Ökar tempot

by Joakim Backman 10. september 2013 20:37

Jag har fokuserat på att träna på distanser kring 10 km nu inför kommande Tjurruset och det verkar som att det ger resultat. Jag var lite stel i benen och det var lite halvtaskigt väder i dag på lunchrundan ändå blev det en riktigt bra runda. Tänkte lägga mig på ett tempo runt 4:20 min/km kanske lite snabbare men det gick så pass bra att jag lät den planen vara och sprang på i runt 4:10 min/km.

Visst kändes det bitvis men inte så pass mycket som jag förväntade mig. Jag stannade efter 10 km och fick ett snitt-tempo på 4:07 min/km. Nu helt plötsligt känns inte sub 40 (10 km under 40 min) så lång borta även att varje sekund per kilometer blir tyngre och tyngre att springa in.

Jag tycker dock att min snittpuls under rundan verkar låg, endast 160 bpm med ett så pass högt tempo. Visserligen var jag uppe och vände på 191 bpm som mest men ändå.

Pulsklockan har visat lite annorlunda pulsvärden de sista runorna så det kanske är dags att byta batteriet. I söndags sprang jag 7.4 km terränglöpning i Notteryd vilken är en ganska krävande bana. Jag sprang rundan på 0:40:36 med ett snitt-tempo på 5:29 min/km. Under den rundan har jag enligt pulsklockan en snittpuls på 151 bpm och max på 202 bpm. Jag betvivlar verkligen värdet på snittpulsen, det kan inte stämma. Även att 202 bpm låter högt så är det inte helt otroligt att det kan vara min maxpuls och att jag lyckats nå upp till den under rundan som tidigare sagt är riktigt tuff bitvis.

Distans 10.01 km  
Tid 0:41:20  
Tempo 4:07 min/km  
Puls (snitt/max) 160 bpm 191 bpm
Temperatur 17 °C  

Tags: , , , ,

Löpning

Kommentarer (2) -

Andreas
Andreas Sweden
2013-09-12 07:09:44 #

Oj, här går det minsann undan. Verkar som att det går bättre att springa av att inte springa(simma och allt annat du gör).

Joakim Backman
Joakim Backman Sweden
2013-09-12 13:06:47 #

Det är ju gött när man gör framsteg oavsett anledning!
Det går väl rätt bra själv, du putsade ju till din tid på 10 km här om dagen.

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman