Hissö runt

by Joakim Backman 15. juni 2013 21:39
Johannes, Caroline, Joakim och Henrik på Hissö

Johannes, Caroline, jag och Henrik på Hissö

Förra året simmade jag och Caroline runt hela Hissö för första gången. Jag tyckte att det var en kul grej att göra och idag fick jag tillfälle att göra om det igen. Denna gången var förutom jag och Caroline även Henrik och Johannes med på rundan. Alla träffades på kursen Öppet vatten som vi gick förra året.

Alla hade innan start stannat vid överfarten till ön och dumpat dricka och energirikt snacks som vi skulle ha vi vårt inplanerade paus.

Jag provade att stoppa in min GPS-tracker under simmössan för att som om den kunde spåra min färd på ett bra sätt. Jag satte den långt bak på huvudet där jag antog att den skulle vara ovan vattenytan större delen av tiden. GPS:en kan inte ta emot signaler under vattenytan och kan givetvis inte registrera positionen. Har man tracken t ex på armen så kommer den regelbundet att tappa kontakten med satelliterna och har svårt att få kontakt igen under den korta tiden ovan ytan.

Det fungerade riktigt bra med den under  mössan och jag fick ett fint spår över min färd runt ön. Det som är intressant för min del är att se hur rakt jag simmar. Om man är tvungen att korrigera kursen hela tiden så tar det både energi samt att man simmar längre än nödvändigt.


Visa Hissö runt 5 km på en större karta

Om man inte simmar rakt måste man titta upp oftare vilket innebär att man lyfter huvudet mer över vattenytan, vilket i sin tur innebär att man får ett sämre flytläge. Ett sämre flytläge ökar motståndet i vattnet och det blir jobbigare att simma. Givetvis måste man titta upp regelbundet för att förvissa sig om att man simmar rakt mot sitt mål men när man lär sig att simma rakt behöver man göra det mer sällan.

Östra sidan låg i lä och var helt underbar att simma dessutom var man ju pigg och fräsch. Det är lite olustigt att simma förbi småbåtshamnen söder om Hissö bara för att man känner sig så utsatt om det skulle komma en båt som inte uppmärksammat oss men det var givetvis inte något problem. Vi stannade ca 10 min vid bron över till ön där vi drack varm blåbärsoppa, vatten och stoppade i oss snabba kolhydrater samt salta nötter. Det troligen inte nödvändigt för denna stäckan men det känns bra och man är lite sugen.

Västra sidan var tyngre, främst då man börjar bli lite tröttare men även då det blåste lite och vågorna gör det lite jobbigare att simma. Alla kämpade på riktigt bra och vi höll ihop gruppen runt hela ön. Givetvis är det skönt att komma fram till målet och känna sig nöjda över rundan.

Distans (m) 5010
Tid (h:mm:ss) 2:26:35 inkl ca 10 min paus
Tempo (min/km) 29:17
Temperatur vatten (°C) 17 (uppskattat)
Temperatur luft (°C) 13
Vind (Rikt, m/s) SV, 3-5

Tags: , , , ,

Simning

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman