Vardagsmotion = bantning?

by Joakim Backman 1. februari 2013 20:36

Nishiki Pro SLD 2012Jag cyklar nästan alltid till jobbet och i snitt blir det 60 km per vecka. Det är 5 km enkel väg och det blir mellan 5 till 7 vändor fram och tillbaka varje vecka. Jag har cykelpendlat ända sedan jag flyttade till Teleborg vilket var Oktober 2010 men det blev seriösare när jag köpte ny cykel (Nishiki Pro SLD 2012) i November 2011, vilket gjorde det både roligare och lättare.

Om jag räknar lite lågt med 50 km per vecka för att kompensera för semestrar m.m. så cykelpendlar jag 2400 km eller 240 mil per år.

Nu är ju jag inte sådan att jag glider fram lite lugnt och stilla utan det handlar med om att hålla så hög fart och kort tid som möjligt utan att bli svett. Det var inte helt enkelt att lägga band på sig själv i början utan jag körde alldeles för hårt de första gångerna. Nu har jag lärt mig hur mycket jag kan ta i utan att bli svett, men det är svårt ibland när vädret är oförutsägbart och varierat.

Här om dagen hade jag min pulsklocka med pulsband på mig för att få lite koll på hur mycket jag anstränger mig under min pendling, mest för att det är kul att veta. Sträckan är som tidigare nämnt nästan exakt 5km, det skiljer bara några 10-tals meter lite beroende på hur jag cyklar. Det tar mellan 13-15min att cykla även där beroende hur jag cykla men även beroende på vilket håll då jag har nedförsback mot stan och uppför hemåt. Det visserligen vinter och ganska kallt/svalt vilket innebär att jag kan ligga på lite mer utan att bli svett då avkylningen är bättre, det återstår att se till våren/sommaren om jag har samma puls då.

Snittberäkning:
144bpm - 195kcal
150bpm - 234kcal
144bpm - 183kcal
141bpm - 182kcal
137bpm - 209kcal
---------------------
143bpm - 201kcal

Arla Smör 500gNu blir det kul... detta innebär att jag gör av med 200 kcal x 6 rundor/vecka = 1200 kcal/vecka eller 4800 kcal/månad bara genom att ta cykeln till jobbet. Per år blir det 57 600 kcal vilket motsvarar energimängden i över 6 kg rent fett (9 kcal/g). 

Jag bränner alltså motsvarande ett halvt kilo fett eller ett paket smör extra per månad genom att cykelpendla. Inte för att jag behöver det men var det någon som snackade om att banta?

Tags: , , , , , ,

Allmänt

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman