Stöt

by Joakim Backman 13. augusti 2010 20:32

Gav mig på att försöka lära mig att en av diciplinerna i den olympiska grenen tyngdlyftning; stöt (clean and jerk). Ja, just det - lära mig... övningen är inte så lätt att utföra och tekniken lär ta ett tag innan den åtminstone blir hyfsad.

Jag tog mig lite tid för att läsa om hur själva utförandet ska gå till samt kollat på några filmklipp, så att man ska ha någon chans att lyckas med ett utförande utan att skada sig.
- ExRx har en hel avdelning för bland annat de olympiska diciplinerna (här).
- CrossFit har en hel del filmklipp på olika övningar (här).

Hur gick det då? Tja, jag märkte att det är ganska många muskler inblandade... ben, hela ryggen, axlar samt triceps. Efter att först ha "lekt" med tom stång (20kg) för att få in lite känsla för rörelserna i de olika stegen så la jag på lite vikter (30kg). Det gick förvånandsvärt bra! Efter att ha kört ett antal gånger, ökat vikten i små steg (10kg per gång) så hamnade jag på totalt 80kg och då började det bli tungt. Det är svårt att koncentrera sig på tekniken när det är tungt. Resultatet blev att speciellt axlarna började ta slut, så då var det dax att gå vidare med övriga träningen för passet.

Hur som helst så var det kul att prova och jag kommer definitivt att använda mig av denna övning i mina framtida gympass, dessutom så blir det ju att testa den andra diciplinen; ryck.

Tags: , , , ,

Styrketräning

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman