Trailrunning på Högstorp

by Joakim Backman 17. september 2013 19:01

Jag har träffat flera löpare som har sprungit terrängrundan upp på Högstorp och många har tyckt om den. Jag har där emot aldrig själv sprungit den, mest bara för att det inte har blivit av. Idag frågade ännu en om jag hade sprungit den och då fick det vara nog, jag som älskar att springa trailrunning måste ju bara prova rundan.

Dessutom är det mindre än 2 km dit från mitt jobb, vilket blir prefekt uppvärmning! Jag har dragit mig ut i Bokhultet på sista tiden för att slippa springa runt sjöarna så detta blev ju ett välkommet alternativ.

Jag startade från Stortorget och sprang över Öster upp till Högstorp. De håller på att gräva ner fjärrvärmeledning precis där spåret började så jag var lite osäker först vart jag skulle springa in i skogen. När jag väl hittade stigen med de gula markeringarna var det inte något problem att följa.

Stigen var ganska liten men rolig att springa och flera rejäla backar både upp och ner bjöd på fint motstånd. Flera gånger sprang jag in på fel stig i korsningarna så att det blev att vända och springa tillbaka några meter, men det var ju första gången så mer ska man väl inte vänta sig. Det är definitivt en runda i min smak och dessutom så nära stan. Jag kommer att återvända hit mycket snart!

Tillbakavägen är till största del nedförsbacke vilket gör det till bra nedvarvning och att man slutar med mental styrka. Distansen mätte jag med min foot pod S1 tillhörande Polar pulsklocka, jag vet inte riktigt hur korrekt den mäter på så ojämn löpning som detta, men jag får väl göra en ny mätning nästa gång med GPS.

Jag hade enligt pulsklockan en maxpuls på 215 bpm, men jag tror att det beror på dåligt batteri och jag har inte fått för mig att byta ännu.

Transport dit 1.69 km 0:07:25 4:23 min/km
Terrängslingan 4.85 km 0:23:21 4:48 min/km
Transport tillbaka 1.88 km 0:07:47 4:08 min/km
Totalt 8.42 km 0:38:34 4:34 min/km
Puls (snitt/max) 170bpm 215 bpm  
Temperatur 14 °C    

Tags: , , , , ,

Löpning

Kommentarer (2) -

baidarka
baidarka Sweden
2013-09-19 13:11:46 #

Rundan är uppmätt med kalibrerad cykelhjulsdator för 3 år sedan efterhand som jag höll på att märka upp slingan, rundan fick då måttet 4,3 km (troligtvis ganska exakt då man får med alla metrar i höjdkurvorna också!)
När jag använt mig av min Polar RCX5 gps så hamnar rundan på allt från 3,7 - 4,1 km och kan själv se i googlekartan efteråt att gps´n skär av ganska rejält i denna terrängen

Finns även ett nytt utmanande tillägg ute i Notteryd där även jag springer en hel del sedan 3-4 år, den extrarundan borde passa alla som gillar krävande trail med några mindre likheter till Tjurruset årliga banor, Ska fixa en liten hint om var man skall ta av från ordinarie stig för att hitta in och därefter hittar man markeringarna för att fortsätta utan större problem nästan hela vägen, eventuellt bara några ställen man behöver kolla extra noga för att hitta rätt, speciellt på slutet av första extrarundan slutar markeringarna men då är man nästan ute en bit ner på traktorvägen som kommer uppe i från Toftahöjdens stugområde och då är det bara att ta höger ner mot den gamla vanliga stigen igen!
Testa!

Joakim Backman
Joakim Backman Sweden
2013-09-20 08:32:18 #

Tänkte jag skulle springa rundan i Högstorp idag igen, denna gången med GPS. Får se vad jag får fram för värden, men 4.3 km har jag hört andra också nämna.

Helt klart intresserad av din runda ute i Notteryd, älskar att springa där ute och provar gärna alternativa spår. Hör av dig så kan vi kanske göra något gemensamt?

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman