Backintervaller

by Joakim Backman 29. januari 2014 18:15

Jag vill inte påstå att jag sällan springer i backar och kuperad terräng, snarare tvärt om. Trots detta är backar en av mina svagheter och jag vet att jag behöver träna mer på just att springa i backar.

Dessutom har jag anmält mig till Kullamannen som är backarnas tävling och evenemangsdatumet närmar sig fort, det är ca 4 månader kvar.

Med detta i tankarna bestämde jag mig för att lägga in lite backintervaller i träningen, idag sprang jag till en närliggande pulkabacke och körde 10 intervaller, fullt tryck 100 m upp och lugnt joggande 100 m ner och ingen villa mellan intervallerna. Hur många höjdmeter har jag inte koll på men det var tillräckligt i all fall.

Transport/uppvärmning 2.00 km 0:08:44 4:22 min/km
Intervall x10 200 m 0:01:39 8:15 min/km
Transport/nervarvning 1.70 km 0:08:57 5:15 min/km
Totalt 5.70 km 0:34:17 6:00 min/km
Puls (snitt/max) 166 bpm 186 bpm  
Temperatur -5 °C    

Det blir snabbt intensivt och rejäl mjölksyra i benen men återhämtningen är snabb om man jämför med backarna ute i Notteryd som misshandlar benen gång på gång, segare och mer uttömmande sätt.

Jag ska testa några gånger till och se om jag utvecklas på ett önskat sätt.

Tags: , , , , ,

Löpning

Träning v04

by Joakim Backman 26. januari 2014 22:52

En hygglig träningsvecka. Missade ett gympass i slutet av veckan pga mycket jobb. Det blev inte heller så mycket cykelpendling.

        Cykelpendling
Måndag Styrka Rygg, biceps & triceps Hälsostudion 10 km
Tisdag Simning Teknikträning ca 50 min Medley  5.20 km
Onsdag Löpning ca 10km på 0:45:00 (4:30 min/km) Bokhultet  
Torsdag        
Fredag Löpning 12.46 km på 0:05:44 (5:16 min/km) Bokhultet  5.55 km
Lördag        
Söndag Löpning 9.2 km trail på 0:54:45 (5:57 min/km) Notteryd  

 

Löpning: 31.66 km
Simning: 1.5 km
Cykel: 20.75 km

Tags:

Träningsvecka

Träning v03

by Joakim Backman 19. januari 2014 22:52

En mycket bra vecka med lagom många träningspass och rätt balans mellan typerna. Hade planerat att springa ca 18 km på söndagen men det blev bara 9 km, annars gick allt som planerat.

        Cykelpendling
Måndag Styrka Biceps, triceps, lår & u.armar Hälsostudion 10.88 km
Tisdag       10.94 km
Onsdag Simning
Löpning
2.5 km på ca 1:05:00 (26:00 min/km)
9.93 km på 0:44:59 (4:31 min/km)
Medley
Bokhultet 
10.64 km
Torsdag Styrka Rygg, axlar & mage Hälsostudion 10 km
Fredag Löpning 11.41 km på 0:57:27 (5:02 min/km) Bokhultet   
Lördag        
Söndag Löpning 9.2 km trailrunning på 0:54:10 (5:53 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 30.54 km
Simning: 2.5 km
Cykel: 42.46 km

Tags:

Träningsvecka

Bättre morgonrunda

by Joakim Backman 17. januari 2014 07:39

Idag sprang jag en morgonrunda till jobbet via Bokhultet, liksom förra fredagen tillsammans med Johannes. Det var dock en väsentlig skillnad, det var inte alls lika jobbigt som sist. Visst, vi höll ett lugnt och fint tempo men det kändes riktigt bra.

Vädret var inget vidare med rejäla vindbyar, hög luftfuktighet och -4° C. Mestadels ligger rundan i skyddad skog så det var inte så farligt.

Det gick även bättre med pannlampan idag, mest på grund av att jag körde av håret här om dagen. När man är nytrimmad på huvudet så blir det enorm friktion mot allt, det är tufft att få av sig mössan som mer eller mindre sitter fast på huvudet. I detta fallet så var det bara positivt, resårbanden som håller lampan på huvudet satt riktigt bra på skallen.

Distans 11.41 km  
Tid 0:57:27  
Tempo (snitt/max) 5:02 min/km 4:13 min/km
Temperatur -4 °C  

 

Tags: , ,

Tung lunchrunda med sällskap

by Joakim Backman 15. januari 2014 19:04

Såg fram emot lunchrundan idag, jag skulle få sällskap för en gångs skull. Johannes hörde av sig igår kväll och undrade om jag hade tänkt att springa idag på lunchen och att han var sugen på att hänga med. Självklart skulle det bli trevligt!

Vi träffades på bestämd plats och gav oss iväg på 10 km-rundan ut i Bokhultet. Tanken för min del var att försöka hålla ett tempo omkring 4:30 min/km vilket inte borde vara något orimligt mål. Vi sprang med ett snitt-tempo på 4:31 min/km, men det var inte så lätt som jag hade tänkt mig. Jag fick minsann kämpa på rätt bra, och det var gott att ha med Johannes som drog med hela tiden.

Det är ju klart att det kanske kan ha påverkat att jag både simmade ett 2.5 km-pass innan jobbet och lämnade blod på förmiddagen. Nä, helt nöjd var jag inte över dagens resultat ändå.

Distans 9.93 km  
Tid 0:44:59  
Tempo (snitt/max) 4:31 min/km 4:03 min/km
Temperatur 0 °C  

Tags: , ,

Löpning

Utökad runda i Notteryd

by Joakim Backman 13. januari 2014 18:07

Vi är några stycken som springer trailrunning eller stiglöpning ute i Notteryd varje söndag. Det brukar bli ett par varv på en slinga som är ca 9.2 km lång.

Förra veckan fick jag en karta av en jobbarkompis som orienterar, bl a i detta området. Kartan visade en slinga som passade utmärkt som utökning på den vanliga rundan vi brukar springa. Jag, Johannes och Martin var inte sena med att provspringa vår vanliga runda inklusive denna nya utökning.

Ute i Notteryd mötte vi upp med ett par andra som ville springa. De valde dock inte att springa den långa rundan som vi tänkte göra. Vädret riktigt dåligt och ostabilt, +4° C med sol, hagel, regn och blåst.

Vi började med att springa vanliga slingan i ca 8 km. Vi tappade Johannes efter 4-5 km och blev först oroliga att han hade stukat sig eller nåt. Vi behövde dock inte vänta länge förrän han kom ikapp oss, han hade känt lite i foten och bestämt sig för att ta det lite lugnare.

Därefter gav vi oss ut på den nya biten, det blev en del stopp för att navigera och på ett par ställen sprang vi även lite fel så vi fick springa tillbaka lite. Det blev en bra runda i varierande miljö och på olika underlag. Vi tog oss genom ett sankt parti och fick givetvis skorna dränkta. Detta visade sig vara ganska dåligt senare.

Vi lyckades i alla fall hitta rätt enligt kartan även att vi valde väg lite fritt på ett par ställen. Det blev att kämpa på i några rejäla uppförsbackar, det kändes i benen mot slutet.

Det hände utan att jag först märkte det, men mot slutet så började det kännas i ansiktet att temperaturen hade sjunkit rejält under rundan. Det började till och med att bildas is på de små pölarna i skogen och jag började bli kall om fötterna i de genomblöta skorna.

Även att vi höll ett ganska försiktigt tempo så blev jag rejält trött mot slutet så det var riktigt skönt att komma fram till bilen igen. Ombyte i minusgrader och blåst och med torra kläder och skor, massor av dricka och lite att käka sedan är man rätt nöjd igen.

Jag hade varit förutseende nog att sätta igång bastun innan jag gav mig hemifrån, denna var mycket uppskattad vill jag lova.

Distans 17.8 km
Tid 2:19:54
Tempo (snitt) 7:51 min/km
Temperatur +3 till -3 °C

 

Tags: , , ,

Löpning

Träning v02

by Joakim Backman 12. januari 2014 23:06

Fick upp distansen för löpningen lite denna vecka, avslutade med en ny och bra trailingrunda.

        Cykelpendling
Måndag        
Tisdag Simning
Styrka
Teknikpass, 1900 m på 50 min
Helkropp
Medley
Hälsostudion 
4.97 km
Onsdag Löpning 10.35 km på 0:45:33 (4:24 min/km) @ 175 bpm Bokhultet  5.43 km
Torsdag Styrka Helkropp Hälsostudion 10.24
Fredag Löpning 11.63 km på 1:00:41 (5:13 min/km) Södra Bergundasjön  
Lördag        
Söndag Löpning 17.8 km trailrunning på 2:19:45 (7:51 min/km) Notteryd  

 

Löpning: 39.78 km
Simning: 1.9 km
Cykel: 20.64 km

Tags:

Träningsvecka

Eländiga morgonpass

by Joakim Backman 10. januari 2014 18:36

Nu var det ett bra tag sedan jag sprang på morgonen sist, men fy vad jag tycker att det är jobbigt. För min del går allt segt inte bara i början utan under hela rundan. Jag vet att det blir bättre om jag springer lite mer regelbundet på morgonen så det får bli mitt mål nu under vintern/våren.

Idag hade jag ändå sällskap och det gör ju rätt mycket, man kan småsnacka lite och tiden går lite fortare. Johannes mötte upp mig utanför där hemma och sedan sprang vi runt Södra Bergundasjön till stan där vi delade på oss, jag till jobbet och han hem till sitt.

Vi började strax efter 06 och då är det ju såklart kolsvart ute så här års, jag tog chansen att prova min nya pannlampa för att göra första testrundan med den.

Ljusstyrkan kan man definitivt inte klaga på, jag tyckte att det räckte med att köra på det lägre av de två olika styrkorna när det ändå var så jämnt och slätt underlag. Dock är lampan tung, och det är absolut största nackdelen med den, även att batteripacket inte sitter på huvudet så är själva lampan nästan för tung.

Jag fick stanna ett par gånger för att justera banden runt huvudet lampan lätt glider neråt, ner i pannan och man får ljusbilden alldeles för nära sig.

Distans 11.63 km  
Tid 1:00:41  
Tempo (snitt/max) 5:13 min/km 3:47 min/km
Temperatur 3 °C  

Tags: , , ,

Löpning

Teknikpass simning

by Joakim Backman 7. januari 2014 21:07

Passade på att cykla förbi simhallen innan första dagen på jobbet. Det var ett bra tag sedan jag var i bassängen sist så det var verkligen på tiden.

Det var ovanligt lugnt så tydligen är det fler än jag som pausar över jul/nyår. Jag hade en egen bana för mig själv hela tiden.

Idag testade jag ett nytt teknikpass, det tog ca 50 min att köra igenom. Sista delen innan avsimmet tog bra på axlar och ben, vilket uppskattas! Jag kanske lägger till övningen hand-på-hand till nästa gång, men annars tycker jag att det var ett ganska bra pass.

200 vf insim
3x (2x 25 stålmannen
      50 tumme i armhåla + 
      50 få armtag + 
      50 ss 3-takt)
3x (100 vf benspak + 
      200 arm 3-takt)
200 vf avsim
Totalt 1900 m

Tags: , ,

Simning

Träning v01

by Joakim Backman 5. januari 2014 23:05

Med denna veckan slutar jag viloperioden för denna vintern och det är dags att dra igång träningen igen, ska bli skönt att få komma igång igen. Smygstartade med ett terrängpass på Söndagen, vilket visade sig bli ett av de tyngsta på länge.

        Cykelpendling
Måndag        
Tisdag        
Onsdag        
Torsdag        
Fredag        
Lördag        
Söndag Löpning 18.4 km trail på 1:58:56 (6:27 min/km) Notteryd  

 

Löpning: 18.4 km
Simning: 0.0 km
Cykel: 0.0 km

Tags:

Träningsvecka

Tung nystart

by Joakim Backman 5. januari 2014 21:17

Nu är vinterns viloperiod över och det är hög tid att komma igång med den mycket efterlängtade träningen igen. Jag har fuskat med en liten runda förra söndagen och så blev det även idag även att det inte blev någon liten runda.

Jag brukar anordna ett tillfälle på söndagar för trailrunning ute i Notteryds naturreservat, idag blev vi ett gäng på 9 personer. Jag visste ju att jag bara sprungit ca 7 km på nästan tre veckor så det skulle blir stor skillnad.

Jag hängde inte på gruppen som sprang snabbaste tempot idag utan försökte ta det lite lugnare, det verkade vara en bra plan och vi snackade en hel del i ledet.

Mot slutet på första varvet kände jag att det var tyngre än normalt men tvekade inte något på att hänga med på nästa varv, jag var inställd på två varv från början och då är det liksom redan bestämt.

Andra varvet gick tungt. Jag hade fått en idé förra gången vi sprang här att vi skulle springa andra varvet åt andra hållet för att få variation vilket vi provade idag. Då börjar varvet med den delen som är mest kuperad och det sög gött i benen redan från början på varvet.

Sista halvan av varvet fick jag riktigt kämpa, stumma ben och flåsandes. Självklart klarade jag rundan men det blev en tid därefter också.

Det blev en mycket tung första runda på det nya året, men nu har jag kommit igång igen så det blir bättre redan nästa gång.

Sträcka 1 9.2 km 0:56:41 6:09 min/km
Sträcka 2 9.2 km 1:02:15 6:45 min/km
Totalt 18.4 km 1:58:56 6:27 min/km
Temperatur 4 °C    

Tags:

Löpning

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman