Coopers test

by Joakim Backman 2. december 2010 18:55

Dagens träningspass ägnade jag åt Coopers test för första gången. Detta är ett enkelt test som man utför genom att springa så långt man kan på 12 minuter. Man använder antalet sprungna meter för att få en uppskattning på hur bra kondition man har enligt tabellen nedan.


Källa: Wikipedia

I och med att jag har en ganska bra uppfattning om hur snabbt jag orkar springa så startade jag i ett tempo på 4:20min/km men ökade ganska omgående till runt 4:10-4:15min/km, snittet blev tillslut 4:18min/km. Resultatet av mitt test blev 2800 meter (med en precision på ±10 meter pga pulsklockans noggrannhet), vilket motsvarar "Very good" för en 36-åring i tabellen och det får jag vara nöjd med.

Förutom att få en uppskattning om konditionen kan resultatet användas för att räkna ut VO2 max med hjälp av följande formel där d12 är distansen avverkad på 12 minuter enligt Coopers test.

 
Källa: Wikipedia

VO2 max är den maximala mängden syre som kroppen kan ta upp och anges i ml syre per minut per kg kroppsvikt (lättare att jämföra personer emellan) alternativt liter syre per minut. Med mitt resultat från Coopers test blir min VO2max alltså 51.0 ml/min/kg eller 4.3l/min. Värdet av VO2 max är ett mått på hur hårt kroppen kan jobba innan anoch kan vara bra/kul att vet för att se sin egna utveckling.

Tanken är att jag ska göra ett nytt test om ett par månader eller så för att se hur mycket träningen ger.

Som hundägare är det intressant att läsa att draghundar testade i samband med en slädtävling hade VO2 max på 240ml/min/kg jämförbart med Josia Thugwane (vinnaren av olympiska maraton 1996 i Atlanta) hade 78 ml/min/kg.

Tags: , ,

Löpning

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman