Anmälan Tough Mudder 2014

by Joakim Backman 28. november 2013 18:44

Redan förra året förhandsanmälde jag mig för ett eventuellt evenemang av Tough Mudder i Sverige, men det blev aldrig något av det. 

Det blev istället den svenska "light"-versionen Tough Viking som jag sprang med några kompisar. Det var en kul bana men inte så tuff som jag förväntat mig, önskan kvarstod fortfarande att springa Tough Mudder.

Det verkar fortfarande som att det inte finns underlag tillräckligt Tough Mudder i Sverige så det får bli en liten utlandstripp till England nästa sommar istället. Hittills har jag och Cristian anmält oss till Tough Mudder Midlands den 13 Juli. Det blir ju en liten resa för denna saks skull, så vi tar med våra fruar och passar på att semestra lite i England när vi ändå är där.

Förutom att banan är 10-12 miles (ca 16-19 km) lång så är det många hinder att ta sig förbi. Det är dessutom inte bara lätta hinder som man passerar utan vidare utan rätt tuffa och utmanade (Tough Mudder Obsticles).

Enligt Tough Mudder själva är det 78 % som fullföljer hela banan. Det kommer givetvis bli en "härlig" utmaning men även ett grymt bra mål för träningen!

Tags: , , ,

Tävling

Första misslyckandes för perioden

by Joakim Backman 27. november 2013 19:58

Idag gick jag upp i vikt för StrongLifts Pass A motsvarande den nivå som jag avslutade förra perioden på.

Tyvärr gick det inte hela vägen, inte för bänkpressen i sista setet. Det ser jag som en utmaning så nästa gång jag kör pass A igen ska det minsann gå, det har det ju gjort innan!

Squats 5x5x155.0 kg + 2.5 kg OK
Bench Press 5x5x107.5 kg + 2.5 kg Failed
Pendlay Row 5x5x100.0 kg + 2.5 kg OK

Tags:

Styrketräning

Envishet lönar sig

by Joakim Backman 26. november 2013 20:58

Jag var inte alls på humör för att ge mig ut och springa idag på lunchen, men jag hade ju släpat med mig alla löparkläder och det var dessutom fint väder. Jag tog mig i kragen och gav mig motvilligt iväg.

Härligt solsken från klarblå himmel, nästan vindstilla och 0°C piggade upp mig. När jag väl kommit iväg några kilometer, blivit varm och hittat ett skönt löpsteg så kändes det plötsligt riktigt bra. När jag sedan kom ut och blev ensam ute i Bokhultets bokskog blev det ännu bättre.

Jag mötte några hundägare men annars fick jag ha skogen för mig själv. Det blev en mycket bra mental avkoppling och jag kände hur kroppen laddade upp igen. När jag kom in till stan igen efter att ha avverkat ca 10 km så kände jag mig på topp.

Visst är det tufft att komma ut ibland, men nästan alltid får man god lön för att vara lite envis och tvinga sig ut ändå!

Distans 10.15 km  
Tid 0:44:22  
Tempo (snitt/max) 4:22 min/km 3:56 min/km
Temperatur 0 °C  

Tags: , ,

Löpning

Träning v47

by Joakim Backman 24. november 2013 08:47

Veckans träning blev mycket försiktig på grund av att min förkylning inte hade släppt. Jag tillät mig att köra några gympass och även ett simpass på då det började kännas bättre. Mot slutet av veckan kände jag mig så pass bra att det äntligen fick bli ett löppass.

        Cykelpendling
Måndag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion  
Tisdag        
Onsdag Styrka SL5x5: Pass B Hälsostudion  
Torsdag Simning 3 km på 1:07:51 (22:37 min/km) Medley 10.72 km
Fredag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion 10.53 km
Lördag        
Söndag Löpning 9.2 km trail på 0:58:00 (6:18 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 9.2 km
Simning: 3.0 km
Cykel: 21.25 km

Tags:

Träningsvecka

Stark idag

by Joakim Backman 22. november 2013 19:09

Jag har varit förkyld nu i snart en och en halv vecka, under denna tiden har jag kört styrketräning som vanligt men ingen löpning och bara ett simpass. Detta tror jag har gett mig lite extra vila, inte bara så att förkylningen nästan har försvunnit utan även för träningen.

Idag körde jag och Johannes StrongLifts på gymmet och alla övningarna gick mycket lätt, jag kände mig stark och i bra form.

Squats 5x5x150.0 kg + 2.5 kg OK 
Bench Press 5x5x105.0 kg + 2.5 kg OK 
Pendlay Row 5x5x97.5 kg + 2.5 kg OK

Jag är fortfarande inte ikapp förra periodens maxvikter, men just nu känns det som jag kommer höja alla vikter mer denna perioden.

Tags: , , , ,

Styrketräning

Distanspass simning

by Joakim Backman 21. november 2013 18:18

Det var ett tag sedan jag simmade någon lite längre sträcka. Detta har främst berott på att jag har gått kursen Motionscrawl steg 2 och har inte haft tid med mer en ett morgonpass i veckan.

Jag är fortfarande lite förkyld och vill inte belasta kroppen med löpning, ett simpass däremot tänkte jag skulle vara lagom.

Jag bestämde mig för att köra ett pass med femhundringar med 1 minuts vila mellan. Jag tycker för min del att det är viktigt med pass med lägre tempo men med längre distanser för att få in den där känslan av ihållande och kontinuerliga simningen som blir naturligt sedan när man kommer ut i sjön igen. Det är betydligt lättare att hålla ett högre tempo om man kan vila var och varannan 100-meterssträcka, det är en helt annan sak att öka distansen till 500, 1000 m eller ännu mer utan paus eller vila.

Distans 1 500 m 0:10:53 21:46 min/km
Distans 2 500 m 0:10:45 21:30 min/km
Distans 3 500 m 0:09:46 19:32 min/km
Distans 4 500 m 0:09:30 19:00 min/km
Distans 5 500 m 0:10:52 21:44 min/km
Distans 6 500 m 0:11:03 22:06 min/km
Totalt 3000 m 1:02:51 20:57 min/km
Totalt (inkl vila) 3000 m 1:07:51 22:37 min/km

På tiderna ovan kan man lätt se att jag har betydligt bättre tider mellan 1000 och 2000 m, det är då som jag är riktigt uppvärmd, kommit fint in i tekniken och utan att tröttheten börjat påverka mig. 

Nu är det svårt att jämföra olika pass, speciellt när sträckan skiljer. Sist som jag simmade just sträckan 3000 m inomhus var i våras, det tog 1:15:00 (25:00 min/km). Det är väl det senaste mest rättvisa jämförelsen som jag kan göra och då tycker jag allt att det är en klar förbättring.

Tags: ,

Simning

Träning v46

by Joakim Backman 17. november 2013 23:21

Det känns grymt bra att jag har kommit igång med StrongLifts igen och det blev rejält med träningsvärk. Tyvärr vände veckan mot VAB och förkylningar, så slutet blev ett antiklimax.

        Cykelpendling
Måndag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion 5.56 km
Tisdag       11.10 km
Onsdag Simning
Styrka
Motionscrawl steg 2, 1700 m
SL5x5: Pass B
Medley
Hälsostudion
10.73 km
Torsdag       11.11 km
Fredag        
Lördag        
Söndag        

 

Löpning: 0.0 km
Simning: 1.7 km
Cykel: 38.5 km

 

Tags:

Träningsvecka

Sista kurstillfället

by Joakim Backman 13. november 2013 18:23
Medley

Idag var jag på sista tillfället för kursen Motionscrawl steg 2 på Medley.

De tio tillfällena har gått fort men jag har lärt mig mycket. Det känns som att jag har utvecklats en hel det teknisk under denna kursen, mer än under tidigare kurser. Klart är ju att första kursen som jag gick för två år sedan var den som jag lärde mig mest då jag inte kunde simma frisim alls innan.

Jag tror att det beror på att jag har hunnit att få lite erfarenhet innan denna kursen, jag kunde simma hyfsat bra utan att behöva tänka på varje rörelse.

Detta gjorde att jag hade möjligheten att koncentrera mig på de saker som instruktören Emma påpekade under kursen och att jag faktiskt kunde försöka förändra dessa delar utan att det påverkade allt som jag gjorde.

Att simma frisim är mycket teknisk, det är många rörelser som ska fungera tillsammans, ändrar man något är det lätt att något annat också ändras som kanske inte skulle ändras.

Det som jag har förändrat mest i min teknik är framförallt draget och längden på armtagen samt rotationen. Det var dessutom något som jag verkligen behövde förbättra. Nu gäller det bara att försöka tjata in detta så att det sitter i ryggraden så att jag inte ska behöva tänkta på det och så att det fortfarande fungerar när jag blir trött.

Vi körde tidtagning idag igen, sista tidtagningen simmade jag 25 m på 16.7 sek. Då var det mest frenetiskt plaskande under maximal ansträngning. Idag simmade jag 25 m igen, denna gången på 16.2 sek, vilket inte kan tyckas vara någon speciellt stor förbättring. Rent tidsmässigt är det inte det heller, men tekniskt sätt var det stor skillnad, jag hade riktiga simtag med bra drag under hela sträckan. Det är en förutsättning om man ska kunna sänka tiden mer.

Vi har även kört tidtagning på 50 m, men där blir det svåra att veta vilket tempo man ska hålla för orka sträckan men ändå prestera max. Det är lätt att gå ut för hårt och inte orka eller att inte ge max och få en dålig tid.

Jag ska försöka ta mig till simhallen en gång i veckan under vintern för att hålla igång simningen och för att öva teknik inför nästa utesäsong (som ligger alldeles för långt borta än så länge).

Tags: , , , , ,

Simning

Ny omgång StrongLifts

by Joakim Backman 11. november 2013 19:22

Det var ca 4 veckor sedan förra perioden då jag körde StrongLifts. Jag bestämde mig redan då för vilka startvikter jag skulle gå in på inför denna perioden.

En minskning med 7.5 (15 för knäböj) kg innebär att jag kommer att köra 4 pass innan jag är ikapp förra periodens maxvikter. Det blir bra för att komma igång med teknik och få känn på typen av upplägg igen.

Idag när jag och Johannes körde gick det som väntat utan några som helst problem och det ska det ju inte vara heller. Jag är på hugget nu och vill ju gärna toppa förra periodens maxvikter med ett eller helst fler steg.

Squats 5x5x140 kg +/- 15.0 kg OK 
Bench Press 5x5x100 kg +/- 7.5 kg OK
Pendlay Row 5x5x92.5 kg +/- 7.5 kg OK

Tags: , ,

Styrketräning

Träning v45

by Joakim Backman 10. november 2013 23:41

Förutom en ledig måndag så var veckan en riktigt bra träningsvecka. Fick in tre fina löppass men skulle vilja haft med ett simpass till.

        Cykelpendling
Måndag        
Tisdag Styrka Helkropp Hälsostudion 11.11 km
Onsdag Simning
Löpning
Motionscrawl steg 2, 1450 m
8.53 km intervall på 0:39:01 (4:34 min/km)
Medley
Växjösjön + Trummen
10.72 km
Torsdag Styrka Bröst, axlar och underarmar Hälsostudion  11.10 km
Fredag Löpning 10.13 km på 0:43:45 (4:19 min/km) @ 166 bpm Bokhultet 5.56 km
Lördag        
Söndag Löpning 18.4 km trail på 1:51:56 ( 6.05 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 37.06 km
Simning: 1.45 km
Cykel: 38.49 km

Tags:

Träningsvecka

Långpass i Notteryd

by Joakim Backman 10. november 2013 23:12

Jag körde ett långpass ute i Notteryd redan förra helgen, den gången var jag ensam och det var mörkt. Idag körde jag samma upplägg men jag fick sällskap och sprang i dagsljus även om det började skymma mot slutet av rundan.

Vi träffades som vanligt ett gäng stiglöpare ute i Notteryd på eftermiddagen. Det var många som kom idag och flera körde mer än ett varv. Det var dock bara jag och Martin som gav oss på att springa långa rundan på 9.2 km två gånger.

Att ha något att springa med gör mycket på tempot, det blir nästan alltid lite bättre tempo generellt när man är fler. För mig är det grymt bra, jag pressar mig lite mer och får då mer ut av träningspasset.

Tanken var att vi skulle ta det lite lugnare första varvet för att kunna hålla ett hyfsat bra tempo även på andra varvet. Första varvet gick dock på rekordtid och det var ju inte lovande inför andra varvet men vi höll ett bra tempo även på andra varvet. Vi putsade till min tid från förra helgen med ca 10 minuter! Inte alls illa.

Jag testade att dra i några dubb från BestGrip i mina La Sportiva XCountry för att testa hur det skulle kännas med dessa skorna. För mig är det främst viktigast att få ett bra grepp med framfoten så jag använde 4 stycken ganska långt fram på sulan.

När jag fick på mig skorna och gav mig iväg mot Notteryd så kände jag dubben ganska tydligt under skon och blev lite skeptisk till hur detta skulle gå. Jag kände även dubben till viss del ute i spåret också.

Kanske var det för tunn sula på dessa skorna, kanske skulle jag testa att sätta dubben utmed kanten på sulan istället?

När jag kom hem efter passet och sköljde av skorna såg jag till min förvåning att jag glömt att stoppa i innersulan efter förra rengöringen. Det kan kanske spela in ganska mycket att jag sprang utan innersula i skorna. Klant.

Nu låter jag dubben sitta som de gör tills jag har testat riktigt, med innersulan.

Sträcka 1 9.2 km 0:53:46 5:50 min/km
Sträcka 2 9.2 km 0:58:10 6:19 min/km
Totalt 18.4 km 1:51:56 6:05 min/km
Temperatur 6 °C    

Tags: , , , ,

Löpning

Skönt intervallpass

by Joakim Backman 6. november 2013 22:03

Lunchrundan idag ägnade jag åt ett intervallpass. Det var ett tag sedan och jag hade faktiskt tänkt att köra ett intervallpass i veckan i alla fall minst ett varannan vecka. Så har det inte blivit men idag blev det av.

Förra intervallpasset för 6 veckor sedan höjde jag tempot under sprint-delen för att jag tyckte att jag inte fick ta ut mig riktigt. Idag körde jag samma pass igen och visst är det jobbigt men inte tillräckligt.

Jag funderar på att testa att köra 50/50-intervaller, d v s att sprint och återhämtning är lika långa. Då får jag inte lika lång tid på mig att få ner pulsen vilket borde bli betydligt jobbigare.

Sprint 01:00 3:30 - 3:50 min/km
Återhämtning 01:30 5:00 - 6:00 min/km
Distans 8.53 km  
Tid 0:39:01  
Tempo (snitt/max) 4:34 min/km 3:17 min/km
Puls (snitt/max) 167 bpm 182 bpm
Temperatur 7 °C  

 

Tags:

Löpning

Cancerfonden September-Oktober

by Joakim Backman 5. november 2013 22:26

De senaste månaderna har det rullat på rätt hyfsat med löpningen. Jag har under September och Oktober månad sprungit totalt 209.68 km. Det blev en gåva på 210 kr till 1 kr/km och Cancerfonden.

Tidigare gåvor

Tags: ,

Löpning

Träning v44

by Joakim Backman 3. november 2013 23:25

Jag var ledig torsdag och fredag och hade tänkt att lägga in ett distanspass under någon av dessa dagar, men det kom lite annat i vägen så det blev inte av. Jag fick in ett schysst distanspass ute i Notteryd på söndagen istället.

Annars var det en helt OK träningsvecka.

        Cykelpendling
Måndag Styrka Bröst & rygg Hälsostudion  
Tisdag Löpning 10.17 km på 0:46:15 (4:32 min/km) @ 169 bpm Bokhultet  
Onsdag Simning
Styrka 
Motionscrawl steg 2, 1700 m
Rygg, armar & mage
Medley
Hälsostudion
10.55 km
Torsdag        
Fredag        
Lördag        
Söndag Löpning 18.4 km på 2:01:02 (6:34 min/km)  Notteryd   

 

Löpning: 28.57 km
Simning: 1.7 km
Cykel: 10.55 km

Tags:

Träningsvecka

Säsongens första mörkerlöpning

by Joakim Backman 3. november 2013 22:49

Det var dags för söndagsturen ute i Notteryd som vanligt. Bra uppslutning idag igen med hälften nya och hälften bekanta ansikten.

Regnet hade precis slutat och temperaturen låg runt 9°. Luftfuktigheten perfekt och var garanterat maximal, man blev fuktig på huden bara av att stå still det positiva med det är att syrehalten kändes mycket hög.

Jag planerade att springa två långa varv idag så jag försökte att hålla ner tempot lite så att jag skulle orka bägge varven. Örjan hängde på så vi sprang tillsammans. Han hade tänkt att springa blåa leden på 7.4 km men ångrade sig och hängde på den utökade rundan på 9.2 km.

Vi var de enda som sprang den längre rundan så vi kom tillbaka sist till parkeringen. Det blev lite snack i några minuter om dagen runda innan folk drog sig hemåt. Då stack jag iväg på egen hand på den andra rundan.

Jag visste att jag inte skulle hinna bägge varven innan det blev mörkt så jag hade med mig min pannlampa Silva Trailrunner i löparryggsäcken. Jag hann knappt mer än ett par kilometer innan det började mörkna och efter ca 4 kilometer var det så pass mörkt att jag var tvungen att plocka fram lampan.

Det var ett tag sedan jag sprang med lampa sist så det är lite ovant i början. Dessutom hade jag inte någon som pushade på och var jag ganska trött efter första varvet så det gick betydligt långsammare än första varvet. 

Jag hade nästan glömt hur jag verkligen uppskattar att springa själv i en mörk skog helt ensam, jag blir nästan lite surrealistiskt inkapslad i en liten ljusbubbla där bara jag finns. Det är en behaglig känsla och jag blir mentalt avslappnad av den.

Sträcka 1 9.2 km 0:55:38 6.02 min/km 167 bpm
Sträcka 2 9.2 km 1:05:24 7:04 min/km 160 bpm
Totalt 18.4 km 2:01:02 6.34 min/km  
Temperatur 9 °C      

 

Tags: , , ,

Löpning

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman