StrongLifts 5×5

by Joakim Backman 13. januari 2011 21:10

 

Läste på www.stronglifts.com här om dagen och blev inpirerad av deras metod StrongLifts 5x5. Tänkte prova att modifiera min egna träning till att delvis följa SL5x5 under en period, dels för variationens skull samt för att se om den fungerar bättre för mig än nuvarande träningssätt. Det senaste halvåret har jag tränat efter en lite egen påhittad metod (finns säkert någon som har ett namn för den).

Innan har jag kört 3 set, där varje set innebär 3-6 rep så tungt som möjligt, följt av ca 6 rep med minskad vikt och sist ca 5 rep med ännu en gång minskade vikter. Totalt ska det bli 15 rep per set. Det innebär att man kör slut musklerna tre gånger per set och detta har fungrat bra för mig.

Nu ska jag alltså provat att köra 5 set med 5 rep, vilket innebär nästan hälften av förra metodens antal rep (3x15=45 gentemot 5x5=25) men på andra sidan så blir det mer fokusering på styrka och tyngre vikter då varje set inte blir så långt. Den riktigt SL5x5 bygger på ett fåtal övningar som man kör 3 ggr per vecka samt ökar vikten för varje tillfälle. Jag är inte intresserad av ett begränsat antal övningar utan tänkte bara använda 5x5-tänket.

Jag provade SL5x5 för första gången idag när jag körde bröst och triceps. Det kändes riktigt bra och tog hårt på musklerna. Dock innebar det att varje övning tog lite längre tid s jag hann bara med 4 övningar istället för 6. I och med att antalet övningar minskar gäller det än mer att vara nog med att välja rätt övningar, att utföra varje övning nog samt att ta ut sig till max i varje övning.

Tags: ,

Styrketräning

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman