Cancerfonden December

by Joakim Backman 31. december 2013 11:04
1kr/km

Det blev kanske inte så många pass som jag hade hoppats på under December månad men jag sprang totalt 99.23 km, vilket blev en gåva på 100 kr till 1 kr/km och Cancerfonden.

Tidigare gåvor

Tags: ,

Löpning

Ny pannlampa

by Joakim Backman 31. december 2013 09:33

Min nuvarande pannlampa Trailrunner från Silva fungerar som den men när jag springer på de mycket ojämna och små stigarna ute i Notteryd så räcker inte styrkan till riktigt. Jag kan inte springa så fort som jag skulle vilja utan blir tvungen att sänka tempot lite för att inte trampa snett och skada mig.

Det finns  flertalet lampor för t ex orienterare som säljs här i Sverige och som verkar vara mycket bra, dock är priset på dessa flera tusen vilket jag inte är beredd att betala.

Jag bestämde mig för att testa att köpa en billigare lampa via direktimport från Asien. Det finns ganska stort utbud av olika lampor på bland annat dx.com, jag fastnade för Rustu D66.

Rustu D66 - lampa och huvudband Rustu D66 - batteripack Rustu D66 - komplett uppsättning

Lampan består av fyra lysdioder och har ett fristående batteri. De fyra lysdioderna sitter inte i en så djup reflektor vilket jag hoppas att ska innebära att det blir en ganska bred ljusbild.

Det externa batteri-packet vill jag ha för att slippa bära det bak på huvudet. Med de långa medföljande anslutningskablarna (60 + 60 cm) ska det inte vara något problem att bära batteri-packet i t ex löparryggsäcken som jag ändå alltid har på mig. Det är ett rätt stort batteri-pack som ska ge en lystid på 4 h med starkaste läget. Det är troligen glädjesiffror men om den klara 2.5-3 h kommer jag bli grymt nöjd.

De fyra dioderna ska enligt specifikationen ge upp till 3000 lumen vilket är riktigt starkt ljus, det är mer troligt att den kanske ger hälften i verkligheten. Detta är ändå mer än tillräckligt så det är inte något problem.

Lampan ska dessutom vara helt vattentät (IPX7) även om jag inte har tänkt att testa detta så är det bra att veta att den ska klara av ett störtregn.

Jag gillade även att knappen för av/på sitter uppe på lampan och inte bakom som den gör på många modeller.

Jag är fullt medveten om att kvalitén kanske inte är den bästa så jag köpte helt enkelt två stycken, priset är så pass lågt att det inte spelar så stor roll. Då får jag inte bara dubbla batterier utan också en reservlampa.

2x Rustu D66
2x Kontaktadapter
1x 2-pack extra gummi-ringar 

Totalt $113 (808 SEK)

Tags: , , , , , , , , , , ,

Löpning | Utrustning

Träning v52

by Joakim Backman 29. december 2013 20:53

Jul och tid för umgänge med familj och vänner, då passar det bra med en viloperiod, Lyckades dock inte hålla mig helt ifrån att träna då det blev en liten försiktig terrängrunda med några kompisar.

        Cykelpendling
Måndag        
Tisdag        
Onsdag        
Torsdag        
Fredag        
Lördag        
Söndag Löpning 7.6 km trail på 0:53:39 (7:03 min/km) Högstorp  

 

Löpning: 7.6 km
Simning: 0.0 km
Cykel: 0.0 km

Tags:

Träningsvecka

Träning v51

by Joakim Backman 22. december 2013 22:14

Det blev en ganska försiktig träningveckan innan juluppehållet. Avslutade med en rejäl terrängrunda i alla fall.

        Cykelpendling
Måndag       10.93 km
Tisdag       10.85 km
Onsdag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion 5.48 km
Torsdag Simning Teknikträning, 1900 m Medley   
Fredag        
Lördag        
Söndag Löpning 18.4 km trail på 1:51:25 (6:03 min/km) Notteryd  

 

Löpning: 18.4 km
Simning: 1.9 km
Cykel: 27.26 km

Tags:

Träningsvecka

Simning

by Joakim Backman 19. december 2013 18:59

Idag var jag på simhallen innan jobbet och körde ett pass efter träningsschema. Det är inte mycket folk i hallen så här års vilket är skönt då man slipper trängas.

Jag håller på att samla ihop några olika pass som jag tänkt köra framöver, idag testade jag det första.

200 vf insim
3x (50 ben + 50 arm + 50 teknik)
3x (200 fr + 4x25 min. armtag + 50 knytnäve)
200 vf avsim
Totalt 1900 m

Jag tycker att det var lite kort och lägger nog till något mer till nästa gång.

Tags:

Simning

Träning v50

by Joakim Backman 15. december 2013 23:35

En vecka med ganska bra blandning på träningspassen, fin avslutning med ett rejält terrängpass ute i Notteryd med vänner.

        Cykelpendling
Måndag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion  
Tisdag Simning 40 min teknikpass (ca 800 m) Medley  
Onsdag        
Torsdag Löpning 8.53 km intervall på 0:36:44 (4:18 min/km) Växjösjön+Trummen  10.92 km
Fredag Styrka SL5x5: Pass B Hälsostudion  10.83 km
Lördag        
Söndag Löpning 18.4 km trail på 1:52:32 (6:06 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 26.93 km
Simning: 0.8 km
Cykel: 21.75 km

Tags:

Träningsvecka

50/50-intervaller

by Joakim Backman 12. december 2013 22:55

Jag kör fortfarande för sällan intervall-pass, det var mer än fyra veckor sedan sist. Då hade jag funderingar på att sänka återhämtningsperioden till lika lång tid som sprinter delen, d v s att köra 50/50-intervaller. Idag provade jag att köra detta.

Självklart visste jag att det skulle bli jobbigare och det blev det också, det märks tydligt på att jag höjde snitt-tempot från tidigare ca 4:30 min/km till 4:18 min/km. Det var tufft att orka med sprintarna mot slutet av rundan och jag hann inte få ner pulsen under återhämtningen.

Självklart blev det ett riktigt bra träningspass och fördelen med kortare och intensiva pass är att man återhämtar sig snabbt efteråt.

Sprint 01:00 3:30 - 3:50 min/km
Återhämtning 01:00 5:00 - 6:00 min/km
Distans 8.53 km  
Tid 0:36:44  
Tempo (snitt/max) 4:18 min/km 3:20 min/km
Temperatur 2 °C  

Tags: , ,

Löpning

Bänken gick inte idag heller

by Joakim Backman 9. december 2013 22:56


Nu har jag kommit ikapp alla vikter från förra perioden och alla övningar tunga. Bänkpressen har jag kämpat med i några pass nu, men det ville ändå inte riktigt. Nu har jag kört tre pass på 107.5 kg och inte lyckats med den sista repetitionen, det är lockande att fuska lite så att det hade gått men faskien det ska gå ändå! Nu blir det att backa 2.5 kg och försöka igen.

Även knäböj och rodden är tunga men det går ännu. Det är svårt att utföra vissa övningar och köra dem helt strikta när man ligger nära max-vikten, det är svårt att veta exakt vart gränsen går när man inte orkar göra övningen helt korrekt med en viss vikt. Idag körde jag dessutom själv, men annars får man se till att ha en kritisk och petig träningskompis.

Ett bra tips är att det finns en säkerhetsanordning i de flesta power rack (liknande det på bilden) som jag kör knäböj och bänkpress i, dessa tvärslå är tänkta att fånga upp stången om man inte orkar lyfta upp den. Jag använder dem även till att hjälpa mig utföra övningen korrekt, speciellt när jag tränar själv.

Jag har kört några repetitioner med bara stången och mätt ut hur långt ner jag går när jag gör övningen strikt och snyggt, jag har satt säkerhetsstoppet i stångens nedersta läge. När jag sedan kör övningen med full vikt så vet jag att om jag nuddar stoppen så har jag ett önskat och bra djup.

Detta är en bra hjälp för att veta att man går tillräckligt djupt ner när det börjar bli riktigt tungt, orkar man inte hela vägen ner så klarar man inte vikten. Dessutom känns det nästan som fusk om man inte hör det där klingande ljudet när metallerna möts och det sporrar i alla fall mig att köra övningarna korrekt.

Squats 5x5x165,0 kg + 2.5 kg OK 
Bench Press 5x5x107,5 kg +/- 0.0 kg Failed 
Pendlay Row 5x5x105,0 kg + 2.5 kg OK

 

Tags: , , , , ,

Styrketräning

Tung löpning i snöstorm

by Joakim Backman 9. december 2013 22:36

Tja, snöstorm var det kanske inte riktigt men det blåste och snöade rejält. Det låg cirka 10 cm snö på marken från början och det kom minst 5 cm till under passet, men det var inte så halkigt och svårsprunget som jag förväntade mig. Dock märktes det i benen att det är betydligt mjukare underlag och att man inte får samma steg i snön. Det gick givetvis långsammare än vanligt och jag kämpa på duktigt i de branta backarna för att hålla igång hela tiden.

Jag lyckades balansera klädseln perfekt och varken frös eller blev för varm, jag har en tendens att ta på mig för mycket då jag är rädd för att kyla ner mig under längre pass i och med att jag svettas på mycket. Jag hade både tå-strumpor och vanliga strumpor och det var inte förrän mot slutet som jag kände att fötterna blir lite nerkylda. Utrustningsmässigt hade jag kunna springa på ett bra tag till utan problem.

För en gångs skull drack jag rätt mycket och tömde vätskepåsen som jag hade fyllt med ca 1 liter. Jag har nästan alltid med mig löpparryggsäcken när jag springer i skogen mest för att jag ska vänja mig vid den men även för att jag vill ha med mig mobiltelefon, vatten och förstahjälpen-pack.

Jag fick sällskap en bit av första varvet innan jag vek av på den längre rundan och sedan fick jag springa resten själv. Det är på ett sätt rätt skönt att springa själv men jag behöver få jaga eller bli jagad ibland också för att hålla tempot uppe när det går extra tungt. 

Jag hann ganska precis att springa båda varven innan det mörknade, jag måste komma ihåg att ta med pannlampan i ryggsäcken nästa gång ifall man skulle bli för sen eller om något skulle hända ute i skogen.

Denna rundan måste man ju bara dokumentera var min tanke när jag körde ut, men det visade sig att jag hade missat att sätta tillbaka minneskortet i kameran så det blev inget med det.

Sträcka 1 9.2 km 1:04:00 6:57 min/km
Sträcka 2 9.2 km 1:09:00 7:30 min/km
Totalt 18.4 km 2:13:00 7:13 min/km
Temperatur -4 °C    

 

Tags: , ,

Löpning

Träning v49

by Joakim Backman 9. december 2013 18:10

En lite haltande vecka som ändå blev helt OK. Missade simpasset och det blev bara två gympass och två löppass även om det som blev av gav bra.

        Cykelpendling
Måndag        
Tisdag Styrka SL5x5: Pass A Hälsostudion 5.52 km
Onsdag Löpning 9.50 km på 0:43:45 (4:36 min/km) Bokhultet  10.92 km
Torsdag       10.93 km
Fredag Styrka SL5x5: Pass B Hälsostudion  
Lördag        
Söndag Löpning 18.4 km trail på 2:13:00 (7:13 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 27.9 km
Simning: 0.0 km
Cykel: 27.37 km

Tags:

Träningsvecka

Dödens zon - 24 km

by Joakim Backman 5. december 2013 19:55

I år så har tävlingsledningen tuffat till sig än mer. Inför Kullamannen 2014 har Dödens zon förlängts från ca 19 km till 24 km lång. Precis som att inte 19 km var en utmaning i sig, nu har ribban höjts än mer. 24 km riktigt tuff terränglöpning är inget man skämtar bort utan vidare, eller det kanske är just en skämtsam inställning som är lösningen.

Det ska bli mycket kul att ta sig an denna tävling och jag ser verkligen fram emot den.

Tags: , ,

Tävling

Cancerfonden November

by Joakim Backman 3. december 2013 20:19
1kr/km

November har varit en hygglig löparmånad för mig även att jag var förkyld i lite över en vecka och inte sprang något. Jag sprang totalt 93.21 km vilket blev en gåva på 99 kr till 1 kr/km och Cancerfonden.

I november så firade Kristian att insamlingen 1kr/km har varit aktiv i 3-år och samlat in totalt 45 000 kr! Härligt att det är så många som är aktiva och skänker pengar.

Tidigare gåvor

Tags: , ,

Löpning

Tungt andravarv

by Joakim Backman 2. december 2013 09:35

Vi var ett lite gäng som var ute och sprang veckans terrängrunda ute i Notteryd i går. Det var grymt fint väder med tanke på att det är december, blå himmel, full sol och 9°C dock blåste det lite.

Det var lite blandning på vilka sträckor som avvekades men jag och Martin hade bestämt oss för att springa två varv på den utökade rundan på 9.2 km.

Det har inte blivit så många rundor den sista veckan så jag såg verkligen fram emot att få komma ut i skogen igen.

Första varvet gick riktigt bra och vi höll ett tempo på under 6:00 min/km vilket är bra på denna rundan.

Andra varvet blev desto tyngre, redan i början på rundan kände jag att benen var sega och jag fick verkligen bita ihop för att ta mig runt i hyggligt tempo.

Men som vanligt är det alltid riktigt skönt efteråt och det är väl tur det.

Sträcka 1 9.2 km 0:54:23 5:54 min/km
Sträcka 2 9.2 km 1:00:31 6:34 min/km
Totalt 18.4 km 1:54:54 6:14 min/km
Temperatur 7-9 °C    

Tags: , , ,

Löpning

Träning v48

by Joakim Backman 1. december 2013 22:43

Det har varit en bra träningsvecka även att jag gärna hade sett ett löppass till. För styrketräningen har jag kommit upp i förra periodens vikter för StrongLifts så där blir det utmanande nu.

        Cykelpendling
Måndag Styrka SL5x5: Pass B Hälsostudion 10.92 km
Tisdag Löpning 10.15 km på 0:44:22 (4:22 min/km) Bokhultet  10.91 km
Onsdag Styrka SL5x5: Pass A Hälostudion 10.92 km
Torsdag Simning 800 m teknikträning 0:50:00  Medley 10.89 km
Fredag Styrka SL5x5: Pass B Hälsostudion  5.62 km
Lördag        
Söndag Löpning 18.4 km trail på 1:54.54 (6:14 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 28.55 km
Simning: 0.8 km
Cykel: 49.26 km

Tags:

Träningsvecka

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman