Kursen öppet vatten igen

by Joakim Backman 28. februari 2014 20:13

Våren 2012 gick jag kursen öppet vatten första gången, det var våren efter den höst då jag började simma frisim överhuvudtaget. Nu har jag simmat ett par år sedan dess och undersommarhalvåren har jag uteslutande simmat i öppet vatten.

Även i år kommer Mariella att anordna samma kurs i Växjösjön samt även i år med Jonas Andersson som instruktör. Jonas är en riktigt grym simmare med erfarenhet från bl a flera Ö-till-Ö-lopp.

Jag och Johannes anmält oss till Kustjägaren, en swim&run-tävling som går i Karlskrona i sommar och med denna anledning och att jag både fått ganska många kilometers rutin i öppet vatten så tycker jag att det kan vara bra att gå kursen igen. Jag tror att jag är mer mottaglig när jag har med erfarenhet samt ett bestämt mål.

Kursen börjar den 14 Maj och jag hoppas att vattnet är hyfsat varmt, 12° i alla fall. Det är ett bra sätt att tvinga sig i sjön och komma igång med utomhus säsongen.

Snabbrunda runt sjön

by Joakim Backman 28. februari 2014 18:51

Jag ville se till att jag fick tillräckligt med återhämtning efter den tuffa rundan i onsdags så jag hoppade över morgonrundan i morse. Istället fick det bli en lite kortare lunchrunda.

En temperatur på 5° och att jag skulle springa kortare sträcka lockade mig till att plocka fram mina Vibram Fivefingers Spyridon ur garderoben, jag har inte sprungit med Fivefingers på hela vintern och det börjar bli dags att komma igång med dem igen nu inför våren.

Jag springer med framfotsnedsättning oavsett vilka skor jag använder men det är ändå en liten kort inkörningsperiod när jag inte har sprungit med Fiverfingers på länge. Det gäller att vara rädd om vader, fotleden och foten.

När jag startade var faktiskt tanken att jag bara skulle ta ett lugnt återhämtningspass runt sjön på 5 km, men när jag märkte hur lätt och snabbt det är att springa i Fivefingers så gick det inte att hålla igen. Jag släppte efter i det tempo som kändes rätt, jag visste att det var ju ändå en så kort sträcka.

Kilometertiderna blev ca 3:59, 3:42, 3:37, 3:36 och 3:34. Jag började alltså lite försiktigare och släppte efter mer och mer allt eftersom. Riktigt skönt att få "rusa" fram mer än vad som är möjligt ute på stigarna i skogen.

Distans 5.01 km  
Tid 0:18:32  
Tempo (snitt/max) 3:42 min/km 3:24 min/km
Puls (snitt/max) 171 bpm 188 bpm
Temperatur 5 °C  

 

Tags: , , ,

Löpning

Grym runda i mörkret

by Joakim Backman 27. februari 2014 18:58

Jag och Fredrik var de enda som behagade anta utmaningen igår kväll, långa trailrundan kvällstid. Vi har sprungit bitar av den tidigare men igår blev det hela, nästan exakt 18 km.

Jag fick äran att bestämma tempo vilket nog var bra, annars skulle Fredrik dragit iväg för fort för min del. Jag hade inte varit helt på topp tidigare på dagen, kände mig lite matt och sliten. Vi tog det därför hyfsat lugnt men höll ett jämnt tempo.

Det är härligt att komma ut i en helt kolsvart skog, för mörkt var det då det var molnigt. Dock var det nog molnen som räddade oss från de 0° som SMHI hade förutspått.

Det lite lugnare tempot gjorde att jag kände mig pigg i benen och jag behövde bara gå bitvis i de allra värsta backarna. Känslorna från tidigare under dagen släppte fort när jag väl kom igång.

Vid ett tillfälle tappade vi bort oss lite från vägvalet, det är inte alltid lätt att hitta rätt bland alla små stigarna i skenet från pannlamporna, men vi hittade snart rätt igen.

Efter rund 11 km så slocknade min pannlampa. - Men va faan, den är ju alldeles nyladdad! utbrister jag mitt i mörkret och tänker tillbaka till förra gången det hände. Efter lite felsökning i skenet från Fredriks lampa visade sig bara vara anslutningen till batteripacket som inte satt som det skulle.

Mot slutet av rundan började jag känna att det skavde lite på insidan av låren, jag hade tagit på mig underställsbyxor som jag inte brukar använda för löpning och det straffade tydligen sig. Det blev inte så farlig men irriterande nog. Dessutom lyckades jag få en blåsa på mitten av stortåns undersida, också något helt nytt, Jag har sprungit många rundor med skorna utan några som helst problem. Förvirrad.

Det blev i alla fall en grymt bra runda och jag var riktigt slut efteråt. Lite skitsnack vid bilarna medans vi varvade ner, sedan blev det hem mot sängen och försöka sova lite.

Distans 18.00 km
Tid 1:54:10
Tempo (snitt/max) 6:20 min/km
Temperatur 2 °C

 

Tags: , , , , ,

Löpning

Träning v08

by Joakim Backman 23. februari 2014 23:10

En ganska bra träningsvecka, hyfsat med löpning så det blev några kilometrar vilket jag behöver.

        Cykelpendling
Måndag Löpning 10.68 km på 0:44:42 (4:11 min/km) Bokhultet 10.5
Tisdag Simning 2.1 km på 0:47:42 (22:42 min/km) Medley  5.20
Onsdag Löpning 11.5 km trail på 1:07:00 (5:49 min/km) Notteryd  5.52
Torsdag       10.92
Fredag Löpning 12.76 km på 1:00:19 (4:43 min/km) Södra Bergundasjön -
Lördag        
Söndag        

 

Löpning: 34.94 km
Simning: 2.0 km
Cykel: 32.14 km

Tags:

Träningsvecka

Helt OK morgonpass

by Joakim Backman 21. februari 2014 18:27

Jag kände att kroppen inte var helt på topp, lite sliten och trött. Det var inte skäl nog till att ställa in fredagens morgonpass.

Några plusgrader och duggregn, helt ok löparväder. Jag var lite stel första kilometern men det släppte när jag väl blev riktigt varm.

Jag kom iväg lite sent idag, i början på rundan är det löpning på mindre grusväg inne i skogen och det var riktigt mörkt och jag hade pannlampa. Efter drygt halva rundan märkte jag ljuset, solen var ju på väg upp och det ljusnade trots att det var molnigt och duggregnade. Den här känslan har jag längtat efter ända sedan i höstas!

Tempot var stabilt, strax under vad jag planerat och det kändes ändå rätt ok med tanke på att jag inte var riktigt på topp. Det börjar bli ok med morgonrundorna, det är inte lika tungt som det var tidigare.

Distans 12.76 km  
Tid 1:00:19  
Tempo (snitt/max) 4:43 min/km 3:17 min/km
Puls (snitt/max) 161 bpm 177 bpm
Temperatur 4 °C  

 

Tags: ,

Löpning

Höll inte hela vägen

by Joakim Backman 19. februari 2014 23:45

Ikväll var jag ute i Notteryd med Martin och Fredrik, vi skulle springa långa rundan, ner till Lövsjön, på ca 18 km. 

Jag var ganska taggad då jag hade ett bra löppass i måndags och det skulle bli grymt kul som vanligt. Vi träffades ute på parkeringen, gjorde oss i ordning med pannlampor m.m och gav oss iväg. Jag tog täten och tuggade på rätt bra, det är ju så grymt härligt att komma ut i skogen och få springa.

I en av det värre backarna så släppte jag fram Martin så att han fick dra lite vilket han också gjorde, vi höll ett bra tempo. Redan efter ca 7 km började jag känna att detta har nog gått lite för bra, mina ben började bli stela och sega.

Strax innan milen finns ett vägval, vidare eller hemåt. Denna gången släppte jag min stolthet och insåg att det skulle inte bli någon kvalitetsrunda om jag sprang vidare, jag valde att springa hemåt. Det andra två ville inte heller springa vidare när jag bangade ur så de hängde med hemåt också, vilket gav mig lite ångest. Dock tog de en liten extra runda på vägen tillbaka.

Trots att rundan blev ca 7 km kortare än tänkt så hade den varit bra, jag var trött och det kändes gött att lägga sig när jag kom hem.

Man kan ju inte alltid vara på topp fysiskt bara för att man är det psykiskt.

Distans 11.5 km
Tid 1:07:00
Tempo (snitt/max) 5:49 min/km
Temperatur 3 °C

 

Tags: , , ,

Löpning

Givande lunchpass

by Joakim Backman 17. februari 2014 18:10

Det var lite varmare idag och några pulsgrader gör rätt stor skillnad, det där rå och fuktiga var med ens borta.

Pulsklockan var förvisso med under rundan idag, men sprang inte efter någon förinställd inställning. Med tankarna på den positiva upplevelsen i fredags morse så gav jag mig iväg och lät kroppen få bestämma tempot.

Jag försökte hålla ett lätt, ganska snabbt steg och jobbade på lite extra med armarna som jag vet att jag är dåligt på ibland. Rundan blev ganska snabb men ändå inte så jobbig. Någonting har ändrats, så mycket vet jag. Jag höll ett snitt-tempo på 4:11 min/km och jag hade kunnat ge mer.

Jag vet inte om det är den envisa träningen under vintermånaderna som börjar ge utdelning eller om det är avsaknaden av styrketräningen som ge resultat för löpningen, men det är i alla fall positiv utveckling för löpningen just nu.

Distans 10.68 km  
Tid 0:44:42  
Tempo (snitt/max) 4:11 min/km 3:28 min/km
Puls (snitt) 168 bpm  
Temperatur 4 °C  

 

Tags:

Löpning

Träning v07

by Joakim Backman 16. februari 2014 22:06

Det blev inget styrkepass denna veckan av en tråkig anledning, då Hälsostudion gått i konkurs. Det har varit lite så där med träning annars också men det blev i alla fall några pass.

        Cykelpendling
Måndag       -
Tisdag Löpning Backintervall, 6:22 km på 0:38:07 Kalahöjden 10.93 km
Onsdag Simning 2 km på 0:58:07 (29:03 min/km) Medley  10.54 km
Torsdag       5.53 km
Fredag Löpning 12.06 km på 0:55:27 (4:35 min/km) Bokhultet  
Lördag        
Söndag        

 

Löpning: 18.28 km
Simning: 2.0 km
Cykel: 27.0 km

Tags:

Träningsvecka

Snöigt morgonpass

by Joakim Backman 14. februari 2014 18:51

Gårdagens misslyckade löppass fick jag ersätta med ett nytt försök idag på morgonen innan jobbet. Johannes kunde inte hänga på för hans häl ville inte vara med riktigt.

Om gårdagen erbjöd ett fint löparväder så gjorde denna morgonen inte det på något sätt. Det regnade lite försiktigt när jag steg upp, när jag kom ut regnade det mer med lite snö inblandat och redan efter ca en kilometer hade det övergått till ett ganska hårt och kraftigt snöblandat regn.

Det var svårt att se, både för att jag fick den hårda snön i ögonen samt att snöflingorna reflekterade ljuset från pannlampan så att det var svårt att fokusera blicken. I och med att jag var tvungen att hålla ner huvudet så såg jag dessutom inte mer än ca tre meter. Nu känner jag till rundan mycket bra men det var ändå så att jag undrade vart jag var ibland.

Under dessa omständigheter så gick löpningen faktiskt grymt bra, utan större problem kunde jag hålla ett betydligt högre tempo än tidigare morgonpass då jag har legat på 5:00 min/km eller strax över.

Distans 12.06 km  
Tid 0:55:26  
Tempo (snitt/max) 4:35 min/km 3:51 min/km
Puls (snitt/max) 150 bpm 189 bpm
Temperatur 1 °C  

 

Tags: , , , ,

Löpning

Totalt misslyckat

by Joakim Backman 13. februari 2014 23:07

Jag och tre andra killar skulle ge oss ut och springa trailrunning sent ikväll. Vi skulle träffas ute i Notteryd vid 20:45 och springa en lite längre runda på ca 18 km i mörkret med pannlampor.

Tyvärr blev det så att de andra två kastade in handduken för att de hade blivit förkylda och ville inte ge sig ut.

De som känner mig vet att det inte spelar någon roll för mig, så jag laddade upp för att springa den grymma rundan på egen hand. Lite födelsedagsfika hos några kompisar innan, hem och på alla kläder sedan iväg mot skogen.

Det var disigt, bara ett par grader över nollan men riktigt härlig kväll. Jag hade en sådan där bra känsla och var nöjd att jag hade tagit mig ut om än själv.

Jag kom två kilometer sedan blev det svart. Nja inte riktigt då månen sken rätt bra, men pannlampan slocknade och jag tvärstannade. Mest var jag bara överraskad och förvånad, men sen när jag insåg vad det innebar blev jag bara så besviken. Jag hade inte laddat batteriet sedan förra rundan jag använde pannlampan, den gången hade jag kört lampan på högsta styrkan och tänkte inte på att det drar betydligt mer på batteriet.

Det var ju inget annat att göra än att bryta rundan och gå tillbaka till bilen. Det gick ganska bra att gå hem då jag känner till stigen mycket bra och för att månen lyste genom dimman.

Jag överdriver ju inte om jag var rätt besviken...

Tags: , , , , ,

Löpning

Äntligen ett simpass igen

by Joakim Backman 12. februari 2014 18:14

Det var var några veckor sedan jag låg och vände i bassängen men i morse blev det äntligen av igen.

Jag körde några 500-sträckor i lagom tempo, främst för att känna av hur mycket jag tappat och hur det känns. Jag tog med ca 1 minuts vila mellan sträckorna.

Det kändes riktigt gott att komma igång igen och nu ska jag verkligen se till att jag åtminstone får in ett pass i veckan framöver.

Sträcka 1 (dist/tid/tempo) 500 m 0:10:58 21:56 min/km
Sträcka 2 (dist/tid/tempo) 500 m 0:10:13 20:26 min/km
Sträcka 3 (dist/tid/tempo) 500 m 0:10:12 20:24 min/km
Sträcka 4 (dist/tid/tempo) 500 m 0:10:55 21:50 min/km
Totalt inkl. vila (dist/tid/tempo) 2000 m 0:58:07 29:03 min/km

 

Tags:

Simning

Hälsostudion i konkurs

by Joakim Backman 11. februari 2014 22:16

Jag fick ett grymt trist besked idag, gymmet jag tränar på har gått i konkurs. Hälsostudion var enligt mitt tycke det enda riktiga gymmet som fanns i Växjö och jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp styrketräningen framöver.

Till en början får det väl blir att köra lite hemma med den utrustning jag har och kanske öka simning och löpning en del.

Tags: , , ,

Styrketräning

Backintervaller

by Joakim Backman 11. februari 2014 19:40

Jäklens om jag inte ska bli bättre på backlöpning inför Kullamannen, idag blev det backträning igen.

På lunchrasten sprang jag till Kalahöjden, en liten pulkabacke som ligger precis utanför centrum. det är inte mer än ca 2 km dit så det blir en lagom uppvärmning och lagom nedvarvning efteråt.

Denna gången körde jag alla intervaller på samma tid, 2 min. Då blir det lite vila mellan intervallerna och jag hoppades då att kunna få ner pulsen lite och kunna köra hårdare i backen.

Transport/uppvärmning 2.08 km 0:09:29 4:33 min/km
Intervall x10 248 m 0:02:00 8:03 min/km
Transport/nervarvning 1.68 km 0:08:00 4:45 min/km
Totalt 6.22 km 0:38:07 6:07 min/km
Puls (snitt/max) 161 bpm 182 bpm  
Temperatur 2 °C    

Tags: , , ,

Löpning

Träning v06

by Joakim Backman 9. februari 2014 22:57

Det blev inte någon simning denna veckan heller tyvärr. Fick till några pass löpning och styrka i alla fall.

        Cykelpendling
Måndag Styrka Rygg, ben & axlar Hälsostudion -
Tisdag       -
Onsdag Löpning 11.40 km trail på 1:05:00 (5:42 min/km) Notteryd  -
Torsdag Styrka Bröst, triceps, biceps & mage Hälsostudion
Fredag Löpning 11.5 km Bokhultet -
Lördag        
Söndag        

 

Löpning: 22.9 km
Simning: 0.0 km
Cykel: 0.0 km

Tags:

Träningsvecka

Trail i mörker

by Joakim Backman 6. februari 2014 19:08

Igår fick jag och ett par löparkompisar för oss att vi skulle dra ut till Notteryd på kvällen vid 21 för att springa lite trailrunning. Det var ju självklart helt kolsvart ute i obyggden så pannlampa var obligatoriskt.

Vi sprang en liten utökning av den vanliga rundan vi brukar springa, det var extra tufft underlag då snöslasket hade frusit och gjorde det både halt och än mer ojämnt.

Idag var det Martin som höll täten och han höll ett bra tempo även att han själv sa att han var lite seg. Jag tappade efter 50 m i de värsta uppförsbackarna men tog lätt igen det när det gick plant eller nedför.

Även att vi var tre som sprang med bra lampor är det ändå en stor skillnad att springa när det är riktigt mörkt, men blir lite försiktigare och koncentrerar dig mer på stegen.

Jag hade min tunga men starka pannlampa jag köpte tidigare i vintras, den fungerar faktiskt riktigt bra ute i skogen och ger mer än tillräckligt med ljus (jag står till vänster på bilden). 

Distans 11.40 km
Tid 1:05:00
Tempo (snitt) 5:42 min/km
Temperatur 1 — -1 °C

 

Tags: , , , ,

Löpning

Härlig trailrunda

by Joakim Backman 3. februari 2014 18:24

I söndags var vi ett gäng som var ute i Notteryd och sprang som vanligt. Vi blev 6 deltagare varav en helt ny, kul!

Robert hade varit ute lite tidigare än övriga så han hade redan hunnit med ett varv, han hängde ändå med en bit på rundan när vi sprang. 

Jag, Martin och Örjan sprang en utökad variant på 9.2 km-rundan, vi la till en bit av den längre rundan som vi provat tidigare. Rundan idag blev 11.45 km, inkluderat en extra grym backe som både är ganska brant men även lång. Den suger musten ur benen som redan har sprungit ca 7-8 km innan backen kommer.

Jag tyckte att det var ett tag sedan jag hade kamera med mig så jag hade min sportcam på huvudet och fick lite bilder:

Det var ganska mjuk snö och det blaskade lite, det gav ett ganska bra grepp men i gengäld blev det riktigt blött om fötterna. Det var inte så mycket snö att det tyngde ner löpningen något speciellt heller.

Distans 11.45 km
Tid 1:06:25
Tempo (snitt) 5:48 min/km
Temperatur 0 °C

 

Tags: , , , ,

Löpning

Träning v05

by Joakim Backman 2. februari 2014 17:42

Tuff vecka med sjuka barn och mycket att göra på jobbet, det märks på träningen. Jag försökte ändå få in så många pass som det var möjligt.

        Cykelpendling
Måndag Styrka Rygg, mage & axlar Hälsostudion 10.94 km
Tisdag        
Onsdag Löpning Backintervaller, 5.70 km Bokhultet   
Torsdag       10 km
Fredag Stryka Biceps, triceps & bröst Hälsostudion  
Lördag        
Söndag Löpning 11.45 km på 1:06:25 (5:48 min/km) Notteryd   

 

Löpning: 17.15 km
Simning: 0.0 km
Cykel: 20.94 km

Tags:

Träningsvecka

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman