Snabbrunda runt sjön

by Joakim Backman 28. februari 2014 18:51

Jag ville se till att jag fick tillräckligt med återhämtning efter den tuffa rundan i onsdags så jag hoppade över morgonrundan i morse. Istället fick det bli en lite kortare lunchrunda.

En temperatur på 5° och att jag skulle springa kortare sträcka lockade mig till att plocka fram mina Vibram Fivefingers Spyridon ur garderoben, jag har inte sprungit med Fivefingers på hela vintern och det börjar bli dags att komma igång med dem igen nu inför våren.

Jag springer med framfotsnedsättning oavsett vilka skor jag använder men det är ändå en liten kort inkörningsperiod när jag inte har sprungit med Fiverfingers på länge. Det gäller att vara rädd om vader, fotleden och foten.

När jag startade var faktiskt tanken att jag bara skulle ta ett lugnt återhämtningspass runt sjön på 5 km, men när jag märkte hur lätt och snabbt det är att springa i Fivefingers så gick det inte att hålla igen. Jag släppte efter i det tempo som kändes rätt, jag visste att det var ju ändå en så kort sträcka.

Kilometertiderna blev ca 3:59, 3:42, 3:37, 3:36 och 3:34. Jag började alltså lite försiktigare och släppte efter mer och mer allt eftersom. Riktigt skönt att få "rusa" fram mer än vad som är möjligt ute på stigarna i skogen.

Distans 5.01 km  
Tid 0:18:32  
Tempo (snitt/max) 3:42 min/km 3:24 min/km
Puls (snitt/max) 171 bpm 188 bpm
Temperatur 5 °C  

 

Tags: , , ,

Löpning

Kommentarer (3) -

Nisse
Nisse Sweden
2014-03-01 15:32:17 #

Det var imponerande kilometertider.
Jag har hållit på med att ställa om från hällandning till mellanfot sedan juli förra året. Har varit skadad en längre tid men hoppas att jag är på väg tillbaka nu. Jag gjorde ett stort misstag för min del. Efter att ha sprungit i mina Merrell skor en månad i december så drog jag på mig mina VFF, sprang helt underbara 12 kilometer, gick lätt och fint kände knappt något. Varken i vader eller fötter. Men sedan fick jag för mig att jag skulle springa även dagen efter. Kom ungefär 3 kilometer innan det började kännas konstigt på ovansidan av foten. Men jag avbröt inte rundan, som jag annars har varit nog med om jag fått för mycket känningar någonstans. Nej, jag fortsatte och drog troligtvis på mig en stressfraktur på "pekfingertån" Det var nästan 8 veckor sedan. Först nu kan jag börja springa lite försiktigt. Men än så länge i vanliga skor igen. Får ta det väldigt försiktigt nu.
Men som sagt grymma kilometertider du fick till. Har följt dig lite på din blogg. Tränar du intervaller också, eller hur får du till snabbheten? Ser i bloggen att du springer en hel del trail. Har jag också börjat göra. i Spånenormrådet utanför Alvesta. Det är jobbigt, fast jag vet inte om det ger så mycket snabbhet? Eller har du några bra tips för att bli snabbare?

Joakim Backman
Joakim Backman Sweden
2014-03-02 21:40:05 #

Ja, det är mycket vanligt att folk inte tar tillräckligt god tid på sig för att vänja lägga om löpstilen för minimalistiska skor. Man får nästan ta det löjligt försiktigt och inte tro att man kan skynda på.

Jag kör en del intervaller, korta och snabba men även backintervaller och så klart de naturliga intervallerna som det blir i och med terränglöpningen.

Jag tycker att terränglöpningen ger riktigt bra på många sätt och jag tror definitivt att man blir snabbare också. Det kräver ju bra "tryck" i benen och högre knän för att hålla ett hyfsat tempo på tuffa underlag.

Häng gärna med ut till Notteryd någon gång om du har möjlighet att komma till Växjö.

Nisse
Nisse Sweden
2014-03-07 13:15:43 #

Hej.
Ja, det gör jag gärna någon gång framöver. Kommer troligtvis att vara lite mer i Växjö framöver.
Ja, håller med dig om naturliga intervaller i kuperad och lite besvärligare terräng.
Hoppas vi ses någon gång då, i Notteryd eller runt Bergundasjön. Gillar att springa runt den sjön, fast jag är inte riktigt där ännu, behöver nog ett par veckor till innan jag klarar den distansen. I eftermiddag ska jag köra lite trail i Spånenområdet utanför Alvesta.

Hej så länge.

Kommentarer är stängt

Joakim Backman

år, bor i Växjö( ) med familj bestående av fru, två söner och hund.

Jag tränar i den omfattningen det passar in i mitt liv och då främst löpträning och styrketräning på gymmet men även en del simning på sista tiden.

Min motivation för träningen är att hålla mig frisk, hålla en bra vikt samt att kompensera för mitt stillasittande kontorsjobb som IT-nörd. Dessutom är det jäkligt roligt! 

 
 

Kommande evenemang

Dagar till evenemang
   

 Alla tävlingar och lopp

Tidigare

RecentComments

Comment RSS
Blogglista.se
Sport Blogg Topplista
Hälsoblogg bloggar om träning
Bloggparaden  
Twingly BlogRank SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg
SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog Joakim Backman