll på vilken nivå vi ligger på.

Vi avslutade med tidtagning på 25 m för att få något att jämföra med som uppföljning av kursen. Jag simmade min längd på 16.7 sek men kände att jag har helt värdelös teknik på att simma så snabbt, det var mest en massa plaskande. Det ska bli intressant att se vilken tid jag får efter kursen.

Det var riktigt kul att gå kurs igen och jag ser redan fram emot nästa onsdag.

Tags: , , , , , ,

Simning

Ökar tempot

by Joakim Backman 10. september 2013 20:37

Jag har fokuserat på att träna på distanser kring 10 km nu inför kommande Tjurruset och det verkar som att det ger resultat. Jag var lite stel i benen och det var lite halvtaskigt väder i dag på lunchrundan ändå blev det en riktigt bra runda. Tänkte lägga mig på ett tempo runt 4:20 min/km kanske lite snabbare men det gick så pass bra att jag lät den planen vara och sprang på i runt 4:10 min/km.

Visst kändes det bitvis men inte så pass mycket som jag förväntade mig. Jag stannade efter 10 km och fick ett snitt-tempo på 4:07 min/km. Nu helt plötsligt känns inte sub 40 (10 km under 40 min) så lång borta även att varje sekund per kilometer blir tyngre och tyngre att springa in.

Jag tycker dock att min snittpuls under rundan verkar låg, endast 160 bpm med ett så pass högt tempo. Visserligen var jag uppe och vände på 191 bpm som mest men ändå.

Pulsklockan har visat lite annorlunda pulsvärden de sista runorna så det kanske är dags att byta batteriet. I söndags sprang jag 7.4 km terränglöpning i Notteryd vilken är en ganska krävande bana. Jag sprang rundan på 0:40:36 med ett snitt-tempo på 5:29 min/km. Under den rundan har jag enligt pulsklockan en snittpuls på 151 bpm och max på 202 bpm. Jag betvivlar verkligen värdet på snittpulsen, det kan inte stämma. Även att 202 bpm låter högt så är det inte helt otroligt att det kan vara min maxpuls och att jag lyckats nå upp till den under rundan som tidigare sagt är riktigt tuff bitvis.

Distans 10.01 km  
Tid 0:41:20  
Tempo 4:07 min/km  
Puls (snitt/max) 160 bpm 191 bpm
Temperatur 17 °C  

Tags: , , , ,

Löpning

Fortfarande inga problem

by Joakim Backman 9. september 2013 19:39

Gott och inspirerande pass på gymmet idag också. Känner att jag har en bit kvar tills att det börjar dra ihop sig för återkommande misslyckande, men jag borde få problem med axelpressen snart med tanke på att jag inte klarade av 70.0 kg förra perioden och det är ju bara två pass kvar tills den vikten.

Knäböj och marklyft där emot har jag mycket kvar tills den beräknade max-nivån på 152.5 kg respektive 160.0 kg. Dessa var dessutom inte misslyckade utan endast sista övningen på förra perioden. Jag kanske skulle startat med lite tyngre vikter denna gången, men det får jag justera inför starten av nästa period.

Squats 5x5x132.5 kg + 2.5 kg OK
Shoulder Press 5x5x65.0 kg + 2.5 kg OK
Dead Lift 1x5x145.0 kg + 2.5 kg OK

Tags: ,

Styrketräning

Träning v36

by Joakim Backman 8. september 2013 22:30

Inte så mycket simning denna vecka men tre löppass och tre gympass får man definitivt vara nöjd med. Det blev bra spridning på löpningen också, ett vanligt pass, ett intervall och ett terrängpass.

        Cykelpendling
Måndag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion 5.43 km
Tisdag Löpning 9.89 km på 0:42:58 (4:20 min/km) @ 172 bpm Bokhultet 10.90 km
Onsdag Styrka SL5x5: Pass B   10.91 km
Torsdag Löpning
Simning
8.15 km intervall på 0:37:37 (4:36 min/km) @ 169 bpm
1000 m på 0:22:34 (22:34 min/km)
Växjösjön + Trummen
Medley 
10.93 km
Fredag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion 10.90 km
Lördag        
Söndag Löpning 7.4 km terräng på 0:40:36 (5:29 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 25.14 km
Simning: 1.0 km
Cykel: 49.07 km

Tags:

Träningsvecka

När tillfälle ges

by Joakim Backman 5. september 2013 22:37

Var med stora grabben på simskolan idag, första tillfället för denna terminen. Under tiden som simskolan hålls på så väntar föräldrarna men jag tyckte det var slöseri med tid.

Jag passade på att hoppa i bassängen själv, det blir inte så mycket tid men jag hann i alla fall simma 1000 m. Det var bra så fick jag en lite mjukstart inför min egen crawlkurs som börjar nästa vecka. Det är ändå ganska stor skillnad på att simma utomhus i våtdräkt mot att simma inomhus, så en liten övergång skadar inte.

Distans 1000 m
Tid 0:22:34
Tempo 22:34 min/km

Tags: , ,

Simning

Intervall

by Joakim Backman 5. september 2013 22:15

Grymt härligt väder idag igen och jag hade dessutom möjligheten att ta mig ut och springa en runda på lunchen. Det var ett par veckor sedan jag gjorde ett intervallpass sist så idag var det dags igen. Sist körde jag med ett tempo på mellan 3:50 och 4:10 min/km men tyckte att det inte var riktigt tillräckligt för att jag skulle få ut maximalt. Idag höjde jag tempot lite, jag planerade in att ligga mellan 3:45 och 4:05 min/km.

Som vanligt känns det nästan löjligt lätt de första kilometrarna, men jag vet ju att det blir tuffare senare under rundan. Det gick bra och jag fixade även detta tempot även om det blev jobbigare än förra passet. Jag funderar ändå på att höja tempot lite till tills nästa intervallpass, kanske lägga tempot mellan 3:30 och 3:50 så att jag får slita rejält.

Jag vill gärna köra passen korta och intensiva med högt tempo nu innan Tjurruset. Tjurruset är bara 10 km långt men själva idén med att tävlingen körs i oländig och svår terräng gör det är väldigt intensivt.

Återhämtning 01:30 5:00 - 7:00 min/km
Sprint 01:00 3:45 - 4:00 min/km
Distans 8.15 km  
Tid 0:37:37  
Tempo 4:36 min/km  
Puls (snitt/max) 169 bpm 183 bpm
Temperatur 20 °C  

Tags: , , ,

Löpning

Stabil ökning

by Joakim Backman 4. september 2013 19:12

Trots att jag var lite sen till gymmet och aningen stressad gick det riktigt bra. Jag är självsäker och motiverad, redan innan kändes som att jag skulle klara dagens vikter utan problem. Det ska jag ju vara då jag vet ungefär hur mycket jag ska klara av sedan tidigare och för de flesta övningarna är det en bit kvar tills gränsen då jag kommer att börja misslyckas.

Idag flöt allt på utan problem. Första övningen i denna gruppen kommer att bli axelpressen. Där slutade jag på 67.5 kg förra omgången och det är ju bara 5 kg kvar dit. Dock hoppas jag på att jag kommer gå längre denna gången.

Vi kommer att köra StrongLifts5x5 kanske ett par veckor till innan vi byter till en högrepetitionsperiod för variationen skull. Det ska bli intressant och se om jag klarar att ökningen för alla övningarna fram tills dess.

Squats 5x5x127.5 kg + 2.5 kg OK
Shoulder Press 5x5x62.5 kg + 2.5 kg OK
Dead Lift 1x5x142.5 kg + 2.5 kg OK

Tags:

Styrketräning | Styrketräning

Solig sensommarrunda

by Joakim Backman 3. september 2013 18:47

Det märks att det börjar dra ihop sig mot hösten, men idag blev det en riktigt skön sensommarrunda i Bokhultet. Jag var inte fullt taggad då sömnen i natt inte blev som den skulle då minsta grabben sov oroligt. Jag har märkt att min sömnkvalité påverkar träningen, speciellt löpningen och simningen, ganska tydligt.

Så lunchrundan började lite trögt men det släppte efter några kilometer. Det var soligt, varmt och lugnt inne i skogen. Det är en otrolig avslappning för mig att komma ut i skogen nästan ensam och samtidigt få fysisk ansträngning bara efter mina egna behov.

Mot slutet när jag hade kanske 2-3 km kvar kom jag in i mitt snabbare löpsteg och utan att ansträngningen ökade för mycket. Jag vet att jag har det steget men vågar oftast inte dra upp det tempot från början då jag inte tror att jag ska orka. De sista kilometrarna gick på strax över 4:00 min/km.

Distans 9.89 km
Tid 0:42:58
Tempo 4:20 min/km
Snittpuls 172 bpm
Temperatur 22 °C

Tags: , , ,

Löpning

Tough Viking 2013

by Joakim Backman 2. september 2013 23:10

Så var det äntligen dags att ta sig an sin första hinderbana. Vi hade sett fram mycket mot  detta och var grymt laddade under hela resan upp till Stockholm. Det visade sig vara perfekt väder med mestadels sol och 15-17°C.

Olaf, Cristian, Martin och jag

Det blev inte sämre när vi kom fram till Gärdet och fick ta del av stämningen. Vi klädde om och gjorde oss redo, vi hade passat in tiden ganska bra så det blev inte så mycket väntan innan det blev vår tur att ge oss iväg. 

Första hindret kom direkt, eld. Tja, generellt så var det väl inget hinder som var speciellt svårt men det är ju själva grejen med hinder i sig som är roligt. Elden bestod av några längor med brinnande virke som man fick hoppa över samt någon typ av eldkastare som blåste upp gigantiska lågor vid sidan om banan.

Vi tog det försiktigt med själva löpningen för att alla deltagare skulle hänga ihop i en grupp och alla skulle lyckas ta sig runt banan tillsammans. Underlaget på Gärdet var inte helt lätt-sprunget. Det så rätt jämnt ut men det var fullt med gropar och ojämnheter. Jag tror alla stampade snett ett antal gången under loppet.

Andra hindret var ett gäng iklädd skyddsutrustning och stora dynor. De pucklade på alla som kom springande, man fick sig en omgång men mycket mer var det inte.

Efter det var den ett par kilometer löpning runt Kaknästornet innan vi kom fram till ett gäng containrar uppställda efter varandra. Tror att det var fyra eller fem stycken. Man fick klättra över sidan och ner i containen för att sedan klättra ut ur den igen, för att sedan ge sig på nästa. De hade ställt större säckar framför vilket inte gjorde det så tufft.

Lagom uppvärmda var det sedan nerkylning i form av isbad. Klättra upp på kanten till en container fylld med is och vatten, hoppa i, ta sig under ett hinder som tvingar en att dyka ner helt under vattenytan. Det gick mycket fort att komma upp i all fall...

Lite halvstela joggade vi vidare till taggtråden, ner på mage och åla sig under ett taggtrådstak. Denna övningen var väl den som tog mest på knäna då det inte var mjuk och jämnt underlag.

Ett lite tuffare hinder kom därefter, armgång eller Monkey bars. Övningen var faktiskt rätt svår, mestadels för att man inte hade någon som helst vettig teknik. Rören var ganska grova och dessutom var man fortfarande blöt efter isbadet vilket gjorde att man fick dåligt grepp. Det var många som inte klarade av detta hinder utan ramlade ner. 

Kommande hindren, stegen på 5 meter upp och ner samt krypa genom tunnlarna var inte mycket till utmaning, men där emot hindret med växelvis låg ribba man skulle under och växelvis hög man skulle ta sig över kändes efter ett tag.

Sen skulle man springa över de klassiska däcken och sedan krypa under ett stort nät. Igen av dem var något tufft,

Några kilometer löpning innan vi kom fram till överraskningshindret som inte var känt innan loppet. Det kallades kustjägaren och lät värre än det var. Vi fick krypa nerför en backe under ett camoflage-nät ner till vattnet för att sedan i en blandning av gå/jogga/simma/kräla tas oss en sträcka igenom vassen. De hade grävt ur botten på vissa ställen så att man inte bottnade men lämnat det grunt på andra ställen så att man bara hade vatten till knäna. Problemet var att vattnet var så lerigt att man inte såg detta, det blev många härliga skratt när personen jämte eller framför dig bara försvann ner i vattnet för att några sekunder senare kravla sig upp på knä igen.

På vägen tillbara mot start/målområdet fick vi simma över ett lite bredare vattendrag, hoppa i en container med lerigt/geggigt vatten, springa ca en kilometer innan vi kom fram till sista hindret innan målgången.

Det var det fruktade elhindret som stod mellan oss och målet. Som om vi inte var blöta nog såg man till att spruta vatten på oss för att förbättra ledningsförmågan. Det var ju inte mycket att tveka om, bara att ge sig in bland hundratals trådar som pulserade ut 10 000 V. Jag fick tre stötar innan jag hann igenom, för varje stöt stelnade halv kroppen till och det var flera som tappade balansen och föll.

Hinderbanan var en kul grej att testa även om det inte var så tufft som jag förväntade mig. Dock spelar det givetvis in mycket att vi tog det förhållandevis lugnt runt. Skulle man dra på i 5 min/km eller 4:35 min/km som vinnande laget, skulle det givetvis blivit en helt annan utmaning. Det var ändå en mycket kul grej att göra, speciellt som ett lag.

Tags: , , , , , , , ,

Löpning | Tävling

Cancerfonden Juli-Augusti

by Joakim Backman 2. september 2013 22:06

Nu var det ett par månader sedan jag summerade antalet sprungna kilometrar och skänkte 1kr/km till Cancerfonden. Denna gången blir det lite mer löpning än tidigare då jag äntligen har kommit igång fullt ut och varit helt skadefri. Dock har det ju varit semester så det blev ändå inte så många kilometrar. 140.74 km blir en gåva på 141 kr.

Tidigare gåvor

Tags: ,

Löpning

Mer kraft idag

by Joakim Backman 2. september 2013 18:29

Förra gången jag körde detta passet gick det inte så bra, jag kände mig inte fullt på hugget och klarade inte av bänkpressen. Idag var det således samma vikt för bänkpressen men denna gången gick det utan problem. Det var faktiskt så att det kändes nästa lätt att köra samma vikter som jag misslyckades med förra gången och det är ju inspirerande.

Även de andra två övningarna gick bra idag, så nästa gång blir det ökning rakt över.

Bench Press 5x5x100.0 kg +/- 0.0 kg OK 
Squats 5x5x125.0 kg + 2.5 kg OK 
Pendlay Row 5x5x85.0 kg + 2.5 kg OK

Tags: ,

Styrketräning

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman