Tekniskt framsteg

by Joakim Backman 29. augusti 2011 17:54

Jag har inte sprungit på 3 dagar då jag haft bra med träningsvärk sedan gympasset förra fredagen. Idag kunder jag dock inte hålla löparskorna av längre och dessutom var träningsvärken nästan helt borta. Jag började min vanliga lunchrunda på 8km med intentionen att det skulle bli ett lugnt och makligt återhämtningspass.

Efter ett par km så kände jag mig återhållen och kände att jag både ville och kunde öka tempot. Jag har möjligheten att avbryta rundan och endast springa 4.5km vilket jag tänkte göra om det blev för tungt, men så blev inte fallet. Idag har jag sprungit fortare än jag nåonsin gjort innan i samma ansträngningsnivå.

Hur kommer detta sig då? Jo, löptekniken bara föll på plats. Steget kändes helt naturligt även att jag ökade steglängden utan att ändra rytmen. Jag har inte sprungit så långt med mina barfotaskor men jag tror att kravet att ändra löptekniken har fått mig att utvärdera olika tekniker mer än jag skulle gjort annas. Detta tror jag har gjort att jag hittat ett nytt steg som ger mig högre hastighet utan att öka ansträningen proportionellt, troligen i kombination med att min kondition har förbättrats.

Dagens runda började ganska makligt (runt 4:40min/km) men accelererade nästan hela rundan. Det som var extra skönt och inspirerande var att 5:e till 8:e kilometern var inte jobbigare än mitt normala tempo runt 4:30-4:40min/km.

Det ska bli intressant och se om jag hittar samma steg direkt nästa löppass och om det kommer kännas lika bra då också. Hur som helst så är det SÅ underbart med framsteg och känslan av att allt bara fungerar som det ska.

Tankarna snurrar in på hur långt fram i tiden ligger möjligheten att springa milen på sub 40... Ett nytt mål för 2012 kanske?

Tags: , ,

Löpning

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman